Trener bijelih

KEK Stavili smo sve pod povećalo, vjerujem da su shvatili zašto smo izgledali jadno

Orlando Rivetti

Matjaž Kek / Foto: D. JELINEK

Matjaž Kek / Foto: D. JELINEK

Trener Samir Toplak je iskusan stručnjak, znalac, sastavio je opet momčad znalaca i nešto mladosti... Znaju kako se postaviti na Rujevici, rekao je Matjaž Kek pred utakmicu s Interom



RIJEKA Crni je bio petak u Kranjčevićevoj… Večeras na Rujevici Riječanima bi trebala zasjati sunce u ogledu 34. kola HNL-a s »Interom« iz Zaprešića. Sve osim pobjede domaćina bilo bi nastavak krize, nad Rijekom bi se nadvili sivi oblaci klupske zabrinutosti i navijačkog gnjeva. Jer, predstava u Kranjčevićevoj, prije nekoliko dana, bila je negledljiva. »


Rijeka« nije bila ni sjena najuspješnije proljetne momčadi, a kamo li onog šampionskog sastava iz prošle sezone. Bila je to rijeka suza… Večeras od 20 sati »Rijeka« igra s »Interom«.


– »Inter« je tradicionalno tvrda kost posljednjih sezone – govori trener Matjaž Kek.




– Ove godine igrali smo i Kup utakmicu. Popeli su se u gornji dio ljestvice pobjedom nad »Osijekom«, a prije toga su dobili »Istru 1961«. Trener Samir Toplak je iskusan stručnjak, znalac, sastavio je opet momčad znalaca i nešto mladosti… Znaju kako se postaviti na Rujevici. »Rijeka« je na potezu.


Bez Hebera i koga još?


– Nema kartoniranih igrača. Hebera zbog ozljede vjerojatno neće biti do kraja sezone. I dalje su izvan stroja Prskalo i Dangubić. Nije trenirao s nama Župarić, isto vrijedi i za Leovca… Probat ćemo do pobjede sa zdravim igračima, onima koji su gladni uspjeha.


Prvo poluvrijeme utakmice u Kranjčevićevoj bilo je jedno od najgorih u vašem mandatu, posljednjih pet godina. Razlozi i kako izaći iz te mentalne ili tjelesne krize…?


– Teško mi je govoriti je li to bilo najgore do sada, ali činjenica je da nije bilo dobro!


Što ste poduzeli u ova dva dana. Malo je vremena, ali…?


– Nekad je bolje imati manje vremena za pripremu utakmice. Da se što manje priča o onom što je bilo, a nije valjalo… Druga je stvar da smo mi u klubu stavili dosta toga pod povećalo, došli su ljudi iz kluba, razgovaralo se otvoreno o ispoljenim slabostima. Igrači su, vjerujem, shvatili, što nije valjalo, zbog čega smo izgledali onako jadno… Nismo puno trenirali. Mislim da nam je lakši trening u ovoj situaciji primjereniji od nekog žestokog rada.


Rekli ste da ste popričali s ljudima iz kluba. Naravno, nije za javnost, ali činjenica je da ste u izjavama poslije utakmice rigali vatru?


– O utakmici s »Lokomotivom« rekao sam sve što sam trebao. Objasnio sam sve novinarima, rekao sve igračima. Sada razmišljam o sljedećoj utakmici.


Dakle, »Inter« u glavama?


– Kao što rekoh, iskusna momčad. U pozitivnoj je seriji. Momčad koja zna kvalitetno izaći iz bloka u polukontru i kontru. Ima individualni kvalitet.


Što očekujete od igrača?


– Da odigraju kvalitetno sa željom i energijom dođu do pozitivnog rezultata.


Hoće li biti nekih promjena u momčadi s obzirom na ispoljeno nezadovoljstvo?


– Vidjet ćemo. Vjerojatno će doći do nekih rotacija, ali znate da o tome nikad ne govorim unaprijed… Pa tako neću ni sada o sastavu koji će istrčati večeras.


Nakon »Rudeša« i »Lokomotive« naglašavali ste manjak mangupa na terenu, igrača koji će u kriznim trenucima preuzeti odgovornost. Je li počela budućnost?


– Fokusiran sam na ovom prvenstvo. Imamo ljude kojima je to posao. Kasnije ćemo pričati o tome, bit ćemo puno pametniji nakon posljednjeg kola. Nakon što odradimo utakmice s »Interom«, »Cibalijom« i »Hajdukom«.


Heber je bio na dodatnom pregledu?


– Je, ali ruptura je opasna, rizik bi bio prevelik. Neće igrati do kraja prvenstva – rekao je Kek.