Uoči gostovanja u Austriji

KEK O RED BULLU U Salzburgu moramo napraviti sve da se dvoboj odluči na Rujevici

Ivan Volarić

Imamo svoje šanse - Matjaž Kek / Foto Damir ŠKOMRLJ

Imamo svoje šanse - Matjaž Kek / Foto Damir ŠKOMRLJ

Prvo moramo odmoriti igrače, a onda pronaći one koji će biti spremni besprijekorno odraditi utakmicu u oba smjera. Trebamo se dobro rekuperirati, a onda se potući s njima. Imaju svoj specifičan način igre, na koji ćemo morati pronaći odgovor – kaže trener Riječana



RIJEKA – Teška utakmica za nas, utakmica u kojoj nismo uspjeli ući u pravi ritam i uspostaviti dominaciju već su nam gosti stalno prijetili kroz brzu tranziciju – kaže trener »bijelih«.


– Dosta lako su nam dolazili do šesnaesterca u drugom poluvremenu, zabili su nam gol i priredili nekoliko dobrih šansi. Dobro je s druge strane da smo zabili pravovremene golove, da je utakmica ušla u mirnu završnicu. Kod nekih igrača se vidio umor nakon napornog tjedna, neki igrači dugo nisu igrali i taj miks kod sastavljanja momčadi bio je neophodan. Trebalo je neko vrijeme da uđemo u pravi ritam.


Planirane promjene


Prošlih sezona znali su vas prozivati da premalo mijenjate i rotirate igrače, a sada je stigao odgovor kako to može izgledati kada momčad silom prilika odjednom doživi četiri, pet promjena?




– Te promjene su bile planirane, odnosno bili smo ih prisiljeni napraviti zbog ozljeda i kartona. Nismo još u situaciji da bi imali igrače koji bi lako mogli odmjeniti one koji nedostaju ili su pod navodnicima – standardni. Zato sam i rekao da želim više od igrača koji rade pritisak. Daleko od toga da su samo oni zakazali, bilo je tu igrača i kod kojih se očito vidio umor poput Ristovskog, Mišića, Gorgona… Oni su odigrali puno utakmica u kratko vrijeme, putovali u Wales i sve to skupa se nagomilalo. Međutim, u ovom trenutku najvažnije je da dođemo do rezultata jer meni je potpuno jasno da u ovom trenutku s tim promjenama i uz ritam u kojem smo bili posljednjih dana, ne možemo biti optimalni. Oni su bili brži od nas, hitriji na lopti, dinamičniji i zato smo imali toliko problema.


Umjetna trava i putovanje na otok uzeli su danak?


– Meni je kao treneru iznimno teško kada momčad izgubi dvije noći u razmaku od nekoliko dana. Međutim, u nekim trenucima trebali bi biti taktički discipliniraniji, ne bi smjeli ulaziti u jurnjavu već brže odigrati loptu. Možda je ovo utakmica dobro došla da vidimo kakve su mogućnosti pojedinih igrača sada kada ulazimo vjerojatno u najteži dio sezone.


Ekipa s gardom


Treba pohvaliti i »Rudeš«, teško se sjetiti kada se neka ekipa došla tako otvoreno nadigravati na Rujevicu?


– Fina ekipa koja ima gard, koja je igrala dosta otvoreno i koja nam je pritom ostavila dosta prostora. Imali smo u prvom poluvremenu dvije, tri šanse i morali smo to već do odmora riješiti. Preloše smo reagirali u trenutku kada smo gubili loptu, previše igrača nam je stajalo ispred lopte, a to ne ide ni protiv »Rudeša«, koje je ugodno iznenadio kvalitetom i pristupom. Baš su mi se svidjeli.


Kakva je situacija s igračima koje ste poštedjeli u kontekstu utakmice u Salzburgu?


– Vešovića sam malo isforsirao da odigra barem nešto prije utakmice u Salzburgu. Probat ćemo napraviti još više što se tiče rehabilitacije. Što se tiče Eleza nisam htio ići u rizik. Bradarić je bio pod kartonima, Hebera je stigao umor. Trebao je odmor i dobro je ušao u utakmicu, odmah je živnula naša lijeva strana. Prvi puta ove sezone na klupi je bio Prskalo, iako mislim da Sluga dobro brani u posljednjim utakmicama i u tom dijelu nema problema.


Pogotkom se vratio – Zoran Kvržić?


– Zoranu nedostaje još dva-tri tjedna pravoga treninga. Kada počne utakmica dolazi do problema jer moraš odmarati igrače za utakmice. U njegovu slučaju je lakše jer poznaje mehanizme igre, zna neke principe koji vladaju u ekipi. Međutim, nema moći za više od 60-70 minuta. Puno se troši, na strani gdje je Ristovski treba puno trčati nazad. Sigurno da je on jedan od tih koji su proširili kadar i meni je to olakšalo situaciju.


Veliki izazov


U srijedu vas u Salzubrgu očekuje jedna od onih velikih europskih utakmica kakve je »Rijeka« već igrala prijašnjih godina?


– Imamo neke informacije o njima. Riječ je o dobro izbalansiranoj ekipi koja je toliko agresivna na lopti i trkački raspoložena, živa i ako ne budemo u stanju tome parirati i njih prisiliti da rade greške onda će ta utakmica ići u jednoj smjeru. Sigurno je naša posljednja utakmica pokazala da se moramo složiti. Što ti znači kvalitetna informacija o njima ako nisi posložen. Sigurno da je moja velika zadaća probuditi inat, želju i volju da se odigraju te dvije utakmice. Prvo moramo odmoriti igrače, a onda pronaći one koji će biti spremni besprijekorno odraditi utakmicu u oba smjera. U tom slučaju imamo svoje šanse, jer imamo kvalitetu. Trebamo se dobro rekuperirati, a onda se potući s njima. Oni imaju svoj specifičan način igre, na koji ćemo morati pronaći odgovor.


Je li otegotna ili olaktona činjenica da su Austrijanci prošle sezone ispali iz Lige prvaka nakon dva sudara s »Dinamom«?


– U današnje vrijeme svatko o svakom zna sve, ti možda možeš nešto promjeniti s jednim ili dva igrača. Imam u glavi neka riješenja, probao sam nešto kroz pripreme. Razmišljam o igračima koji su spremni prihvatiti tu agresiju, ali ostati mirni u pasu, ostati pravovremeni da ne bi došli u situaciju u koju smo došli protiv »Rudeša« kada smo izgubili neke lopte nadomak svojega gola i ušli u probleme.


Je li ovo izazov na razini »Stuttgarta« ili »Seville«?


– Ovo je sigurno utakmica koja puno znači, koja otvara neslućene mogućnosti ako si spreman. Ako ideš u ovo samo s mišlju da je to velika utakmica, a nisi spreman kvalitetno reagirati i otrčati onda je to nešto što Europa kažnjava. U kakvom smo stanju to ćemo vidjeti u srijedu. Neke stvari su dobre, a neke nisu i meni je to normalno. Moramo napraviti sve da se taj dvoboj odluči na Rujevici – rekao je Kek.