Optimizam s pokrićem

Juričić tvrdi: ‘Bit ćemo jači nego jesenas, stižu još tri pojačanja’

Ivan Volarić

Srećko Juričić sportski direktor "Rijeke" odrađuje svoje jedanaest prijelazni rok / Foto Roni BRMALJ

Srećko Juričić sportski direktor "Rijeke" odrađuje svoje jedanaest prijelazni rok / Foto Roni BRMALJ

Na okupu je cijela ekipa koja je završila jesenski dio prvenstva. Trebali bismo nadoknaditi odlazak Mitrovića, a ako pored braniča dovodemo napadača i veznjaka, trebali bismo biti jači nego u prvom dijelu sezone, a i onakvi smo već bili najjači u HNL-u, barem sudeći po ljestvici – kaže Juričić



RIJEKA – Sportski direktor »bijelih« Srećko Juričić odmah je u startu demantirao najnovije medijsko nagađanje o tome kako će Filip Bradarić iskoristiti izlaznu klauzulu u svojem ugovoru i za 4,5 milijuna eura odštete prijeći u redove »Fiorentine«, ali pritom odraditi ovu polusezonu u »Rijeci« kao posuđeni igrač.


– To su samo glasine… Nema službenih ponuda za Bradarića niti smo u pregovorima s nekim klubom oko njega. Osim toga, u njegovu ugovoru ne postoji klauzula s fiksnom odštetom – govori nekadašnji branič i trener »Rijeke«, kojem je ovo jedanaesti uzastopni prijelazni rok na funkciji sportskoga direktora »bijelih«. Za sada ga je obilježila prodaja braniča Mateja Mitrovića u turski »Bešiktaš« za drugi najveći »inkaso« (4,2 milijuna eura) u povijesti kluba.


– U ovaj prijelazni rok ušli smo sa željom da sačuvamo ekipu. Dogodio se transfer Mitrovića, odnosno ponuda koju nismo mogli odbiti. Osim toga, u njegovu ugovoru postojala je klauzula o fiksnoj odšteti i u teoriji je mogao otići bez našega pristanka. Ostajemo pri istom stavu kada je u pitanju aktualan igrački kadar. Nekim igračima poput Ikića i Handžića omogućili smo da pronađu nove sredine, otići će još neki igrači. Vizingera smo uputili na posudbu u »Hrvatski dragovoljac«, Gerald će u »Šibenik«, a tražimo još klub za Turčina.


Najbolji posao




Je li prodaja Mateja Mitrovića najbolji klupski posao za vašega mandata s obzirom na činjenicu da je u pitanju branič i kada se uzmu u obzir ulaganja?


– Mislim da je u financijskom smislu najbolji posao prodaja Andreja Kramarića. Međutim, ruku na srce nismo se nadali da ćemo toliko zaraditi na Mitrovićevoj prodaji. Stoji i konstatacija da je Mitrović obrambeni igrač, a Kramarić napadač koji je zabijao golove. Naravno da je puno teže postići visoku cijenu kod stopera nego kod golgetera.


Mitrović je, osim značajne količine novca, u klupskoj kasi ostavio i značajnu rupu u zadnjem redu momčadi koju još uvijek niste uspjeli »zakrpati«?


– Pripremali smo se posljednjih mjeseci na mogućnost odlaska jednog od stopera. Spletom okolnosti nismo mogli ući u dovođenje drugoga stopera prije nego što smo bili sigurni da će jedan otići. Imali smo u kombinacijama nekoliko stopera, ali nisu mogli čekati Mitrovićev odlazak pa su nam te varijante propale. Blizu smo dovođenja jednog kvalitetnog stopera.


Trener Matjaž Kek nije baš najzadovoljniji činjenicom da ulaskom u drugi tjedan priprema još uvijek nije dobio adekvatnu zamjenu za Mitrovića?


– Iz prošlih prijelaznih rokova znamo da nikada sve te promjene ne prođu tako glatko kao što bismo svi mi željeli. Međutim, do sada smo uvijek na vrijeme uspijevali kompletirati ekipu.


Očekivanja rastu


Je li vam sada lakše ili teže doći do kvalitetnog igrača s obzirom na činjenicu da kriteriji rastu uporedo s rezultatima?


– S jedne strane je sve teže jer očekivanja rastu, tražimo sve kvalitetnije igrače što sužava mogućnost izbora. Igrače koje bi nekada objeručke prihvatili sada ne dolaze u obzir. Razina kvalitete koju želimo je puno viša i s te strane je teže. Lakše je utoliko jer igrači sada žele doći u »Rijeku«.


Ne tražite samo stopera, već i jednog napadača?


– Recimo da je naša lista prioriteta: stoper, napadač i vezni igrač.


Pod uvjetom da više nitko ne napusti momčad i da se dovedu najavljena pojačanja, »Rijeka« ne bi trebala biti slabija nego jesenas?


– Na okupu je cijela ekipa koja je završila jesenski dio prvenstva. Trebali bi nadoknaditi odlazak Mitrovića, a ukoliko pored braniča dovodemo napadača i veznjaka, trebali bismo biti jači nego u prvom dijelu sezone, a i onakvi smo već bili najjači u HNL-u, barem sudeći po prvenstvenoj ljestvici. Sigurno je da će na proljeće biti teže nego jesenas. Međutim, mislim da smo spremni na sve ono što nas očekuje.


U Maksimiru imaju velikih problema oko dovođenja igrača, navodno su unosne Mamićeve ponude odbila četvorica, petorica igrača iz inozemstva. Nije lako privoliti strance na dolazak u HNL neovisno o novcu?


– Sigurno da pratimo zbivanja ne samo u redovima našeg najvećeg rivala, već i na cijelom hrvatskom tržištu, ali ne bih komentirao poslovnu politiku drugih klubova. Mogu govoriti o našoj strategiji kod dovođenja igrača. Do sada smo uglavnom ciljali na igrače koji se vraćaju, za koje procijenimo da bi se mogli kroz igre u »Rijeci« ponovo afirmirati.


Reprezentacija


Ostajete li na tom tragu i u ovom prijelaznom roku ili će se u tom dijelu nešto mijenjati s obzirom na specifične okolnosti borbe za naslov prvaka?


– Ostajemo kod našega načina rada.


Dakle, nećete primjerice posegnuti za nekim južnoameričkim igrače poput svojevremeno Brazilca Moisesa?


– Voljeli bismo da dođe igrač kategorije Moisesa, ali ne znam da li su nam u ovom trenutku dostupni takvi igrači.


Rekli ste da ste blizu dovođenja stopera, kada očekujete da ćete u potpunosti kompletirati igrački kadar za proljetni dio sezone?


– Želio bi da budemo kompletni do odlaska u Portugal.


Kako gledate na netom završenu akciju hrvatske repreznetacije u Kini koja je izazvala dosta polemika?


– Sigurno da nam nije odgovarao taj termin, dakle da dio igrača ne počne pripreme s nama. Međutim, hrvatska reprezentacija je svima nama prioritet i nismo puno dvojili.


Pozitivni efekti su rast vrijednosti igrača. Odbili ste ponudu kineskog drugoligaša za Franka Andrijaševića?


– S jedne strane gubi se to jer igrači nisu bili s nama i što uvijek postoji mogućnost ozljede, a s druge strane dobitak jer su igrači zadovoljni što su igrali za reprezentaciju. Dobili su i dodanu vrijednost i sigurno da imaju višu cijenu nego ranije – zaključio je sportski direktor »bijelih«.