Sportski direktor "Rijeke"

Juričić ima puno povjerenje: Matjaž Kek je najbolji trener na ovim našim prostorima

Orlando Rivetti

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Tvrdim da je Matjaž Kek najbolji trener u Hrvatskoj! Rezultati to govore, zna se što je »Rijeka« napravila posljednje tri sezone na domaćoj sceni i Europi. Za petama smo »Dinamu«. Prvenstvo nije gotovo, u igri je još 12 bodova. »Rijeka« uz »Dinamo« u HNL-u igra europski nogomet! – tvrdi Juričić



RIJEKA  Srećko Juričić bio je igrač i trener »Rijeke«. Osvojio je dva Kupa u kopačkama, jedan kao sportski direktor. Još prije preuzimanja kluba, u ožujku prije četiri godine, Damir Mišković je odabrao Srećka Juričića kao čovjeka kojemu će povjeriti najdelikatniji dio kluba – stručnu palicu.


Bio je izbornik četiri reprezentacije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Bahreina, Omana i Jemena. Dvadesetak godina radio je na Bliskom istoku. I sada je na tim prostorima – kralj!


Dovođenje Matjaža Kek je, smatra Juričić, jedan od njegovih najboljih poteza. Ne privaća kritike na račun »Rijekina« trenera nakon utakmice bez golova s »Dinamom«.




– Razočaran sam malo kako je prezentirana jedna prekrasna predstava. Od ambijenta do igre. Šteta da nema više takvih utakmica u HNL-u. Prava natjecateljska utakmica, većim djelom utakmice »Rijeka« je bila bolja. Bilo je neizvjesno do kraja…


Da usporedimo to s onom utakmicom iz 1984. protiv »Crvene zvezde«, također 0:0, kada ste bili igrač. Ali na tribinama zbog kartona?


– Sjećam se dobro te utakmice. Za razliku od ovog susreta s »Dinamom« kada smo imali dvije prigode, protiv »Crvene zvezde« bili smo nemoćni. Slična utakmica, samo manjeg intenziteta.


Hajka


Nakon »nula-nula« s »Dinamom«, krenula je hajka na trenera Keka. Stručnjaci, treneri, počeli su sumnjati u njegove sposobnosti da »Rijeku« dovede do naslova?


– Plasiraju se neprihvatljive teze da treba promijeniti Keka ili igrače… Da se smijeni Kek. Deplasirano u trenutku kada su do kraja prvenstva još četiri kola. Analize ćemo raditi na kraju sezone. Tvrdim, međutim, da je Matjaž Kek najbolji trener u Hrvatskoj! Rezultati to govore, što je »Rijeka« napravila posljednje tri sezone na domaćoj sceni i Europi. Za petama smo »Dinamu«. Prvenstvo nije gotovo, u igri je još 12 bodova. »Rijeka« uz »Dinamo« u HNL-u igra europski nogomet!


Što je s Kekovim ugovorom do 2021. godine?


– Spremam je. Sve je dogovoreno. Stvar je tehnike kada će se potpisati. Kao što je Kek rekao, to je samo papir. Odnosi su takvi da mi smatramo kao da je potpisan!


Četiri boda su neuhvatljiva?


– Nada postoji, ali objektivno… Moramo pokušati sve do kraja pa što bude. Ne prihvaćam tezu o neuspješnosti sezone ako smo četiri boda iza »Dinama«. Zar mislite da je to loš rezultat, da »Dinamo« igra nekvalitetan nogomet? »Rijeka« svake sezone radi kvalitetan pomak, smanjuje razliku u odnosu na »Dinamo«. U jednom razdoblju izmjenjivali smo se na čelnoj poziciji.



Bivši trener »Rijeke«, a sada televizijski komentator Elvis Scoria tvrdi da »Rijeka« ima »industrijsku momčad«, a da zadnje dvije godine ima najskuplju momčad u povijesti?– Puno se komentatora javilo nakon utakmice s »Dinamom«. Bivši treneri, menadžeri, stručnjaci, novinari… Ne slažem se s većinom tih komentara. Puno je zlobe i zavisti. Sami ćemo staviti sve pod povećalo. Nogomet je i zbog toga lijep, svako ima pravo na svoje mišljenje. Nigdje nema takve demokracije. Ne opterećujemo se površnim analizama – kaže Juričić.


Mamić


Trener nije upitan?


– Nije tema nikakvih razgovora.Gavranović i Matei su proljetna pojačanja koja su trebala donijeti prevagu?

– Kvalitetni su igrači. Dokazat će. Na Rujevici su tek dva mjeseca, treba im vremena za adaptaciju na igru i klub. Svaki trener gradi momčad prema igračima koje ima na raspolaganju. Gavranović i Matei su jamstvo kvalitetnog iskoraka.


Matjaž Kek amenovao je njihovo dovođenje?


– Apsolutno. Svaki igrač ima trenerov i predsjednikov blagoslov. Benko, Kramarić, Tomasov, bili su najbolji igrači HNL-a. Prva dvojica i najbolji strijelci. Sada mreže tresu Bezjak i Tomasov. »Rijeka« igra efikasno. Smiješne su priče o bunkeraškoj igri.


Posjed lopte i nemoć napada na postavljenu obranu?


– Na postavljenu obranu ima problema svaka ekipa, »Barcelona« i »Bayern« pa i mi. Jer, ako je deset suparničkih igrača na 30 metara, nije lako probiti zid. Ne znam kako smo zabili toliko golova… Na gostovanjima imamo veći posjed lopte od domaćina. Napadamo. Postulati modernog nogometa su jasni. Svaki igrač mora obavljati svoj zadatak u napadu i obrani. Tko nije u stanju, ne može igrati.  


Zdravko Mamić je izjavio da im je Kek pomogao izmjenama?


– Zar je normalno da dopredsjednik Hrvatskog nogometnog saveza komentira zamjene trenera »Rijeke«?