Britki komentator

Jeličić: Bila bi prava tragedija da Rijeka ne bude prvak; Lokomotiva – Dinamo? Odgoj mi ne dopušta…

Orlando Rivetti

Joško Jeličić, Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Joško Jeličić, Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Riječani su za mene prvaci zbog načina na koji igraju cijelu sezonu. Dinamo ima prednost u logistici, neću govoriti o 12 bodova u startu od Lokomotive. Vjerujem da će Rijeka uspjeti i bit će heroji – kaže Jeličić



 Da mnogi imaju zamjerke na Jeličićeve analize, posebice oni koji su pogođeni njegovim kritikama, razumljivo je. U skoro pola stoljeća novinarstva nikada nisam imao prilike uživati u TV komentatoru koji će tako stručno i bez dlake na jeziku kazati svakome i lice što ga pripada. Joško Jeličić je dodatno bogatstvo hrvatskog nogometa. Edukacija. Za razliku od mnogih trenera koji nam prodaju »bozu« u stilu »borbena utakmica u kojoj smo više željeli pobjedu«, Jeličić stavlja pod stručno povećalo slabosti i dobre strane naših momčadi. Njegovi su nastupi, ma što mislili treneri, »predavanje o nogometu«.


– Pričam o onome što vidim i stojim iza toga – kazat će Jeličić.


Rijeka ulazi u posljednji krug s četiri boda prednosti. Što je do sada pokazala?




– Apsurd je to što Rijeka već nije prvak! Bez poraza je. Ne sjećam se takve serije. Ali što je još važnije, kako izgledaju na terenu. U možda dvije, tri utakmice, ako analiziramo cijelo prvensto, nije bila na razini svog prepoznatljivog stila. Impresivan je način na koji igraju, visoki stupanj koncetracije i discipline. Za svaku pohvalu.


Nova filozofija


Taktička analiza, bez obzira na činjenicu da Kek uvijek govori da ga ne zanimanju brojke rasporeda, već osvajanja slobodnih prostora, okomitost, tranzicija?


– Potpisujem da brojke nisu bitne. Kek je u tom smislu educiraniji i iskusniji. Veseli me da je promijenio svoju nogometnu ideju. Recimo modificirao, jer i dalje prevladava okomitost, tranzicija, presing, visoki automatizmi, ali s Andrijašvićem, Gorgonom i Gavranovićem ima neophodnu dozu kreacije. Način na koji rješavaju probleme zatvorenih obrana, što nije imao prošle sezone. Osvajaju prazne prostore. Odustao je od forsiranja tri zadnja vezna, oplemenio je momčad sa znalcima. Nije bio problem intenziteta koji ne može pratiti nijedna momčad, već u otvaranja brava kada se obrane zatvaraju sa dva zadnja vezna. Sada ima raskošnu momčad koja se može prilagoditi različitim obranama.


Rijeka bi trebala dobiti osam utakmica do izravna dvoboja u Maksimiru da bi osvojila naslov?


– Teško je gatati… Dovoljno respektiram hrvatski nogomet da znam da se mogu dogoditi iznenađanja. Ali Rijeka ima toliko bodova, tako dobro izgleda, da bi prava tragedija bila da ne osvoji naslov prvaka. Riječani su za mene prvaci zbog načina na koji igraju cijelu sezonu. Dinamo ima prednost u logistici, neću govoriti o 12 bodova u startu od Lokomotive. Vjerujem da će Rijeka uspjeti, u tom slučaju bit će – heroji. Osvojiti naslov protiv svega i svih, isključivo na zelenom travnjaku!


Franko Andrijašević


Franko Adrijašević je novi svjetionik HNK Rijeka kada je riječ o igri prema naprijed. Trinaest golova i pet asistencija?


– U našem je mentalitetu da uvijek potenciramo ono što je loše… Čujem kritike pojedinih interesnih skupina iz prošlog sustava iz osobnih razloga. Tako je i kod nogometaša. U Hajduku i Dinamu potencirali su Frankove mane. Sada je došao u sustav momčadi koja sjajno krije nedostatke, a pokazuje prednosti igrača. Mandžukić, recimo, izgleda sjajno u Juventusu, premjestite ga u Barcelonu i bit će smiješan. Sustav, kompaktnost momčadi i disciplina, ono što Kek ima, Franku je pomogla da ispolji onaj dolazak iz drugog plana. Njegova inteligencija, osjaćaj za prostor nikad nije bio sporan, međutim, treba stvoriti uvjete da to pokaže. Drago mi je zbog njega, kvalitetna igrač i čovjek.


Rijeka ima i rezervnu varijantu napada, po desnoj strani juri TGV, Ristovski – Vešović?


– Sjano se nadopunjuju. Možda su najjača snaga riječke momčadi. Ali nitko ne vidi Ristovskove probleme u fazi obrane. Osvježenje je prvenstva. Ali gdje je igrao prije Rijeke? U talijanskim drugo i trećeligašima. I sada ima problema u defanzivi u taktičkom smislu, ali ima momčad koja skriva slabosti. Župarić, Bradarić ili Vešović ga sjajno dupliraju. Zasluga sustava. Zbog toga Ristovski prema naprijed izgleda sjajno. Istina, malo se ugasio, ali tko može trčati cijelu sezonu na njegov način?


Bez komentara


Bradarić i Mišić su srce momčadi, daju igri novu dimenziju?


– Močinić i Radošević su prošle sezone igrali u širinu, radni defenzivni koji su voljeli da lopta nije kod njih. Ako želiš osvojiti prvenstvo moraš imati igrača koji zna doći okomito, podvaliti loptu. Bradarić i Mišić pokazali su igračku vrijednost, vidjet ćemo gdje im je limit. Igrač s potencijalom koji u kontinuitetu igra dobro, a to je napravio Bradarić, postaje vrijednost.


Hrvatska liga nije močvara, Osijek se diže, Kek crta šampionsku Rijeku?


– Kritizrao sam Keka jer sam vjerovao da može doći do ovih ideja. Ova je sezona apsolutno njegova. Čestitam Miškoviću i svima u sportskoj vertikali u HNK Rijeka što su prošle sezone stali iza trenera i u razočaranju što nisu osvojili naslov. Rijeka me oduševljava jer se u svakom trenutku zna tko što radi… Koliko je igrača Rijeka promijenila? Disciplina i količina agresivnosti ostali su isti. To je stvar trenera. I zbog Keka bih bio sretan da Rijeka osvoji naslov.


Danas igraju Lokomotiva i Dinamo. Do sada je jedna utakmica završila neriješeno?


– Moj odgoj mi ne dozvoljava da komentiram tako nešto! – zaključio je Joško.