Oreščanin vs. Bišćan

Jadranski derbi na Poljudu idealan je test za dvije obećavajuće trenerske karijere

P. N.

Igor Bišćan i Siniša Oreščanin/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL

Igor Bišćan i Siniša Oreščanin/Foto Arhiva NL/Foto PIXSELL

Ne treba zaboraviti da se veliki treneri, kao i veliki igrači, (pre)poznaju na velikim utakmicama! A za trenere Rijeke i Hajduka nema puno većih utakmica od jadranskih derbija!



RIJEKA Subotnji Jadranski derbi sobom donosi i sudar dvaju trenera na početku karijera, osvježenja na HNL sceni – Igora Bišćana i Siniše Oreščanina. Obojica su rođena u Zagrebu, Oreščanin (46) je šest godina stariji i osjetno nepoznatiji široj nogometnoj javnosti. Bišćanova igračka karijera sezala je od Dinama i reprezentacija pa do Liverpoola, Oreščaninova je puno skromnija. Iako je poput Bišćana prošao kroz omladinski pogon Dinama igrački put ga je vodila kroz nižerazredne klubove Zagreba i okolice. Kao u nekoj Azrinoj skladbi Oreščanin se probijao kroz redove Sesvetskog Kraljevca, Maksimira, Lučkoga i Studentskog grada. Svoje blistave igračke trenutke ostvario je u susjednoj BiH. Igrao je za Slogu iz Uskoplja, te Ljubuški s kojim je osvojio dva Kupa BiH-e.


Ni trenerski put ove dvojice stručnjaka nije bio sličan. Bišćan je nakon što je Rudeš uveo u Prvu HNL dobio posao u ljubljanskoj Olimpiji s kojom je osvojio duplu krunu. Bišćan se kao i u Rudešu nakon uspješne sezone razišao s upravom kluba, te prihvatio ponudu s Cipra. Bišćan je poziv s Rujevice dočekao neposredno nakon potpisa ugovor s Anarthosisom, te na kraju ipak odlučio prihvatiti poziv iz domovine.


Oreščanin je s druge strane dugo čekao na pravu priliku u seniorskom nogometu. Stručnjak, koji je zanat učio u omladinskom pogonu Dinama, nakratko je prije četiri godine preuzeo Dugo Selo, da bi na što je jedno vrijeme radio s mlađim uzrastima u Al Nassru prije dvije i pol godine stigao na Poljud gdje je radio s kadetima, potom i drugom momčadi Hajduka. Krajem studenoga prošle godine Oreščanin je konačno iskoračio na veliku scenu. Dobio je priliku nakon što je Zoran Vulić smijenjen s mjesta trenera prve ekipe Hajduka. Preciznije Oreščanin je preuzeo Hajdukovo kormilo 27. studenoga, a Igor Bišćan nasljedio je Matjaža Keka 17 dana ranije.




Obojica su vrlo uspješno odradila ono što se u svijetu nogometa obično zove – šok terapijom. Brojke su neumoljive. Igor Bišćan je u 19 prvenstvenih susreta na klupi Rijeke osvojio 73 posto bodova (13 pobjeda, tri remija i tri poraza), a Oreščanin je u 14 susreta na klupi Hajduka osvojio 71 posto bodova (9 pobjeda, tri remija i dva poraza). Bišćanova Rijeka postigla je dvostruko više pogodak (42:21), ali i primila više triput više golova (17:7) što ne treba toliko povezivati s načinom igre koliko profilom raspoloživih igrača. Oreščanin ne raspolaže klasičnim napadačem, Bišćan u tom dijelu momčadi unatoč ozljedama ipak ima puno više pojedinačne kvalitete.


Ono što brojke samo djelomično potkrjepljuju su dvije vrlo slične trenerske filozofije koje počivaju na pragmatičnom pristupu bez preuzimanja previše rizika u igri. Bišćan i Oreščanin su pobornici tkz. kontroliranog nogomet u kojem sve što se događa ispred vlastitih i suparničkih vratiju proizlazi iz čvrstog bloka sabijenog u dvije linije. Najkraće rečeno obojici je rezultat puno važniji od dojma što je razumljivo s obzirom na to da su preuzimali momčadi u hodu svjesni da ih jedino rezultat može održati na poziciji trenera. Taj segment dojma, odnosno igre puno više bi trebao dolaziti do izražaja nakon pripremnih perioda kao što je bio onaj prošle zime koji je, kada bi se sudilo isključivo po statistici, nešto bolje iskoristio Oreščanin. Osvojio je u 11 proljetnih ogleda 73 posto bodova (7 pobjeda, tri remija i jedan poraz), Bišćanov postotak je također vrlo dobar, ali nešto slabiji (64 posto, sedma pobjeda, dva remija i tri poraza). Doduše, treba uzeti u obzir da je trener Rijeke imao i utakmicu više (zaostala protiv Slaven Belupa). 


Bišćanov i Oreščaninov prvi i posljednji međusobni trenerski obračun odigrao se sredinom veljače na Rujevici i završio upravo onako kao što se moglo naslutiti – bez pogodaka i velikih prilika – pravičnom podjelom bodova. Hajduk je ostavio nešto bolji dojam, a vratar Splićana Posavec bio je najbolji pojedinac na terenu…


Novi poljudski sudar dvojice zagrebačkih stručnjaka donijet će neke odgovore, a u prvom redu pokazati kako će se razvijati dvije obećavajuće trenerske karijere koje tek trebaju pokazati svoj puni potencijal. Ne treba zaboraviti da se veliki treneri, kao i veliki igrači, (pre)poznaju na velikim utakmicama! A za trenere Rijeke i Hajduka nema puno većih utakmica od jadranskih derbija!