Mozak mercata

JURIČIĆ ANALIZIRA PRIJELAZNI ROK Otkrio što očekuje od Božinova, ali i koji je cilj do kraja sezone

Orlando Rivetti

Financijske su škare dosta uske, da smo imali više novaca na raspolaganju sigurno bismo doveli dva kvalitetnija igrača. Poznata je filozofija kluba, tražimo perspektivne igrače koji će dati svoj doprinos u sljedećem ciklusu i nakon toga napraviti dobar transfer – upozorava Srećko Juričić



RIJEKA – Dan sportskog direktora Rijeke Srećka Juričića u Albufeiri počinje u 10 sati. Poslije doručka. Ritualni espresso u kantunu, nikome na putu, kafića Grande Real Santa Eulalia. Bez obzira na to kakvo je vrijeme na osunčanoj terasi. Jučer se javila bura s Atlantika… Srećko i dva mobitela. Vrag ne spava, a bogme niti menadžeri. Prošle godine u ovo doba raspravjali smo svako jutro. Slatkorječiv, uvijek vješto spreman zaobići pitanje, zaustaviti loptu kao nekada na poziciji zadnjeg veznog. Nakon što je bio »povijesni libero«.


Lani i ove godine sve je isto, hotel i Srećko, drugi su samo igrači… Za Srećka Juričića, od igrača do trenera i sada sportskog direktora, ovo su sigurno 90. pripreme. Od mladog igrača kod Marcela Žigantea u Drugoj ligi, prije 46 godina, do mudraca, mozga Rijekina mercata i – Matjaža Keka.


– Uz jednu napomenu, na Bliskom istoku bilo je više priprema u jednoj sezoni. Nije nimalo dosadno. Svake su pripreme novi izazov, kolektivnog entuzijazma ne nedostaje. Trener Matjaž Kek je maksimalno motiviran. To je najvažnije.


Zadovoljni obavljenim




Svake pripreme pola nove momčadi, da ne bude monotono…


– Ha, ha… Primorani smo popunjavati momčad, nastojimo nadomjestiti odlaske. Složen posao, ako znamo da odlaze oni najbolji. Nositelji igre koji su svoju kvalitetu ugradili u uspjeh. O čemu svjedoče rezultati.


Zadovoljan zimskim prijelaznim rokom?


– Mislim da ne možemo biti nezadovoljni. Dapače, dobro je. Financijske su škare dosta uske, da smo imali više novaca na raspolaganju sigurno bismo doveli dvojicu kvalitetnijih igrača. Poznata je filozofija kluba, tražimo perspektivne igrače koji će dati svoj doprinos u sljedećem uspješnom ciklusu i nakon toga napraviti dobar transfer. Na nekim smo pozicijama imali skuplja rješenja, ali… Rekoh, zadvoljni smo obavljenim poslom. Sve odgovore će, naravno, dati Matjaž Kek, trener koji u svakom ciklusu stvara novu Rijeku od materijala na raspolaganju.


Ima li Rijeka kvalitetu da u proljetnom nastavku dobije Dinamo u polufinalu Kupa i osvoji Kup, i može li se vratiti na drugu poziciju, preskočiti Osijek i Hajduk?


– Da je nogomet matematika lako bismo to zbrojili i nestalo bi draži. Vratari, Sluga i Prskalo, Heber, Župarić, Punčec, Žuta, Bradarić. Pavičić, Puljić, Kvržić, Acosty… igrali su u prvom dijelu sezone. Ponavljam, najteži je posao na treneru Keku. Mora ekipi udahnuti novu igru, stvoriti mehanizme. Rijeka će biti moćna i na proljeće. Nikada nisam stvarao pritisak, put je dugačak, ali ova Rijeka može svakoga pobijediti. Imamo momčad gladnih lavova. Željnih dokazivanja, a ono dolazi samo – pobjedama. Ponavljamo se, ai imamo uvijek iste ciljeve – Igrati Europu. A to možemo i osvajanjem trećeg ili četvrtog mjesta… Dakako, želimo biti drugi i osvojiti Rabuzinovo sunce. Još uvijek smo aktualni osvajači dvostruke krune i tako ćemo se postaviti u svakoj utakmici bez obzira na to tko bude na drugoj strani.


Ispunjena želja


Je li Božinov vruć krumpir?


– Ni govora. Imali smo želju dovesti ga i sada trenira s nama. Sigurno je da nije spreman kako bi on i mi željeli s obzirom na to da jedno vrijeme nije igrao. Kupujemo vrijeme. Igrača se ne može dovesti u formu s nekoliko treninga. Jasna je njegova naglašena želja da opet zaigra barem približno nekadašnjim slavnim vremenima, mi ga trebamo kao rješenje u napadu. Trener Kek najbolje zna njegovu trenutačnu dijagnozu, koliko mu treba vremena da bi bio – Božinov. Kek najbolje zna koliko mu može koristiti, u kojem razdoblju može uhvatiti formu da je spreman za nastup. On radi, svi zajedno kupujemo vrijeme. Božinov bi mogao biti dijamantska igla nove Kekove Rijeke. Mogao bi…