Daroviti veznjak

JOSIP MIŠIĆ Portugalci odredili astronomsku odštetu od čak 60 milijuna eura

Ivan Volarić



RIJEKA Samo sat vremena nakon što je iz Varšave stigla informacija da je Marko Vešović i formalno postao igračem »Legije«, u Lisabonu je isto učinio i Josip Mišić. Sada već bivši veznjak »Rijeke« potpisao je ugovor sa »Sportingom« na pet i pol godina. Transfer teži tri milijuna eura, a »Rijeci« će od toga posla ostati oko 2,5 milijuna eura dobiti.


– Sretan sam i zadovoljan što sam stigao u veliki klub kao što je »Sporting«, što je sve završeno – govori 23-godišnji veznjak iz Bošnjaka kraj Županje. – Naravno da sam posebno zadovoljan što je i »Rijeka« imala koristi od moga transfera.


Tvrde portugalske kolege da u vašem svježe potpisanom ugovoru stoji klauzula koja regulira fiksnu odštetu u visini od čak 45 milijuna eura?– Nije točno nego – 60 milijuna eura!

S obzirom na to da »Rijeci« pripada 20 posto od budućeg transfera ako se ta klauzula aktivira, na Rujevici će trljati ruke sa zaradom od čak 12 milijuna eura?




– Tako ispada…


Sporting raste


Vjerojatno ste razgovarali s Ristovskim koji vas je upoznao sa svime onime što vas čeka u »Sportingu«?


– Bili smo u petak navečer zajedno na večeri. Rekao mi je ono što sam mogao vidjeti, da je sve u klubu na visokoj razini, da je momčad odlična.


»Rile« se nije baš naigrao jesenas, je li to nešto što sada vas čeka?


– Vjerojatno je u pitanju period adaptacije kroz koji mora proći svaki igrač. Svakome treba vremena da se prilagodi na nove suigrače i okruženje.


»Sporting« je sigurno veliki klub u Portugalu, ali objektivno ne spada u red onih najvećih europskih klubova?


– Istina je da nije u pitanju klub iz Bundeslige ili Premierlige, ali meni to ne smeta. »Sporting« se definitivno svojim igrama u posljednje vrijeme svrstao u europski vrh. Uostalom, ove sezone su odigrali dobro u Ligi prvaka, osigurali europsko proljeće u u Europskoj ligi. Dižu se iz sezone u sezonu i uvjeren sam da će prerasti u pravu europsku vrijednost.


»Sporting« vas prati još od prošloga ljeta?


– Javili su se nakon što smo osvojili Kup u Varaždinu, međutim dogovorili smo da ću ostati u »Rijeci« do zime. Nisam pogriješio što sam odlučio ostati, bez obzira na to što je bilo malo klimavo u prvenstvu. Odigrali smo, međutim, odličnu polusezonu u Europi. Nije mi žao što sam bio dio toga. Uostalom, barem toliko sam dužan vratiti »Rijeci« gdje sam postao pravi igrač, gdje sam osvojio duplu krunu i imao tu čast sudjelovati u povijesnom naslovu. To je nešto što će još dugo pamtiti svi oko kluba.


Sve se posložilo


Ono kroz što ste prošli u zadnjih godinu i pol dana na Rujevici, pod ravnanjem Keka i njegovih suradnika predstavljat će za vas dobru pripremu za ono što vas očekuje u Lisabonu?


– Dosta sam naučio od Keka, to treba primjeniti i u »Sportingu«, truditi se i davati sve od sebe kao i uvijek.


Kada ste se vratili iz »Spezije« pretprošlog ljeta bili ste slikovito rečeno na dnu…?


– To je bio dosta težak period za mene. Nisam znao ni što ni kako kada sam se vratio u »Rijeku«. Razmišljao sam samo kako pružiti sve od sebe da me trener vidi. Poslije toga se sve posložilo i na kraju odlično završilo.


Definitivno se raspala riječka šampionska generacija?


– Sigurno da mi je žao zbog toga, ali kada jedna skupina igrača igra tako vrhunski nogomet kao što smo mi igrali prošle sezone onda je normalno očekivati da će ti igrači ići negdje dalje. Svi ti igrači su zaslužili prave transfere.


Vjerojatno se kroz igre u »Sportingu« nadate približiti »kockastima« budući da ste definitivno igrač reprezentativnog kalibra?


– Nadam se da će izbornik baciti oko na mene… – poručio je Mišić.