Napadač Rijeke

JAKOV PULJIĆ ‘Norvežani su opasni, ali mi ćemo nadoknaditi ono što smo propustili u Sarpsborgu’

Orlando Rivetti

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Vjerujem u prolaz, nadoknadit ćemo ono što smo mogli napraviti već u Sarpsborgu. Moramo potvrditi kvalitetu. Igrom i golovima. Brza lopta, pritisak, agresija, trka... – kaže Puljić



RIJEKA Jakov Puljić je u koprodukciji s Gorgonom nakon sat vremena otvorio »splitsku bravu«. Elegancija pokreta, lopta s prsa spuštena na nogu i neobranjiv udarac za odličnog vratara Posavca. Puljić zabija golove koji se pamte. Po značaju i ljepoti… Ovaj, na Rijekinu žalost, nije bio dostatan za osvajanje tri boda u jadranskom derbiju. Splićani su na kraju izjednačili iz kaznenog udarca.


Nakon vatrometa u prve dvije utakmice (Gorica 2:0, Inter 4:0), Rijeka je dvaput primorana na neriješen rezultat. U Sarpsborgu je izuzetno bitan pogodak postigao Gorgon (1:1) nakon vodstva domaćina. Sada je Hajduk na Rujevici spasio bod, pobjegao Riječanima iz vrše…


Na Rujevici nemaju vremena za žaljenje, lopta je često nepravedna, jer već sutra u goste stižu Norvežani (20.45), igra se uzvratni susret trećeg pretkola Europske lige. Rijeka traži prolaz… Na krilima Puljićeva pogotka Hajduku kao izlaz iz krize efikasnosti.




Jakove, više golova nego nastupa u dresu Rijeke?


– Pa… Ne znam, ali dobro ide, zadovoljan sam. Golovi su moja hrana. Iako sam uvijek spreman odigrati fazu obrane, zadovoljstvo je asistirati. Kolektivna radost kao i igra momčadi naša su snaga.


Prije pogotka Hajduku, utakmicu u Sarpsborgu gledali ste s tribina, niste bili među rezervnim igračima, odradili ste »noćni trening« poslije utakmice?


– Čvrsta utakmica u kojoj su domaćini preskakali igru. Mi nismo iskoristili prigode koje smo stvorili. Ista priča kao i protiv Hajduka… Obje smo utakmice trebali glatko dobiti. Najvažnije je, međutim, stvarati prigode, forma će doći, popravit ćemo efikasnost i zabijati golove.


Raznovrsnost 


Tri zapucane prigode u Sarpsborgu, još i više protiv Hajduka, gdje ste prije pogotka imali jednu dobru loptu za gol?


– Najvažnije je da igramo dobro prema naprijed. Igrom stvaramo veliki broj prigoda, pitanje je samo koncentracije i malo sreće, pa će suparnici osjetiti našu snagu. Imamo kvalitetu da budemo puno efikasniji, veliki broj igrača dolazi u završnicu akcije. U toj je raznovrsnosti naša snaga. Malo su nam sada poremećene nišanske sprave, ali vidjet ćete… Nema mjesta zabrinutosti. Rad uvijek nagrađuje, a kvaliteta nije sporna.


U četiri dana s tribina u Sarpsborgu do početnog sastava protiv Hajduka?


– Nogomet je to, valja biti čvrst u glavi. Raditi i čekati. Nema puno filozofije. Biti spreman kada dobijete prigodu zaigrati.


Koliko ste zabio golova u dresu Rijeke?


– Mislim da je ovaj Hajduku bio dvanaesti pogodak otkako sam stigao na Rujevicu.


Najdraži je onaj protiv Milana?


– Recimo da ću ga pamtiti. Ali svaki mi je pogodak jednako drag. Prije nisam toliko zabijao u velikim utakmicama. Sada sam bio strijelac u utakmicama s Hajdukom, dvaput, Dinamom, Osijekom… Pogađao sam mrežu u derbijima, što me posebno veseli. Svaki takav pogodak ima veću težinu…


Rijeka nije blistala protiv Hajduka?


– Ne bih se složio. Rijeka je igrala jako dobar nogomet, Hajduk nam nije stvorio gotovo nijednu šansu. Kontrolirali smo utakmicu i stvarali prigode. Da smo u prvoj dionici zabili pogodak, a mogli smo najmanje dvaput zatresti mrežu, Hajduk bi bio na koljenima. Da smo zabili što smo morali sve bi izgledalo daleko bolje, ovako možemo žaliti što smo izgubili dva boda. Lopta je često prevrtljiva, ženskog roda… Nadoknadit ćemo sve.


Polušpica 


Prva ili druga špica?


– Polušpica. Po struci sam ofenzivni vezni.


Trener Kek je jednom uzeo vaš primjer odgovornosti u fazi obrane, bilo je to protiv Milana, natrčali ste se i sada…?


– Igranje na Rujevici je specifično. Na ovakvom terenu, u takvom ambijent, ne može igrač ne trčati, boriti sve od prve do posljednje minute. Traži se to od svakog igrača Rijeke. Rijeka igra…


Sutra protiv Norvežana?


– Još jedna tvrda utakmica kao što je to bila u Sarpsborgu. Norvežani će svoju šansu tražiti iz prekida, ali na Rujevici, pred prepunim tribinama, na krilima naših navijača, mi ćemo diktirati igru. Vjerujem u prolaz, nadoknadit ćemo ono što smo mogli napraviti već u Sarpsborgu.


Norvežani igraju skandinavski nogomet. Trčanje i mišići?


– Rijekin stil će doći do izražaja. O sebi ćemo brinuti, moramo potvrditi kvalitetu. Igrom i golovima.


»Play off« i onda napasti skupnu fazu Europske lige?


– Cilj je to, ali najprije moramo riješiti enigmu Sarpsborg. Kao što je cilj u HNL-u igrati na visokoj razini i uveseljavati navijače.


Igrati svoju igru?


– Brza lopta, pritisak, agresija, trka… Sve što trener traži od nas. Znamo igrati. To smo pokazali. Puni samopouzdanja čekamo susret sa Sarpsborgom, idemo po pobjedu.


Rijeka ima kvalitetu za rezultate visoke domete. Konkurencija za svako mjesto motivira?


– Riječ o dobrim igračima, spremni smo pokušati proboj u Europsku ligu, a u prvenstvu ćemo se boriti za vrh. Imamo momčad i sjajnu atmosferu.