Švicarsko-njemačka veza

Ivan Rakitić: Navijat ću za Marija i Rijeku, odličnog igrača i pravi klub!

Marko Cvijanović

Ivan Rakitić

Ivan Rakitić

Putevi su im se spojili početkom 2010. godine u »Schalkeu 04« gdje je Ivan već bio lider bundesligaške momčadi iz Gelsenkirchena, a Mario stigao iz »Yverdon-Sporta«



Što je zajedničko Ivanu Rakitiću i Mariju Gavranoviću? Obojica su djeca hrvatskih iseljenika, rođena u Švicarskoj. Ivan u Möhlinu, Mario u Luganu. Obojica su se svojedobno lomila koju nogometnu reprezentaciju dviju domovina odabrati, Ivan je odabrao Hrvatsku, Mario Švicarsku. 


Putevi su im se spojili početkom 2010. godine u »Schalkeu 04« gdje je Ivan već bio lider bundesligaške momčadi iz Gelsenkirchena, a Mario stigao iz »Yverdon-Sporta«. Obojica su dijelila svlačionicu s velikim igračima poput Manuela Neuera,  Benedikta Höwedesa, Rafinhe, Jermainea Jonesa, Geralda Asamoaha, Jeffersona Farfana, Kevina Kuranyja… Na klupi je bio čuveni Felix Magath.


Kao braća




– Sjećam se tih dana kad je Mario trebao potpisati za »Schalke«, čini mi se da sam mu malo i pomagao kod završnih pregovora. Kad je sve bilo gotovo, pokušao sam mu biti što više na usluzi, olakšati mu to razdoblje prilagodbe na novu sredinu, čak smo mu zajedno tražili i stan gdje će stanovati. Pokušao sam mu biti kao brat u tim trenucima – kaže Ivan Rakitić, danas stožerni prvotimac vjerojatno najjače momčadi »Barcelone« svih vremena, koji dijeli svlačionicu s Messijem, Neymarom, Suarezom, Iniestom… Kad su prijatelji u pitanju, Ivan je ostao isti…


– Kad smo se nas dvojica čuli taman je Mario potpisivao za »Rijeku«, odmah sam rekao da je on moj. Bili smo i ostali jako dobri. Sjećam se da mu u »Schalkeu« na početku nije bilo lako, ali brzo je pohvatao konce i uklopio se u momčad. Ako gledamo samo šturu statistiku, ispada da nije odigrao puno utakmica za »Schalke«, ali u jednom zahtjevnom razdoblju, kad smo igrali na tri fronta, itekako nam je pomogao. Uostalom, zabio je baš neke jako važne golove u sezoni.


Ivan je zaboravio jednu »crticu« iz zajedničkih dana dvojice švicarskih Hrvata u »Schalkeu«. U debitantskom Gavranovićevom nastupu i 31. bundesligaškom kolu protiv »Borussije« iz Mönchengladbacha (17. travnja 2010.) Mario je izborio jedanaesterac kojeg je realizirao Ivan i svojim drugim pogotkom na utakmici postavio konačni rezultat (3:1).


Ljudske vrline


– Eto, jesam rekao da je bio koristan… – ističe Ivan koji ovako opisuje Marijeve igračke kvalitete:– Riječ je o igraču koji jako dobro osjeća prostor, istodobno može biti i paker i strijelac, ima osjećaj za suradnju, ali i osjećaj za gol. Međutim, više od svega Mario se odlikuje svojim ljudskim vrlinama, jako je dobar momak i veliki radnik, sve će napraviti za momčad koja mu je uvijek bila na prvom mjestu. Nikad nije igrao za sebe, nego za momčad.Ivan je uvjeren da je Gavranović odlaskom iz »Züricha« u Rijeku napravio pravi potez u svojoj karijeri.

– Uvjeren sam da će Mario »Rijeci« jako puno pomoći, navijat ću za njega. Da, i za »Rijeku«, ha, ha, ha… Međutim, neće Mario pomoći samo »Rijeci«, njegovi će nastupi u Prvoj HNL biti od velike pomoći i hrvatskom nogometu u cjelini. Čestitam i Mariju, i »Rijeci« na tom velikom potezu, na velikom transferu, uvjeren sam da će njegov dolazak u »Rijeku« jako puno značiti i klubu i njemu. Bit će presretni zajedno jer je Mario odličan igrač, a »Rijeka« odličan klub. Uvjeren sam da će to, sve skupa, biti jedna lijepa priča. Mariju želim svu sreću ovoga svijeta, vjerujem da ćemo se brzo vidjeti u Hrvatskoj – zaključio je Rakitić.