"Div iz Zaprešića"

Inter jedna od rijetkih momčadi koje se “bijeli” pribojavaju: U pet susreta slavili su – samo jednom

Ivan Volarić

»Žuti« su uz »Osijek« i »Slaven Belupo« glavni krivci što »Rijeka« prošle sezone nije postala prvak



Dolazak »Intera« na Rujevicu među opreznijim navijačima izaziva – tihu jezu. Vjerojatno to gledano kroz prizmu aktualnog stanja na prvenstvenoj ljestvici djeluje kao teško pretjerivanje, jer vodeću »Rijeku« i šestoplasirani »Inter« dijeli jaz od čak 20 bodova, no brojni primjeri iz ne tako daleke prošlosti sugeriraju da bodovna razlika kao pokazatelj osjetne razlike u kvaliteti u ogledima »bijelih« i »žutih« jednostavno ne mora baš ništa značiti. Uostalom, dovoljno se prisjetiti prošle sezone kada je mnogo toga u riječkim redovima kretalo nizbrdo upravo nakon sudara s »Interom«.


»Rijeka« je prvenstvo otvorila remijem bez golova u Zaprešiću, zatim sredinom jeseni propustila pobjedom nad »Interom« prvi put uhvatiti »modre« na čelu ljestvice, da bi istekom jeseni Riječani ponovo u Zaprešiću ispustili dva boda i dopustili »Dinamu« da u potpunosti istopi četiri riječka boda prednosti. 


Lakše s Dinamom


»Žuti« su uz »Osijek« i »Slaven Belupo« glavni krivci što »Rijeka« prošle sezone nije postala prvak. Uostalom, sve govori podatak da su Riječani u 12 ogleda s tim momčadima osvojili tek 18 od 36 mogućih bodova!




Ništa bolje situacija ne stoji ni ove sezone. »Rijeka« dvaput u dosadašnjih 12 odigranih kola nije uspjela pobjediti, jednom baš protiv – »Intera«. »Bijeli« su dobili samo jedan od posljednjih pet susreta sa Zaprešićanima, odnosno od njihova povratka u Prvu HNL prošle sezone. Matjaž Kek je u ožujku 2013. godine debitirao na riječkoj klupi upravo domaćom pobjedom nad »Interom« (2:1), što znači da je točno dvaput (iz šest pokušaja) svladao »žute«. Računaju li se Kup/Superkup utakmice, Kek je češće na klupi »Rijeke« pobjeđivao – »Dinamo«! Kada se uzme u obzir i podatak da je »Inter« jedina HNL momčad uz »Dinamo« i »Hajduk« s kojom »Rijeka« ima negativan omjer pobjeda i poraza (42 utakmice, 14 pobjeda Rijeke, 13 remija i 15 pobjeda Intera uz gol razliku 53:53!), onda se zaključak nameće sam od sebe: »Inter« je najveća prijetnja za riječke šampionske ambicije nakon »Dinama«!


Promašeni penali


Ono što oglede ovih dviju momčadi u posljednje vrijeme čini posebnijima i zanimljivijima su brojni penali ili čudni spletovi okolnosti koje naravno na kraju ne idu u prilog »bijelima«. Marko Lešković i Filip Bradarić nisu prošle sezone iskoristili najstrože kazne u ogledima s »Interom«. Oba penala promašena su kod rezultata 0:0. »Rijeka« je pak ovoga ljeta uspjela u 91. minuti utakmice zabiti pogodak za vodstvo u Zaprešiću (Gavranović) da bi dvije minute kasnije »Inter« poravnao iz – penala, te se provukao do boda. Ne treba, naravno, sve ovo shvaćati dramatično, »Rijeka« je osjetno bolja momčad od »Intera« i ne ništa je ne bi smjelo zaustaviti na putu do još jedne domaće pobjede, ali ne treba zanemariti nepovoljnu tradiciju koja u nogometu ponekad zna odigrati važnu ulogu. Uostalom, vrijeme je da Riječani promjene još jednu negativnu seriju koja ih prati.