Razdoblje istine

Ima li “Rijeka” kvalitetu za naslov prvaka? Nakon susjedskog derbija, slijede tri ključne utakmice

Orlando Rivetti

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza

Tri su ključne utakmice nakon susreta s Puljanima, one koje će odrediti vijednost i ambicije nove Rijeke – Dinamo u Maksimiru, Osijek na Rujevici i Lokomotiva u Kranjčevićevoj. Nakon njih dobit ćemo sliku Rijeke. Je li spremna, imali li kvalitetu za naslov prvaka ili za utješne nagrade



RIJEKA U četvrtak je na Rujevici bio »dan odmora«. Bez pritiska i uzbuđenja. »Sarpsborg« je sedam dana ranije kaznio kukavičku, bezskrvnu i bezidejnu igru »Rijeke« pogotkom u završnici utakmice i oteo Riječanima suparnika u četvrtom pretkolu Europske lige.


Međutim, više od toga 300.000 eura za nastup i mogućnost zarade 2,92 milijuna eura u slučaju plasmana u skupnu fazu natjecanja. Riječanima su ostale mrvice za nastup, 280.000 eura! Utakmicu sa »Sarpsborgom« trebalo bi spominjati prije svake utakmice. Da se ne zaboravi…


I dalje se igra nogomet, ali, sačuvaj Bože, nikad više kao protiv Norvežana. S veseljem se nogomet igra u Sarpsborgu, na terenu od »plastike«, klubu osnovanom prije deset godina. Norvežani su oteli Riječanima »Maccabi Tel Aviv« i u četvrtak ga svadali 3:1 u prvoj utakmici play-offa. Nisu krivi Norvežani za riječku glavobolju, sami su sebi iskopali jamu u koju je Kek htio skočiti poslije utakmice…


Regularnost 




Nikad nećemo saznati da li bi »Rijeka« preskočila Norvežane, a »Hajduk« dobio gol u 93. minuti u Bukureštu, oba kluba nastavili natecanje, da je odgođen Jadranski derbi koji je odigran četiri dana ranije na Rujevici. Zahtjev je odbio predsjednik Komisije za natecanje, Ante Vučemilović, inače dopredsjednik HNS-a (u statusu kao i Mišković!). Odluka bi imala opravdanja da su »institucije« koje vode naš nogomet dosljedne, da nije riječ o cirkusu kojemu nedostaje samo šator. Jer, kako objasniti da je susret 4. kola HNL-a, Slaven – Inter ogdođen za 8. rujna, jer nisu još zgotovljeni radovi na stadionu u Koprivnici. Treniranje strogoće i regularnosti u natjecanju koje je od početka – nakaradno. »Rijeka« će, naime, u nedjelju (21), odigrati petu utakmicu zaredom na svom terenu. A »Dinamo« će u šestom kolu ugostiti »Rijeku«, igrajući šesti puta na svom Maksimiru. U sedmom kolu će gostovati kod Gorice…


Ništa, međutim, ne može opravdati Riječane, pa ni ova »majčinska briga HNS-a« o svojim klubovima u Europi. Riječani sada moraju vaditi kestenje iz prvenstvenog ognja. Matjaž Kek se posuo kantom pepela, nakon što je preuzeo odgoornost. »Nema alibija, izgovora… Pa nisu nam Mišković i sportski direktor Juričić krivi što igrači nisu spojili tri dodavanja. Uvijek idem od sebe. Teško mi je pao poraz, ali mislim da idemo u dobrom smjeru…«.


Smjer je, dakle, dobar… Nije nebitno, nakon što je Kek bio zabrinut za budućnost »Rijeke« poslije susreta s Norvežanima. Izgubio bitku s vikinzima!


Zanimljiva je i njegova izjava o prijelaznom roku, odnosno stanju u svlačionici iz koje je otišao, barem zasad, samo Bradarić, odnosno nije se zadržao Leovac, od bitnih figura.


– Ma, nisam ni ja uvijek bio fer. Znao sam biti brz na jeziku i bubnuti svašta, a bilo bi pametnije da sam koji put došao na taj sastanak Uprave pa da vidim kako je to krvav posao. Naš predsjednik se strašno trudi da namakne novac koji treba klubu da normalno funkcionira, a uvjeti su jako teški… Zato mi je taj rezultat sa »Sarpsborgom« zeško pao, jer znam koliko bi klubu značilo – izjavio je Kek.


Prvo gostovanje 


»Rijeka« nakon nedjeljne utakmice s »Istrom 1961« na Rujevici, pete na svojoj travi od početka sezone, mora na prvo gostovanje, kod prvaka u Maksimiru!


Tri su ključne utakmice, nakon susreta s Puljanima, one koje će odrediti vrijednost i ambicije nove »Rijeke« – »Dinamo« u Maksimiru, »Osijek« na Rujevici i »Lokomotiva« na obnovljenom travnjaku u Kranjčevićevoj. Nakon tih 270 minuta dobit ćemo sliku »Rijeke«. Je li spremna, imali li kvalitetu, za naslov prvaka ili će se boriti za neku od utješnih nagrada. Iako ne treba zaboraviti da je prošle sezone »Dinamo« nakon prve dionice, 20 kola, imao petnaest bodova više od »Rijeke«, a na kraju morao strepiti… Navijači »Rijeke« očekuju upravo onu »Rijeku« iz proljetnog nastavka prošle sezone, Rastrčanu, razigranu i. što je posebni bitno, efikasnu. Riječani u nedjelju brane prvo mjesto, a mogli su imati dva boda više da su bili efikasniji protiv nikad slabijeg »Hajduka«.


Nakon susreta s »Hajdukom«, a uoči ogleda s Norvežanima, Kek je slikovito opisao kako se može liječiti neefikasnost… S receptom u ljekarnu ili treningom. On je, kazao je tada, izabrao ovaj drugi način. Nije bilo koristi. Zanimljvo je razmišljanje nekad vrsnog strijelca Milana Radovića, preporuča trening pucanja u prazna vrata… Bez razmišljanja i gađanja kutova.


Gorgon dva, Čolak, Župarić, Puljić, Acosty, Heber, Pavičić i Pavelić po jedan. Devet golova, osam strijelaca… I jedan europski pogodak Gorgona. Protiv »Dinama«, »Osijeka« i »Lokomtive« »Rijeka« mora pokazati koliko je spremna za veliku bitku s Dinamom. Bez obzira što je to tek prvi od četiri prvenstvena kruga. Naglasak mora biti na igri, koja mora stvoriti prigode. Napadači će se probuditi, dajte im loptu…