Veliki ulog

Igor Bišćan: ‘Gent je najveća utakmica ove sezone, ali nadam se da će ona na Rujevici biti i veća’

Marko Cvijanović

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Snimio Davor KOVAČEVIĆ

Stvar je vrlo jasna, igramo protiv vrlo kvalitetnog suparnika, pogotovo na domaćem terenu, gdje zna biti razigran, učinkovit i efikasan, ali moramo napraviti sve da prolazak u fazu u skupini ostane živ i neizvjestan koliko god je to moguće i za uzvrat. Tako se i spremamo - kaže Bišćan



RIJEKA  Nogometaši Rijeke večeras u Gentu protiv istoimenog domaćina igraju prvi susret play-offa Europske lige i najveću utakmicu u dosadašnjem dijelu sezone.


Ulog je doista velik, Riječani bi ulaskom u skupinu cijenjenog europskog natjecanja zaradili 2,92 milijuna eura, zatvorili trećinu godišnjeg budžeta i dobili priliku zaraditi još više u šest eventualnih utakmica (570 tisuća eura za pobjedu, 190 tisuća eura za bod).


Na stranu novac, trener »bijelih« Igor Bišćan u Gentu traži priliku izjednačiti doseg njegova prethodnika Matjaža Keka koji je u tri navrata s Rijekom igrao Europsku ligu.




– Gent je sigurno najveća utakmica u ovoj sezoni, a nadam se da će ona iduća biti još veća – rekao je Igor Bišćan neposredno prije leta s Krka prema Oostendeu, odakle su nogometaši Rijeke nastavili prema Gentu i stadionu Ghelamco Arena na čijem travnjaku su odradili posljednji trening pred večerašnju utakmicu. Bišćan se ne zavarava, svjestan je da ga u Gentu čeka najteži ispit ove sezone.


Čvrsti blok


– Stvar je vrlo jasna, igramo protiv vrlo kvalitetnog suparnika, pogotovo na domaćem terenu, gdje zna biti razigran, učinkovit i efikasan, ali moramo napraviti sve da prolazak u fazu u skupini ostane živ i neizvjestan, koliko god je to moguće i za uzvrat. Tako se i spremamo, svjesni smo da će biti jako zahtjevno, to je momčad koja igra u nezgodnom sustavu i u svojim redovima ima dosta ofenzivnih igrača koji mogu stvoriti probleme ako podlegneš utakmici, pritisku i ako nisi na razini, možeš teško stradati. S druge strane, ako si čvrst i defanzivno organiziran, ta njihova ofenzivnost ti ostavlja prostora da možeš nešto napraviti prema naprijed. Prema tome, trebamo biti stabilni u bloku i onda ćemo imati više šanse – ističe prvi čovjek u struke »bijelih« koji vjerojatno neće previše odstupati od načina igre svih momčadi Rijeke koje su u proteklom razdoblju igrale europske utakmice od iznimnog rezultatskog značaja. Kompaktnost u čvrstom bloku, kontra i polukontra. To je recept. Mali problem jedino može predstavljati činjenica da se tijekom nedjeljne utakmice protiv Osijeka kod igrača osjetio nedostatak svježine i umor.


– Nadam se da su se igrači regenerirali, vidjet ćemo kakvi će biti kad utakmica krene. Doduše, utakmica je previše važna pa će sama po sebi donijeti ekstra energiju i motivaciju koja bi nas trebala staviti na razinu da možemo fizički parirati Gentu. U momčadi će biti četvorica ili petorica igrača koji nisu igrali cijelu utakmicu s Osijekom, što bi trebala biti nekakva garancija da ćemo biti dovoljno svježi kako bismo pokazali naše najbolje izdanje.


Bišćanove tvrdnje na tragu su dobrih poznavatelja belgijskih nogometnih prilika koji ukazuju da Rijeku čeka dvoboj s protivnikom koji svoju igru bazira na ritmu, brzini i duel-igri na koju momčadi iz HNL-a nisu navikle. U svakom slučaju Gent je puno teža zadaća od Aberdeena.


Europska tradicija


– Sigurno da je ritam igre kud i kamo veći, čak i europski, ali mislim da Gent u svojim redovima ima u tehničkom smislu jako puno dobrih igrača, što se vidi po njihovoj vrijednosti i po tome gdje odlaze i na koji način. Uza svu tu fiziku i agresiju, koji su u odnosu na našu ligu na višoj razini, tu ima individualne kvalitete za puno veću razinu. U svakom slučaju, morat ćemo biti još bolji i kvalitetniji nego protiv Aberdeena, jer Gent je jednostavno razina više.


Bišćan se za sada uzda u tradiciju europskih nastupa Rijeke koja je na međunarodnoj sceni u posljednje vrijeme ostavila jako dobar dojam. Bišćanova momčad u prilici je nastaviti tamo gdje je stala Kekova Rijeka.


– Moja Rijeka, ali i Rijeka generalno je dobro igrala te europske utakmice. Optimističan sam, dečki su na teškim iskušenjima koje smo imali davali sve od sebe, pokazali su da razumiju situaciju, da su svjesni da samo uz enormnu količinu energije, truda i zajedništva možemo proći suparnika koji je objektivno kvalitetniji.


Gentu će se po svemu sudeći suprotstaviti ista momčad koja je u dvije utakmice u svim segmentima igre bila uspješnija od Aberdeena. Rijeka će za plasman u Europsku ligu protiv Genta morati odigrati dvije utakmice na gornjoj granici svojih mogućnosti.


– Razmišljali smo o još nekim varijantama, osim one koju smo koristili protiv Aberdeena. Pokušat ćemo napraviti sve da postignemo gol, uz već spomenuti plan da utakmicu učinimo što je moguće zanimljivijom u uzvratu. Napravit ćemo sve da sa što boljim rezultatom dođemo u Rijeku, a pogodak bi puno značio. Dakle, nećemo razmišljati samo o defenzivi, već ćemo pokušati nešto napraviti i prema naprijed – zaključio je Igor Bišćan.