Pogled sa strane

IZVUČEN MAKSIMUM? Analiziramo je li Rijeka mogla bolje utržiti najbolje igrače i drugačije reagirati

Ivan Volarić

Rijeka je ostvarila sve što je predsjednik Damir Mišković zacrtao u svojim planovima. Prirodno je da se želi iskoristiti ova situacija i zaraditi na igračima koji su prošle sezone osvojili duplu krunu. Normalno je da se od prodaje tih igrača sada pokušava izvući maksimum – kaže Rubeša



Hrvatsko medijsko nebo išarano je krvavim grafitima, vrište natpisi »Rijeka rasprodala šampionsku momčad«, »Odlaze svi najbolji…«, »Tko sljedeći napušta Rujevicu?«… Činjenica jest da su »Rijeku« ove zime napustili ili napuštaju igrači koji su nosili momčad prema duploj kruni i Europskoj ligi, ali je isto tako nesporna činjenica da je predsjednik i novi vlasnik kluba Damir Mišković vrlo jasno poručio da će se, slikovito rečeno, »provjetriti svlačionica«, dobar dio starosjedioca prepustiti tržištu i krenuti u stvaranje nove »Rijeke« ne napuštajući pritom tradicionalno visoke ambicije. Nije se dakle, barem za sada, dogodilo ništa neplanirano ili neočekivano.


Drugi je par rukava kako će sve to završiti, odnosno koliko će odgovorni klupski ljudi uspjeti provesti u djelo svoje planove o velikom redizajnu momčadi i pomiriti ono što je najteže u sportu: mogućnosti i (visoka) očekivanja javnosti i vlastitih navijača. Sportski direktor Srećko Juričić vrlo je jasno poručio da će »Rijeka« unatoč najavi zaokreta i fokusiranja na stvaranje novih igračkih vrijednosti, na proljeće imati jaku momčad od koje se, osim borbe za vrh ljestvice (prvi Dinamo je objektivno odjurio predaleko), očekuje i proboj u finale Kupa Hrvatske.


Ciljevi su postavljeni, međutim, jasno je i da treba dovesti igrače koji će u dogledno vrijeme biti jednako kvalitetni kao i oni koji su otišli. Naravno, bit će itekako zanimljivo čuti kako će na sve reagirati trener Matjaž Kek koji je u najtežoj situaciji. U mjesec dana na ostacima šampionske momčadi mora stvoriti novu momčad od koje će se vrlo brzo očekivati velike stvari.




– Prije svega činjenica je da je »Rijeka« nakon pet godina ostvarila najveći rezultat u povijesti kluba – komentira aktualni klupski trenutak Damir Jozić, riječki menadžer sa zagrebačkom adresom i čestim poslovnim kontaktima s društvom s Rujevice. – Sigurno da je u takvim okolnostima tržišna osnovica pala u drugi plan. I sam predsjednik je rekao da neće vući neke poteze prema igračima koji su napravili taj rezultat. Tu se na neki način krug zatvorio i već prošlog ljeta je započeo jedan novi ciklus koji donosi sobom i neke specifičnosti. I sam predsjednik je najavio da je ideja da se malo više prostora otvori mladim igračima. Istodobno će se pokušati održati na visini u rezultatskom smislu.


Hrvatska realnost


Jozić smatra da sve ovo što se događa ove zime na Rujevici zapravo nije ništa novo.


– Procesi prijelaznog roka na Rujevici su uvijek bili intezivni, ali stvari su tu jasno postavljene. »Rijeka« živi od prodaje igrača, to je hrvatska realnost. Što se zarade tiče, tržište diktira sve. Možda se moglo eventualno više izvući od Gavranovića i Vešovića da su imali produžene ugovore, no prošle sezone naglasak je bio na tome da se napravi vrhunski rezultat što je i napravljeno. Dakle, iz te ekipe je izvučen maksimum u sportskom smislu, a ti dečki donijeli su klubu iznačajan novac i od zarade od UEFA-inih nagrada – kaže Jozić.


Zoran Ban, nekadašnji brzonogi napadač »bijelih« i dugo vremena igrač čiji transfer u »Juventus« je bio među najunosnijim u povijesti kluba, bio je uobičajeno kritičan prema onome što se zbiva na Rujevici.


– Teško je komentirati odluke odgovornih za vođenje kluba, pretpostavljam u prvom redu predsjednik koji je na čelu svega – govori Ban. – Činjenica je da se moraš pojačavati ako želiš u sportu naprijed, a ne prodavati – oslabljivati. Činjenica je da se prodalo dosta igrača, možda i previše. Jasno je da je prodaja neizbježna, međutim, treba nekoga i dovesti. Nije dobro prodati pola ekipe, uglavnom najboljih igrača. Vrijeme će pokazati ispravnost tih poteza.


Bilo je i ranijih sezona slučajeva gdje su odlazili najkvalitetniji, ali ispostavilo se da su došli barem jednako kvalitetni.


– Sve ovisi od toga što klub želi – nastavlja Ban. – Vjerojatno smatraju u klubu da se prošle sezone napravio maksimum, da su ti igrači dali najviše što mogu pa su se odlučili na zaokret. E sad, sve to je OK, ali treba isto tako i dovesti dobre igrače. Vjerujem da će pronaći alternative, iako mislim da će teško pronaći igrače kao što su Gavranović, Mišić ili Vešović. Teško je u zimskom prijelaznom roku nadomjestiti tako kvalitetne igrače.


Drugi kut


Mario Rubeša na sve to gleda iz jednog drugog kuta. Ipak je godinama radio u hrvatskim klubovima, bio je direktor »Rijeke« i »Istre 1961« i vrlo dobro zna koliko je teško raditi pod svakodnevnim pritiskom da jedino od prodaje igrača možeš doći do novca neophodnog za život kluba.


– Prije svega treba reći da je »Rijeka« u posljednjih pet i pol godina ostvarila sve što je predsjednik Damir Mišković zacrtao u svojim planovima. Ciljevi su ispunjeni. Prirodno je da se želi iskoristiti ova situacija i zaraditi na igračima koji su prošle sezone osvojili duplu krunu. Dojmovi su još uvijek svježi i normalno je da se pokušava od prodaje tih igrača izvući maksimum, te napraviti određena zaliha za predstojeće razdoblje, jer u Hrvatskoj se klubovi u visokom postotku financiraju od prodaje igrača. Sigurno da bi prijelaz na drugačiji našin funkcioniranja bio lakši da se u proteklom razdoblju uspjelo afirmirati igrače iz svojeg omladinskog pogona – smatra Rubeša, koji će podsjetiti na još jednu stvar – »Opatijsku inicijativu«.


– Najbitnije je ono za što se zalaže Mišković, a to su stalni prihodi klubova, odnosno model financiranja. Pred desetak godina ukazivao sam na taj problem i predviđao da klubovi neće opstati bez prihoda od kladionica i TV prava. No, tada smo se bavili s time da li će liga imati 10 ili 16 klubova što je potpuno svejedno ako klubovi nemaju od čega živjeti! – naglašava nekadašnji prvi operativac »Rijeke« u čije vrijeme su se također prodavali najbolji (braća Sharbini).


– Ovo je bio trenutak da se zaradi na igračima na kojima se može zaraditi, napravljena je zaliha da se može mirnije raditi dok se ne afirmira neki pravi igrač. Dugoročno je ipak puno bitnije ono na što Mišković upozorava, a to je financiranje klubova jer onda klubovi neće morati na silu prodavati – poručio je Rubeša