Komentar Orlanda Rivettija

Heberova vatra nade za zemlju snova

Orlando Rivetti

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Posebice je bolan i tragičan gol u trećoj minuti sudačke nadoknade. Sluga je svoje napravio, igrači ispred njega su – zaspali... Šteta



S desetoricom u posljednjih desetak minuta Rijeka je u paklu Pireja izborila rezultat s kojim je odškrinula vrata snova – Lige prvaka.


Gol u gostima, minimalan nesretni poraz u sudačkom vremenu. Nakon junačke partije. Utišali su Riječani Karaiskakis, bolje rečeno učinio je to Brazilac Heber, kao dijamantska igla kolektiva koji je spreman na požrtvovnost do granica boli.


Riječani su igrali glavama i nogama. Taktički besprijekorno i mudro. U svakom trenutku znali što im je činiti, eventualne greške brzo bi ispravljali. Osim one kod primljenih pogodaka.




Posebice je bolan i tragičan onaj u trećoj minuti sudačke nadoknade. Sluga je svoje napravio, igrači ispred njega su – zaspali… Šteta.


U utorak na Rujevici pobjeda od 1:0 vodi u – zemlju snova! Isključenje Žute skrojilo je konačni rezultat. Osim što je Rijeka u nastavku imala dosta problema na planu igre. Olympiakos je bio bolji, Rijeka pametnija.


Vešović i Heber na desnoj, Žuta i Gorgon uz lijevu uzdužnu liniju terena, Maleš, Bradarić i Mišić u središnjem dijelu. Sjajni u fazi obrane. Ako bi stoperi Elez i Župarić izgubili igrača (Elez je prečesto bio izvan utakmice), ukazao bi se Sluga sa stotinu ruku i magnetskim rukavicama.


Matjaž Kek, manijakalno pedantan u pripremi utakmice, do najsitnijeg detalja pročitao je igru Olympiakosa. Individualne odlike i snagu kolektiva, koji za sada očito nije jača strana, jer prvenstvo Grčke počinje tek u subotu, a za sobom imaju dvije utakmice s Partizanom…


Rijeka je anestezirala »grčku oluju« besprijekornom organizacijom u defenzivi, maksimalnom disciplinom u obavljanju individualnih zadataka, ali što je još važnije, pomaganju suigraču. Prvo poluvrijeme pokazalo je snagu Rijeke u – kolektivu! Koliko je bitan sustav, a manje važno tko je na terenu. Kako se snagom volje i taktičkom disciplinom može zauzdati na papiru kvalitetniji suparnik.


Rijeka je bila najopasnija sama sebi. Grci su dolazi u prigode kada bi Riječani izgubili loptu na svojih četrdesetak metara. Ispadala iz ravnoteže rasporeda 4-2-3-1, odnosno 4-5-1 u dvije defenzivne linije. Riječani su kontrolirali situaciju i čekali…


Kek je vjerovao Brazilcu Heberu, nije slučajno doveden kao – pojačanje iz Slavena. Bez obzira na to što do sada nije opravdao očekivanja, Rijekin je trener dobro procijenio da je Heber dobitna karta protiv Kountisa. Grčkog braniča kojega je Brazilac nekoliko puta odveo u šetnju, a onda zabio gol, majstorski pogodak ljevicom, nakon sjajne »pripreme« u kojoj je stopera Romaoa poslao po – ćevape… Brazilska akcija! Konačno. Isplatilo se čekati. Svom se treneru zahvalio na strpljenju i povjerenju u najvažnijem trenutku. Izludio je cijelu obranu Olympiakosa. U nekoliko navrata.


Fortunis je probio lijevu stranu, a u Rijekinu kaznenu prostoru zaboravili su na Odjidjija. Sluga je morao vaditi loptu iz rašlja. Popustila je lijeva strana brane (Žuta), defenzivnih problema imao je Vešović. Zaplivao je nekoliko puta Elez… Momčad je krpala rupe. Nakon Jelića, zamijenio je Gavranovića koji se lavovski borio sa grčkim stoperima, u igru je Kek ubacio i Črnica. Živu slovensku vatru. Gorgon se u 77 minuta više natrčao nego na nekoliko prethodnih utakmica. Sinonim za profesionalni odnos prema poslu, zadacima i suigračima. Bez obzira što je riječ o najzvučnijem imenu ekipe s Rujevice.