Brazilac u Rijeci

HEBER ARUJO DOS SANTOS ‘Nije teško zabijati kada imaš ovako kvalitetne suigrače’

Ivan Volarić

PREDSTAVIO SE POGOCIMA – Heber je pokazao najviše od svih riječkih prinova / snimio  R. BRMALJ

PREDSTAVIO SE POGOCIMA – Heber je pokazao najviše od svih riječkih prinova / snimio R. BRMALJ

Ne želim si postavljati granice niti najavljivati broj golova. Rijeka je imala i ima puno odličnih napadača koji su zabili dosta golova i meni je cilj nastaviti njihovim tragom, zabijati što je više moguće, a ne pričati o brojkama – kaže 25-godišnji napadač



Heber Araujo dos Santos rođen je 10. kolovoza 1991. godine u Coloradu do Oesteu. Bivši napadač niza brazilskih klubova (Figueirense, Coimbra«, Cluba Recreativo Atletico Catalno, Avai, Paysandua), armenskog »Alashkerta« i »Slaven Belupa« ovoga je ljeto stigao na Rujevicu i u prva dva nastupa s dva pogotka pokazao da bi mogao predstavljati ugodno osvježenje za riječku momčad u nadolazećoj sezoni.


– Prve impresije su stvarno odlične – govori Heber na pristojnom engleskom što je ugodno osvježenje budući da većina brazilskih nogometaša koji stignu u Europu obično ne govori niti jedan jezik osim materinjeg portugalskog. – Prije svega »Rijeka« je bolja momčad od »Slaven Belupa«, ima puno veću koncentraciju kvalitete u svlačionici i nadam se da ću u tome i ja dati svoj doprinos. Tek sam došao, želja mi je igrati što više i biti sretan u »Rijeci«.


Lako se uklopiti


Heber je prošle sezone u dresu »Slaven Belupa« zabio deset pogodaka, a po onome što pokazuje u pripremama ta brojka mogla bi iduće sezone biti nadmašena. Doduše, sigurno je puno lakše igrati u kvalitetnijem igračkom okruženju.




– Naravno! Što je veća kvaliteta igrača s kojima igraš to je lakše uklopiti se u takvu momčad – nastavlja 25-godišnji Brazilac. – Cilj mi je da se što prije uklopim. Zbog toga sam u potpunosti posvećen treninzima, želim se što prije prilagoditi zahtjevima trenera i naučiti navike suigrača kako bih spreman dočekao novu sezonu.


Ako je suditi po prvim dojmovima Heberova adaptacija na novu sredinu prolazi iznimno brzo. Uostalom, potvrđuju to i njegovi pogoci.


– Hvala na pohvalama, ali kao što sam rekao ranije, s dobrim suigračima to nije teško ostvariti. Naravno da sam presretan zbog golova, drago mi je što sam se pogocima predstavio našim navijačima. Ali, polako, ovo su tek pripreme. Ono pravo, pripremne utakmice, tek dolaze. Tada treba biti pravi i pomoći momčadi!


Bez granica


Oba njegova pogotka za »Rijeku« bila su prilično efektna.


– Dogodilo se… Meni je važno zabijati i pomoći momčadi, a hoće li to biti lijepi pogodak poput ovog »Triglavu« ili neki odbijanac, sasvim je nebitno.


»Rijekina« momčad je prošlih sezona uredno izbacivala u prvi plan barem jednog izrazitog strijelca počevši od Benka preko Kramarića pa do Tomasova, Bezjaka ili Andrijaševića. Može li Heber nastaviti taj niz?


– Ne želim si postavljati granice niti najavljivati broj golova. »Rijeka« je imala i ima puno odličnih napadača koji su zabili dosta golova i meni je cilj nastaviti njihovim tragom, zabijati što je više moguće, a ne pričati o brojkama. Je li mi se netko od suigrača posebno dojmio? Brzo sam se uvjerio u ono što sam vidio prošle sezone igrajući za »Slaven Belupo«, a to je da »Rijeka« ima puno fantastičnih igrača.


Rijeka više napada


Osim igračke kvalitete sigurno postoje još neke razlike između onoga što je prošao u »Slaven Belupu« i što ga je dočekalo u »Rijeci«.


– U »Rijeci« se više igra s loptom što mi i odgovara. U »Slaven Belupu« to nije bio slučaj, »Rijeka« više napada, stvara više prilika, puno dodavanja i meni kao napadaču to odgovara. Mehanizmi na kojima trener inzistira već su dobro naučeni i na meni je da se sada na njih uklopim.


Heber je kod Željka Kopića u »Slaven Belupu« uglavnom igrao na poziciji lijeve polušpice. Matjaža Kek ga je pak u izostanku nekih igrača gurnuo u vršak napada.


– Trener je taj koji odlučuje. U svakom slučaju pružit ću sve od sebe da odigram dobro bez obzira na to gdje ću igrati – zaključio je peti Brazilac u »Rijekinoj« povijesti koji je obećao da će jedan od skorašnjih intervjua odraditi na – hrvatskom jeziku.