Analiza s pokrićem

‘Golovi su jedino mjerilo vrijednosti’: Nekadašnji golgeter Milan Radović secira napadački učinak “bijelih”

Orlando Rivetti

Milan Radović / Foto Ivica TOMIĆ

Milan Radović / Foto Ivica TOMIĆ

Strijelci su raspoloženi, Heber predvodi skupinu igrača s golom u nosnicma. Raznovrsna je igra Rijeke prema naprijed, ne zna se tko će zabiti. A tek su nekoliko utakmica zajedno – kaže Radović



RIJEKA – Rijeka je u prvom poluvremenu, poglavito u prvih pola sata, doslovce samljela suparnika u Zaprešiću, od Intera napravila »polpete«. Dvama pogotcima, pravim umjetničkim djelima, Pavičića i Hebera, utakmica je bila riješena u dvije minute! Acosty je, kada je ekipa u nastavku počela disati na škrge, aktivirao svoju specijalnost, kontranapad i bio je klasičan nokaut 3:0! Treća pobjeda zaredom nogometaša Rijeke u sedam dana, brdo golova… Brazilac Heber je sa čeiri gola dostigao Soudanija na vrhu ljestvice strijelaca HNL-a (12). U prvom dijelu sezone postigao je osam, vratio se nakon duge pauze zbog ozljede i otvorio rafalnu paljbu.


Oduševljen je i vrsni strijelac iz nekih prošlih vremena, jedan od najboljih gol igrača Rijeke svih vremena, Milan Radović, prvi topnik Jugolige prije 37 godina, sa 26 pogodaka.


Pavičićeve kvalitete


– Heber je sjajan igrač, dokazao se u Koprivnici i Rijeka je napravila odličan posao njegovim dovođenjem. Izuzetan je tehničar, ima fantastičnu suradnju, poglavito s Pavičićem koji se brzo uklopio u novu ekipu. Osim što trese mreže, Heber, ima odličan zadnji pas, proigrava suigrače, šalje ih u – gol… Nevjerojatan osjećaj. Pronalazi slobodnog igrača, nije sebičan. Možda bi trebao biti veći oportunist s obzirom na to koju poziciju igra.




Antonio Mirko Čolak, prva je špica?


– Odličan! Odgovoran je u igri, jako puno trči. Zamjeran mu što stalno traži »dupli pas«, trebao bi zadržati loptu, zaraditi prekršaj. Istina, bilo je nekoliko prekršaja koje sudac nije vidio… U Zaprešiću je na njemu bio i kazneni udarac. Mislim da su ga suci malo uzeli »na zub« jer previše pada, morao bi biti čvršći u duelima. U igri bi morao zadržati loptu, da se ostali igrači dignu, da se priključe vezni igrači. Njegov bi doprinos igri bio puno veći, konkretniji sa zarađenim prekršajima. Ne mora postići gol, ali olakšava posao Pavičiću, Bradariću i Grahovcu, koji dolaze iz drugog plana, a svi imaju veoma dobar udarac.


U posljdnje tri utakmice Matjaž Kek je mijenjao samo jednog igrača, onoga na desnom krilu. Sada je počeo Acosty, nakon što je to protiv Dinama bio Kvržić, a s Lokomotivom je igrao Črnic.


– Da Kvržić nije bio ozlijeđen igrao bi i protiv Lokomotive od početka. Vidjelo se koliko znači kada je ušao u nastavku. To je njegovo mjesto, najkorisniji je, daje najveći dopirnos ekipi. Trkom i agresijom. Acosty ima brzinu, može zaraditi puno prekršaja, pobjeći na gostovanjima, kada ima prostora…


Nekad su »krila« i »bekovi«, bočni igrači, odrađivali veliki posao u Kekovim momčadima. Ristovski i Vešović, primjerice, na desnoj strani. Sada vezni, Grahovac, Bradarić i Pavičić, moraju stvarati prigode, donositi lopte napadačima, igračima zaduženim za golove. Rijeka je najefikasnija momčad prvenstva.


Kvaliteta


– Učinak napadača ovisi o igri veznih igrača. Dobro to fukncionira u Rijeci. Možda bi trebalo malo više odigravati s Pavičićem, dolazi ususret iz dugog plana. Pavičić ima fantastičan pregled igre. Igra lakoćom… Kada da loptu to je pola gola! Treba ga iskoristiti, ekipa će biti ubojitija. Bradarić veoma dobro vuče sve konce kao zadnji vezni. Dirigent je orkestra. Grahovac odrađuje dobar posao, ali nije to još igra njegove razine. Razumljivo, zajedno su tek tri utakmice.


Ali, u tri utakmice zabili su deset golova. Rijeka je postala stroj za golove i bodove…


– Golovi su jedino mjerilo vrijednosti jedne momčadi. Rijeka igra nogomet za golove. Strijelci su raspoloženi, Heber predvodi skupinu igrača s golom u nosnicma. Raznovrsna je igra Rijeke prema naprijed, ne zna se tko će zabiti. A tek su nekoliko utakmica zajedno.


Rijeka je najavila borbu za drugo mjesto.


– Uhvatili bi i Dinamo da Zagrepčani nisu promijenili trenera… Rijeka je glavni kandidat za drugo mjesto. Igrački je bolja od Hajduka. Jednostavno, kvalitetnija smo ekipa.


U nedjelju na Rujevici gostuje Cibalija, a 31. ožujka u Splitu igraju Hajduk i Rijeka.


– Lagana utakmica za Rijeku! Hajduk mora dobiti, bit će pod pritiskom, a Rijeka ima recept za Poljud.


Da se vratimo napadačima, Rijeka ih ima dovoljno kvalitetnih.


– Brojčano i kvalitativno. Ne zaboravimo Puljića, znalca, koji čeka svoju šansu, a tu je i Božinov, kojega nisam dugo gledao, ali zna sve s loptom. Vidjet ćemo kako će istrčati. Dangubiću je sada prolaz uzak… Jaka je konkurencija.


Soudani i Heber su poravnati na vrhu liste strijelaca HNL-a.


– Soudani je najbolji igrač HNL-a, sigurno će se nadavati golova. Sada pored sebe ima i Gavranovića koji u otvara prostor i asistira… Kako je krenuo Heber mogao bi zabiti još desetak golova, a onda će borba za naslov kralja strijelaca biti izuzetno zanimljiva.