Oproštaj od naslova

Gavranović: Ovo nam je škola, a ako iduće sezone želimo do naslova, moramo biti savršeni

Ivan Volarić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

U HNL-u moraš jednostavno biti savršen da bi se mogao boriti, a ne osvojiti naslov. Dinamo pobjeđuje sve utakmice, pa moraš  korigirati  i one minimalne greške – tvrdi Mario Gavranović



RIJEKA Iako su nogometašima »Rijeke« do kraja prvenstva preostale još dvije utakmice, remijem sa »Splitom«  završila je sezona velikih očekivanja na Rujevici. Riječani su se remijem od »Dinama« oprostili od utrke za naslov, pobjedom u Splitu potvrdili su drugo mjesto, a posljednji ogled bez golova sa »Splitom«, uz prethodnu pobjedu »Dinama« nad »Istrom 1961«, značio je i da su se »bijeli« oprostili i od onih čisto teoretskih šansi za osvajanjem naslova prvaka.


Mario Gavranović u svojim je rukama imao posljednju meč loptu. Vratar »Splita« Tomislav Duka gotovo sa »sirenom« fenomenalnom reakcijom odbio je njegov udarac glavom i sačuvao svoju mrežu. Riječanima je na kraju i sreća okrenula u leđa iako je možda samo kaznila činjenicu da su »bijeli« tek u posljednjih 20 minuta jurnuli svim snama prema splitskim vratima.


– Istina, nakon remija sa »Splitom« izgubili smo i teoretske šanse za osvajanjem naslova prvaka, no objektivno bilo je teško nešto očekivati već poslije utakmice s »Dinamom« na Rujevici kada im se nismo uspjeli pobjedom približiti – govorio je nakon utakmice Mario Gavranović, prvo ime proljetne »Rijeke«. – Međutim, unatoč tome željeli smo dobiti sve utakmice do kraja. Dali  smo i protiv »Splita« sve od sebe, međutim, mislim da nam je sreća malo okrenula leđa. Mogli smo zabiti već u prvom poluvremenu, imali smo nekoliko dobrih prilika i trebali povesti. Na kraju smo iz sebe izvukli sve što smo mogli i pokušavali postići pogodak, međutim, jednostavno nije išlo. Ništa, treba dignuti glavu i ići prema naprijed.


Koncentracija




Treba pohvaliti vratara »Splita« Tomislava Duku,  koji je posebno u završnici utakmice nanizao nekoliko čudesnih obrana.


– Stvarno je obranio dosta toga, ali morali smo i mi biti precizniji jer bi u tom slučaju bilo sve drugačije. No, što je, tu je.


Igračima »Rijeke«  nitko ne može spočitati da se nisu dovoljno zalagali, ali dojam da ipak nedostajalo malo više agresije, žestine, trke… Kao da je dio igrača glavama već otišao na odmor nakon utakmice s »Dinamom«.


– Mislim da smo protiv »Splita« stvorili puno šansi, što na posljednjim utakmicama nije bio slučaj. Sjetite se samo prilike Bezjaka u zadnjim trenucima kada je izašao jedan na jedan ispred vratara. U prvom poluvremenu išli smo u kontru tri na jedan, a Ristovski se odlučio na povratnu loptu što nije bila najbolja opcija. Pogodili smo i vratnicu… Imali smo jako dobrih, izrađenih akcija protiv jedne momčadi koja je samo stajala u obrani. Znači, trebalo je sve to nekako izigrati  da bi se stiglo do takvih šansi. Što se igre tiče, mislim da smo protiv »Splita« dobro odradili svoje, nismo im gotovo ništa dozvolili. Ne sjećam se neke njihove šanse. Nedostajao je samo gol, malo sreće i koncentracije ispred gola, jer da smo zabili, da smo ih otvorili, onda bi to bila potpuno druga utakmica. Nažalost, nismo uspjeli iako smo pokušavali do 94. minute. I u zadnjim sekundama je njihov vratar uspio jednu loptu izvući iz gola.


Neophodne promjene


Iza »Rijeke« je solidno proljeće ne računa li se ispadanje iz polufinala Kupa što je veliki neuspjeh. Međutim, »bijeli« su trebali biti više od solidnih ako su željeli postati prvaci.


– Ako pogledamo statistiku i uzmemo u obzir koliko smo bodova osvojili, ne bismo trebali biti na šest bodova zaostatka od »Dinama«. Međutim, takva je HNL, moraš jednostavno biti savršen da bi se mogao boriti, a ne osvojiti naslov. »Dinamo« pobjeđuje sve utakmice i moraš  i  korigirati one minimalne greške. Moramo iduće sezone neke stvari korigirati, te pokušati biti perfektni u svim utakmicama.


Treba staviti ruku na srce i reći kako je »Rijeka« ovoga proljeća u dvije utakmice s izravnim suparnikom »Dinamom« osvojila svega jedan bod, što je s obzirom na bodovni zaostatak i minimalne šanse kiksa »modrih« u drugim susretima bilo jednostavno premalo. U te dvije utakmice moralo se napraviti više.


– Da. Prva utakmica se igrala u Maksimiru. Bila je to druga proljetna utakmica. Neki igrači su tek došli, igrali smo u drugom sistemu s tri vezna igrača. Na Rujevici je bila drugačija utakmica. Trebali smo povesti u prvom poluvremenu, bili smo bolji od »Dinama«. Ako izvadimo neke dijelove drugoga poluvremena u Splitu i prvoga poluvremena protiv »Dinama«,  onda bi to bilo ono što želimo. Moramo stalno igrati na toj razini, svaku utakmicu… U tom slučaju možemo odnijeti bodove protiv svakoga u Hrvatskoj.


Mogu bolje


»Super Mario« je svojim izvedbama potvrdio da je pojačanje za ovu momčad neovisno o tome što još nije u »top« fizičkom stanju.


– Osjećam se jako dobro u »Rijeci«, a sada želim što bolje završiti ovu sezonu. Nakon toga slijedi odmor, pa kreću pripreme za iduću sezonu. Moj cilj je spremiti se da mogu svih 90 minuta tražiti loptu, da sam cijelo vrijeme u centru igre, da mogu pomoći momčadi u svakom trenutku. Još uvijek osjećam da ne mogu tijekom svih 90 minuta ići po loptu.


Primjetio sam i da me svaki put prati zadnji vezni, markira, treba dosta snage da bi mogao tijekom cijele sezone u svakoj utakmici igrati na visokoj razini. Moram se što bolje spremiti za iduće prvenstvo. No, do toga je još dugo. Moramo prvo izvući maksimum u ove dvije utakmice, pokušati ih pobijediti, a onda nam vjerujem nitko ne može ništa prigovoriti za ovu polusezonu, ali i ono što je momčad odigrala cijele sezone.


Gavranović ne zvuči kao netko tko razmišlja o odlasku s Rujevice iako navodno ima dosta upita za njega iz inozemstva.


– Ne razmišljam o odlasku, pripremit ću se maksimalno kako bi »Rijeku« odveo u Europsku ligu, a onda ćemo vidjeti.


Vjerojatno će momčad doživjeti značajne pripreme.


– Ne znam što će se dogoditi, ali znam samo da tko god od igrača dođe da ćemo sigurno imati ozbiljnu momčad za iduću sezonu – rekao je Gavranović.