Spektakularan početak

Gavranović: Drago mi je zbog ovacija, ali samo dajem sve od sebe

Ivan Volarić

Foto R. Brmalj

Foto R. Brmalj

RIJEKA U 26. minuti prvoga ogleda na otvaranju proljetnog dijela Prve HNL Roman Bezjak projurio je desnom stranom »Lokomotivine« polovice i, stigavši gotovo do samoga kuta igrališta, zavrnuo loptu na vrh peterca. Mario Gavranović dobro je procijenio let lopte, za razliku od dvojice središnjih braniča »Lokomotive«, koji su ostali u raskoraku. Švicarski reprezentativni veznjak hrvatskih korijena primio je loptu u letu vrškom kopačke desne noge, jedan branič »Lokomotive« se odlučio na zakašnjeli blok, a drugi nemoćno promatrao kako Super Mario iz okreta dobrom odmjerenim udarcem šalje loptu u donji desni kut nemoćnog Zelenike. Kapa do poda, majstore! Spektakularan potez, »pirueta« i pogodak kao svojevrsni vrhunac iznimno sadržajnoga prvoga poluvremena u kojem su gledatelji na Rujevici mogli uživati u dobrom nogometu, ali u prvom redu – Gavranovićevim potezima. Uostalom, ljude se ne može prevariti. Kada je Super Mario napuštao travnjak krajem nastavka, apsolutno svi nazočni na rujevičkim tribinama ustali su sa svojim mjesta i odali mu priznanje za prvi službeni pogodak u bijelom dresu.  – Sigurno da mi je drago što sam zabio pogodak u prvoj utakmici, ali najbitnije da smo uzeli tri boda u prvoj utakmici pred našom publikom – započeo je Mario nakon utakmice. – Drago mi je i zbog reakcije navijača kada sam izlazio s terena, ali ja samo pokušavam u svakoj utakmici dati sve od sebe.

Rekonstruirao je svoj riječki prvijenac koji je definitivno priča za sebe i najbolji reklamni spot za buduće nogometaše, ali i sve one koji možda dvoje treba li odvojiti vrijeme i novac za dolazak na Rujevicu.


– Vidio sam da će obrambeni igrač zakasniti na dugu loptu, pokušao sam je smiriti  i privući što bliže tijelu da bi je mogao odmah s drugim dodirom uputiti prema golu. Tako je i bilo.


Korekcija


Postigao je još jedan pogodak, ali i iz zaleđa. Prije majstorskog pogotka je pak natrčao na povratnu loptu Tomasova, ali je vratara Zelenika odlično reagirao, odbivši loptu koju su mnogi već vidjeli u mreži.


– Trebao sam malo više desnom otvoriti, ali malo se loše poklopilo. Teren je bio dosta klizav, iako, ipak je to više moja greška. Trebao sam bolje zahvatiti loptu pa bi sigurno ušla u mrežu.Potvrdit će i ono što su svi vidjeli: momčad je trebala puno bolje otvoriti utakmicu. Moglo je biti svašta da su one dvije lopte u prvih 15 minuta utakmice završile iza Vargićevih leđa.– Nismo baš dobro ušli u utakmicu. »Lokomotiva« je imala dvije dobre šanse, ali nakon toga smo uzeli igru u svoje ruke, stvorili smo nekoliko šansi u prvom poluvremenu i iskoristili ih. Poslije smo solidno kontrolirali rezultat. Zašto smo ušli slabije u utakmicu? Poklopilo se da nismo dovoljno agresivno išli  u duele. Bili su kvalitetniji na dugim loptama i to je bilo ono što si nismo smjeli dozvoliti. Ali, mislim da smo to brzo korigirali. Probudili smo se nakon one odlične Vargićeve obrane. Trebali smo drugačije ući u utakmicu i dobro je što u tim trenucima nismo primili pogodak. Nakon toga smo pružili dobru igru. Pokušavali smo na teren preslikati one kombinacije koje uvježbavamo na treningu. Na kraju mislim da je utakmica bila dobra za gledatelje.

Veznjaci i braniči »Lokomotive« ga nisu štjedjeli, s nekoliko starteva su mu poželjeli dobrodošlicu u HNL gdje je »tesanje gležnjeva« jedna od uobičajenih disciplina koja nerijetko prolazi nekažnjeno.


– Kada netko drži loptu malo više u nogama ili igra između linija kao ja, onda mora znati da će koji put dobiti po nogama. Bilo je nekoliko  zakašnjelih starteva pa sam dobio po nogama, ali sve je to dio nogometa. Sudac je tu da vidi je li prekršaj ili ne, odnosno da li je to za žuti karton. Naravno da igrač   mora paziti kada ima žuti karton i ne može više ulaziti tako agresivno u duele.


Krilo


Nije tajna da Mario nije još »top« kada je u pitanju tjelesna sprema. Uostalom, i sam je toga svjestan.


– Koliko će mi još trebati da budem sto posto fit? To ćemo vidjeti. Sada sam igrao malo više sa strane.


Uglavnom na krilu (povremeno je mijenjao poziciju s Bezjakom u vršku napada), gdje je i nešto veća energetska potrošnja.


– Moram se još malo naviknuti na taj tip igre, dakle duža trčanja. Ipak, kada igraš između linija, onda su to sve sprintevi od 10-20 metara. Na krilu se treba malo duže sprintanti. Sve je to, međutim, pitanje navike za nekoga tko nije igrao često na toj poziciji. Mislim da sam se dobro snašao jer lopta dolazi dosta sa strane, imaš i više prostora. Dakle, ne dobiješ odmah po nogama! Ako uspiješ na vrijeme dobiti loptu,  onda možeš ići jedan na jedan i pokazati svoju kvalitetu. Mislim da je u tom dijelu sve bilo OK u ovoj prvoj utakmici.I kod momčadi kao cjeline sigurno ima još dosta prostora za napredak na planu igre.

– Svi imamo prostora za ići naprijed. Bitno je da idemo od utakmice do utakmice, da ne gledamo na sve što se piše i što je trenutno iza cijele ove priče oko »Rijeke«, već da gledamo utakmicu po utakmicu i da svatko od nas pruži pet ili 10 posto više u svakoj idućoj utakmici. Siguran sam da možemo odigrati dobro prvenstvo.


Tih 10 posto »više« je pomak koji se mora ostvariti ukoliko se idućega vikenda želi nešto napraviti na gostovanju kod »Dinama«.


– U Maksimiru će svaki igrač morati biti na maksimalnoj razini da bi se odigrala utakmica koja bi mogla biti jako važna. Znamo da u toj utakmici ne igraju samo tri boda, već je to  duel protiv izravnog suparnika. Morat ćemo se dobro pripremiti, imamo dovoljno vremena da sve bude spremno i da svaki igrač uđe u taj susret mentalno i fizički spreman – rekao je Gavranović.