Mini pripreme

GORGON SE VRAĆA NA POLJUDU Na Rujevici kreću pripreme za Jadranski derbi

Orlando Rivetti

U GROTLU POLJUDA  Alexander Gorgon / snimio S. JEŽINA

U GROTLU POLJUDA Alexander Gorgon / snimio S. JEŽINA

Rijeka će do splitskog susreta odigrati jednu ili dvije prijateljske utakmice koje će pokazati u kakvu je stanju Gorgon, koji ravnopravno ulazi u razmišljanja o utakmici s Hajdukom



Nakon što nije bio najzadovoljniji igrom svoje momčadi u prvih pola sata protiv Cibalije, jer su stoperi predugo zadržavali loptu, nastavak je bio po guštu probirljivog Slovenca, Matjaža Keka! Znao je, međutim, da će goste slomiti ritmom, trebalo je samo strpljenja i pameti. Znanja imaju dovoljno. Sve je krenulo kako treba nakon dva brza pogotka pa je nastavak bio atipičan, nije bilo pada u igri… Onog mentalnog iz Zaprešića. Reći će Kek da je pas postao brži, tražio se prostor iza njihove vezne linije… Ekipa je imala gard i izuzetan pristup.


Potvrda kvalitete


Lijepo je to čuti od veoma zahtjevong trenera, koji često zna tražiti gusjenicu u kiselom kupusu iako misli da Rijeka raste u svim elementima igre, individualno i kolektivno, iz utakmice u utakmicu. Ako to kaže Kek, to je kao da slušate Papu Bergoglia u Vatikanu!


Nije se osjetio izostanak Bradarića, ako je riječki reprezentativac »trener na terenu«. Po pitanju nogometa i glave. Ozljeda Čolaka natjerala je Keka na rotacije prije kraja poluvremena, Puljić je zaigrao »devetku«, a Pavičić se vratio na svoje omiljeno radno mjesto, iza prvog napadača, gdje ima kontrolu situacije. Nahvalio je Kek i Capana, zapravo on ne hvali javno, već je naglasio da je s njim dobio još jedno kvalitetno rješenje na sredini terena. Ekipa koja nije dugo skupa još jednom je na »svoj način najavila napredak u igri«. Jer kada Kek tvrdi da su igrači uživali u nogometu, to je najbolja potvrda da je Rijeka opet na tragu one šampionske momčadi. S novim ljudima. Više ne zabijaju Andrijašević ili Bezjak (za Gavranovića manje više…), ali tu je Heber. Petnaest golova, sedam u četiri utakmice.




»Instinkt za prostor i loptu. To se ne može naučiti. Najvažnije za Hebera je to da je zdrav i da kvalitetno radi na treningu«, Kekove su riječi. Izašao je ranje zbog pljeska i da ne bi slučajno dobio treći karton i morao preskočiti Jadranski derbi s Hajdukom u Splitu na Veliku subotu. Kod strijelaca koji su prije Hebera zabijali golove nismo spomenuli onoga koji je to uredno radio i ove sezone, dok se nije ozlijedio. Aleksander Gorgon odigrao je veći dio prijateljske utakmice s Otočcem i sada je puno manje upitnika iza njegova imena. Nije Otočac kao i Hajduk, nije tu bilo duela i agresije, ali Gorgon »ravnopravno ulazi u razmišljanja o utakmici s Hajdukom«… Rijeka će do splitskog susreta odigrati jednu ili dvije prijateljske utakmice koje će pokazati u kakvu je stanju Gorgon. Ali i Valeri Božinov, koji je kod doktora Nemeca dobio zeleno svjetlo da može trenirati. Morat će malo pripaziti na svoj menisk… Božinov još nije zaigrao, a ne zna se kada će… Za razliku od Gorgona koji bi mogao istrčati na Poljudu.


U najbolje vrijeme


Na Poljudu neće biti Marina Leovca, zaradio je treći žuti karton, odlazi na prisilni odmor. Radije bi otišao s reprezentatijom u SAD, ali ostao je, baram zasad, ispod crte. Svaka mu utakmica u HNL-u puno znači u hvatanju forme.


A Riječanima puno znači utakmica s Hajdukom, iako je ona »sudbonosnija« za Splićane… Rijeka je došla na bod Splićanima i sada je Hajduk u problemima, važnije mu je obraniti se od Rijeke, nego napadati – Dinamo. Kojemu, kao uostalom i Rijeka, mogu staviti soli na rep. Iako ima još deset utakmica do kraja sezone.


Riječanima susret s Hajdukom dolazi u najbolje vrijeme. »Vidjet ćemo kako ekipa djeluje i reagira«, smatra Kek, koji je sretan što ima dva tjedna vremena priremiti momčad za poljudski ispit. Svaki trening je u Kekovoj filozofiji – bogatstvo. Na Poljudu nije nikad izgubio od Hajduka. Jedini poraz od Splićana doživio je u 19. međusobnom susretu na Rujevici u posljednjem ogledu, kada je Letica obranio jedanaesterac Gavranoviću…