Posljednje minute u Rijeci

GAVRANOVIĆ O ODLASKU ‘Cilj mi je napraviti transfer ove zime. Bitno mi je da odem tamo gdje ću igrati’

Ivan Volarić

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Mario Gavranović smatra se u hrvatskoj javnosti igračem »Dinama« već od 1. siječnja, no napadača »Rijeke« povezuje se i u neke druge klubove poput talijanskog prvoligaša »Torina«



RIJEKA U 47. minuti rujevičkog nogometnog spektakla na riječkom oproštaju od Europske lige Domagoj Pavičić povukao je loptu prema sredini »Milanove« polovice igrališta. Veznjak »bijelih« na vrijeme je uočio Leonarda Žutu na lijevoj strani. Lijevi bek Riječana navukao je na sebe dvojicu igrača, a onda stigavši nadomak šesnaesterca gurnuo loptu u prostor za Zorana Kvržića.


Brzonogi krilni napadač sustigao je loptu gotovo na korner liniji, te ljevicom iz prve vratio loptu na vrh peterca. Marijo Gavranović sve to je pratio, natrčao na loptu u visini prve vratnice i unutarnjim dijelom kopačke lijeve noge uputio »smrtonosni udarac«. Iskusni branič Gabriel Paletta i još iskusniji vratar Marco Storari bili su nemoćni. Palettiju je perfektno udarena lopta prošla kroz noge, a Storari nije stigao reagirati što nema veze s njegovim godinama koliko činjenicom da je »Super Mario« sve u tehničkom smislu napravio savršeno.


Od kretanja do završnog udarca. Bravo majstore, pokazao si još jednom zašto moraš igrati neovisno o činjenici da su ti ovo možda posljednje utakmice u dresu »Rijeke«!




– Pratio sam cijelo vrijeme akciju i nadao se da će lopta doći do mene. Bilo je još nekoliko situacija gdje sam uz malo sreće mogao ući u šansu. Međutim, čekao sam tu jednu šansu i iskoristio je. Prije nekoliko dana protiv »Hajduka« sam također imao dobru priliku kada mi je Pavičić spustio loptu, ali nisam je uspio pogoditi kako sam želio. Ovoga puta jesam! Takav je nogomet… – govorio je Gavranović nakon utakmice u kojoj je dodatno popravio svoj zapaženi golgeterski učinak ove sezone.


Snaga momčadi 


Konkretno: Mario je zabio 14 golova u 26 nastupa, odnosno šest golova u 10 europskih ogleda. Ukupno je u dresu »Rijeke« zabio 34 pogotka u 66 utakmica. Impresivno nema što! Važna je pobjeda nad »Milanom« i tim više što je »Rijeci« nedostajalo nekoliko vrlo važnih pojedinaca. Presudila je snaga kolektiva…


– Prije svega cijela ekipa odradila je fantastičan posao, napokon smo uspjeli povezati dva poluvremena na dobroj razini i zasluženo smo dobili ovu utakmicu. Šteta da nismo sakupili koji bod više prije ove zadnje utakmice jer bi u tom slučaju prolazak skupine bio itekako moguć.


Činjenica je da »Milan« nije na Rujevici igrao u najboljem i najjačem sastavu, ali primjerice samo njihova uža obrana i vratar imaju u nogama zajedno preko 700 utakmica Serie A (Storari 189, Zapata 261, Paletta 191 i Romagnoli 116).


– Nije baš bilo tako lako kao što se možda činilo. Činjenica je da je »Milan« došao bez nekoliko prvotimaca, međutim to ne treba zasjeniti sve ono dobro što smo mi učinili u ovoj utakmici. Odigrali smo onako kako je trener tražio od nas, taktički smo se postavili gotovo perfektno. Naravno da je bilo nekih grešaka, ali smo ipak pokazali jako puno dobrih stvari. »Milan« nam nije ušao u šansu, a to je jako važno. Mi smo s druge strane stvorili malo manje šansi nego inače, međutim iskoristili smo ih, te na kraju dobili utakmicu bez primljenog gola i to je jako važno. Dobili smo utakmicu po talijanskom receptu? Dobro smo se branili kao momčadi, stajali smo onako kako nas je postavio trener dan prije na treningu. Čestitam svim suigračima, odradili su vrhunski posao. Puno smo se potrošili, trebalo je više puta otrčati bez lopte što nismo baš naviknuti u našoj ligi. Kao ekipa smo napravili veliki posao.


Samopouzdanje 


Riječani nakon svoje ovosezonske europske avanture imaju za čim žaliti. Dovoljno je pogledati ljestvicu skupine D: Milan 11, AEK 8, Rijeka 7…


– Naravno da nam je žao kada vidimo koliko smo bili blizu prolaza. Da smo primjerice dobili utakmicu u Ateni bili bi sada drugi u skupini. U prvom poluvremenu imali smo sve u svojim rukama, igru i šanse, trebali smo voditi s više od dva gola razlike. Da barem nismo dobili gol u 45 minuti… Mislim da je to utakmica nakon koje možemo najviše žaliti.


Na Rujevici neće imati puno vremena uživati u posebno dragocjenoj pobjedi, prvoj domaćoj nakon tri mjeseca jer već u nedjelju stiže »Slaven Belupo«. Za »Rijeku« uvijek delikatan ispit.


– Ovo je važna pobjeda za samopouzdanje momčad. Iako znamo da smo kvalitetna momčad u jednom trenutku stvarno pomisliš da te ne ide, da nemaš sreće… Ovo je u tom smislu važna pobjeda. Moramo se okrenuti idućem suparniku i utakmici koja će biti potpuno drugačija od ove s »Milanom«. Protiv »Slaven Belupa« ćemo mi morati voditi igru, a ne čekati kao protiv »Milana«. Trener će vjerujem dobro pripremiti utakmicu kao što je vrhunski pripremi onu protiv »Milana«. Vjerujem da ćemo uz malo više samopouzdanja doći i do bodova u prvenstvu – poručio je Gavranović.


Na zimu ću otići tamo gdje ću igrati jer želim na SP 


Mario Gavranović smatra se u hrvatskoj javnosti igračem »Dinama« već od 1. siječnja, no napadača »Rijeke« povezuje se i u neke druge klubove poput talijanskog prvoligaša »Torina«.


– Moj cilj je ove zime napraviti transfer ako to bude moguće. Trenutno se ne zamaram previše s time jer znam da sam odigrao dobru polusezonu, a ima dosta ekipa koje su zainteresirane za mene. Moj cilj je otići na SP, dakle bitno mi je da igram gdje god da odem. Ne smijem pogriješiti u odabiru. Odluka će biti malo teža, morat ću dobro popričati s mojim agentom jer ne želim pogriješiti. Ne znam da li ću kasnije u karijeri više imati prilike otići na SP. Jedan nastup na Mundijalu sam završio s ozljedom križnih ligamenata, želio bih da na proljeće nastavim kao ove polusezone i izborim se za SP. Ako u tome uspijem, bit će to predivno za mene – rekao je Gavranović.