Pogled s vrha ljestvice

Franko Andrijašević nakon debija: “Rijeka” ima odličnu momčad, ali ne trebamo se dizati u nebesa

Ivan Volarić

Foto D. Škomrlj

Foto D. Škomrlj



RIJEKA Javio se s jedne od kostrenskih plaža. Slobodno jutro iskoristio je da se zajedno s obitelji malo pobliže upozna s prirodnim ljepotama Kvarnera. Svaka čast Dalmaciji, ali i sjeverni Jadran ima što za ponuditi kada su u pitanju morski užici. Franko Andrijašević (25) jedan je od junaka još jednog jadranskog derbija koji je otišao na riječku stranu. Četiri laka pogotka u splitskoj mreži, dva Bezjaka, jedan Gavranovića i prvijenac u debiju Franka Andrijaševića.


– Ujutro se zaputimo na more zbog male (sedmomjesečne Barbare, op. a), supruga Marina se sunča, a ja u hladu borova guštam u pobjedi na Poljudu – započeo je Andrijašević, novi igrač »Rijeke« i privremeni stanovnik Kostrene. – Doduše, neće dugo trajati to guštanje jer moramo se brzo okrenuti utakmici koja dolazi, onoj protiv »Slaven Belupa«. Sigurno da je atmosfera u momčadi dobra nakon ove pobjede, ali i nakon posljednjih rezultata.


Malo je igrača koji se mogu pohvaliti da su se pogotkom predstavili u dresu svojega novoga kluba?




– Polako se vraćam nakon ozljede koju sam imao i uvjeren sam da će biti još bolje. Međutim, zadovoljan sam kako sam započeo svoju riječku epizodu.


Probio led


Navikli ste igrati na Poljudu u gostujućim redovima, ali jadranski derbi je ipak nešto posebno?


– Igrao sam za »Lokomotivu« na Poljudu više puta, bio sam jednom na klupi »Dinama«, ali nisam ulazio. Pitali su me prije nekoliko dana imali tu još nešto nervoze, ali rekao sam da nema jer sam već probio led s »Lokomotivom«. Sigurno da je lijepo igrati na Poljudu u lijepom ambijentu. Ova utakmica je donijela ugodni ugođaj, pravo navijanje s obje strane, Torcida i Armada su bodrile svoje ekipe. Odajem priznanje našim navijačima, mislim da smo im se našom igrom odužili na bodrenju. Pokazali smo da smo bolja ekipa.


»Hajduk« je desetljećima dominirao u jadranskim derbijima, sada je situacija potpuno obrnuta. Je li baš sve samo pitanje igračke kvalitete ili se već može govoriti o stanovitom kompleksu koji se razvio na »Hajdukovoj« svlačionici kada su u pitanju ogledi s »Rijekom«?


– Mislim da je prije svega u pitanju igračka kvaliteta. »Rijeka« se diže iz godine u godinu. Dugo sam u »Hajduku« i znamo da je »Hajduk« ranije bio dominantniji u tim ogledima, ali »Rijeka« je puno uložila i to se počelo vraćati. »Hajduk« je u krizi. Svako malo se mijenja struka, igrači, vodstvo kluba… Sigurno da ljudi koji su bili na čelu kluba i koji sada vode klub pokušavaju sve to dovesti na jednu višu razinu, ali osjeti se da je kriza zahvatila klub od glave do pete. Sve to se odražava i na travnjaku. Čitam da misle dovesti neke igrače, neke ‘ajmo reći otjerati. Teško je, međutim, nakon što primiš devet golova u dva derbija… »Rijeka« je s druge strane stabilan klub koji ima glavu i rep, točno se zna što se želi. Ulaže se u igrački kadar, u infrastrukturu i to se moralo isplatiti. Na Poljudu često kažu da ništa ne ide preko noći, a upravo to se može vidjeti na primjeru »Rijeke« koja sustavno godinama ide prema naprijed.


Pušnikova pomoć


Treba staviti ruku na srce i pošteno priznati da vam je put do pobjede olakšao trener Pušnik koji je odmarao većinu prvotimaca za ogled s »Maccabijem« u četvrtak. Kako gledate na tu njegovu odluku?


– Mi smo igrali protiv »Basaksehira«, a prethodno imali teško gostovanje u »Osijeku« pa su se promijenila maksimalno tri igrača. »Hajduk« je protiv nas igrao s deset novih igrača… Pitanje je koliko su ti dečki uopće zajedno igrali. Razumijem da su se stavile sve karte na utakmicu s »Maccabijem«, ali što ako se ne prođe… Kažu da su sve to igrači »Hajduka«, slažem se s time, ali koja to danas momčad ima 22 igrača podjednake kvalitete? Očekivali smo dvije, tri promjene u sastavu i kada smo vidjeli da ih ima puno više, ostali smo iznenađeni. No, nismo se toliko okupirali s tim stvarima, već razmišljali o sebi i kako da dobijemo tu utakmicu.


Utakmica na Poljudu pokazala je da izgledate dosta moćno u igri prema naprijed, postigli ste četiri pogotka, pogodili gredu, ali ušli u još nekoliko izrazitih prilika?


– Poznavao sam ovu ekipu od ranije, a kroz posljednje tjedne zajedničkih treninga i utakmica sam je upoznao još bolje. Stvarno su to odlični igrači i činjenica da dosta brzo dolazimo naprijed stvar je pojedinačne kvalitete »Rijeke« koja se održava na visokoj razini već godinama. Dovode se ciljana pojačanja i imao sam se prilike uvjeriti da je ovo odlična ekipa. Povrh svega riječ je o dobrim momcima. Kažu da »Rijeka« ima dosta stranaca, ali to su sve igrači iz Slovenije, Makedonije, Crne Gore…, dakle nema jezičnih barijera. Odlična smo ekipa, ali ne bi se sada trebali dizati u nebesa. Ovo je tek šesto kolo, ima još puno utakmica do kraja. Treba ići iz utakmice u utakmicu jer jedino uz takvu filozofiju možemo nešto napraviti. Ne treba sada razmišljati o prvom mjestu. Prerano je za to. Moramo gledati da iz utakmice u utakmicu budemo sve bolji.


Modrima nije lako


U Maksimiru sigurno ne mogu spokojno gledati na vaše posljednje partije?


– Sigurno da im nije lako, ali to je draž nogometa i natjecanja. »Dinamo« dugo vlada HNL-om i oni su glavni favoriti za osvajanje kupa i prvenstva, ali nitko nama ne može oduzeti pravo da se i mi nadamo. Treba spustiti loptu na zemlju i ne puno pričati izvan terena, već na njemu. Treba ići polako prema naprijed i biti spreman ugrabiti priliku ako nam se ukaže.


Odlično se surađivali s Gavranovićem i Bezjakom na Poljudu?


– To su dva odlična igrača i meni je veliko zadovoljstvo igrati s njima. Pokazali su da posjeduju kvalitetu u utakmici koju smo gubili 1:0. Gavranović je dao sjajan gol za izjednačenje, Bezjak se sjajno snašao kod trećega gola… Riječ je odličnim igračima, a ja vjerujem da ćemo se kroz iduće treninge još bolje upoznati i uigrati. Uvjeren sam da ćemo ne samo nas trojica već cijela ekipa rasti iz utakmice u utakmicu.


Valjda će i izbornik Čačić navratiti na Rujevicu te »baciti oko« na svojega bivšega igrača iz »Lokomotive«?


– Poznajemo se iz »Lokomotive« i sigurno da me Čačić dobro poznaje. Međutim, ne opterećujem se s time, iskreno, prvo razmišljam kako pomoći »Rijeci« svojim igrama. Ipak sam došao u novu sredinu i primarno mi je pokazati se u bijelom dresu, a sigurno da bi mi bila čast ako dođe reprezentativni poziv – zaključio je Andrijašević.