Junak vrijedne pobjede

Franko Andrijašević: “U Osijeku smo pokazali snagu, ali dug je put još pred nama…”

Ivan Volarić

Franko Andrijašević / Snimio Denis LOVROVIĆ

Franko Andrijašević / Snimio Denis LOVROVIĆ

U poluvremenu smo u svlačionici bili smireni i to apsolutno svi igrači. Bili smo uvjereni da možemo okrenuti rezultat. Ta vjera nam se na kraju isplatila – kaže Franko Andrijašević



RIJEKA »Rijekin« glasnogovornik Alen Rivetti jučer je poput Marka Vešovića ili Alexandera Gorgona u Gradskom vrtu asistirao Franku Andrijaševiću. Umjesto upotrebljivih lopti Franko je spremno dočekao na ubačaj Rivettijev mobitel.  Očekivani presing medija od prvih minuta radnoga ponedjeljka, ali tko je Franku »kriv« kada je zabio dva pogotka vrijedna velike pobjede »bijelih« na otvaranju proljetnog dijela prvenstva.


– Odlično smo ušli u utakmicu, dominirali smo u prvih 20 minuta, pokazali se u pravom svjetlu i u tom periodu došli smo do pogotka – osvrnuo se dvostruki riječki strijelac na osječki ogled. – Osim toga, imali smo još nekoliko situacija da zabijemo drugi gol i mogli smo već u tim trenucima praktički riješiti pitanje pobjednika. Osječani su iz jedne dobre akcije poravnali, a ubrzo nakon toga i poveli. Nogomet je u tim trenucima pokazao koliko je nepredvidljiva igra, u desetak minuta utakmica se u potpunosti okrenula. Međutim, mi unatoč tome nismo pognuli glave. U poluvremenu smo u svlačionici bili smireni i to apsolutno svi igrači. Bili smo uvjereni da možemo okrenuti rezultat, da je samo bitno nastaviti onako kako smo igrali na početku utakmice. Istina, primili smo dva gola, međutim rekli smo sami sebi – nema veze,  idemo dalje. Ta vjera nam se na kraju isplatila, pokazali smo snagu i uspjeli preokrenuti rezultat na stvarno neugodnom gostovanju.


Emotivno slavlje


Trener Matjaž Kek potpuno je u pravu kada kaže da je njegova momčad pokazala gard ekipe koja želi napraviti nešto doista veliko ove sezone.




– Moramo tako reagirati! Moramo se svaku utakmicu nametnuti i pokazati, jer nama je svaka utakmica bitna. Na kraju krajeva, svaka utakmica donosi tri boda. Ništa, moramo se sada okrenuti drugim susretima. Dobro je počelo, uspješno smo odradili teško gostovanje, ali brzo nas očekuje iduća utakmica i moramo se sada maksimalno fokusirati na idući ogled. Proljetni dio prvenstva je svojevrsni maraton. Dakle, ne možemo živjeti od jedne utakmice na staroj slavi, već moramo ovako nastaviti i na idućim utakmicama.


Teško se sjetiti kada su igrači »Rijeke« tako burno proslavili jednu pobjedu kao ovu u Osijeku, što jasno pokazuje koliko je truda i emocija uloženo u ovu utakmicu.


– Sigurno da nam je puno značilo što su navijači stigli u Osijek u tako velikom broju. Pokazali su da su uz nas onda kada nam je to najpotrebnije i vjerujte da nam je ta podrška jako puno značila. Sigurno da je dodatni motiv kada vidiš punu tribinu svojih navijača i vjerujte da svaki igrač zbog toga pruži 10-15 posto više od sebe. Svi mi živimo za naš cilj, ali ne želimo se izletavati… Želimo ostati mirni, čvrsto na zemlji kao u poluvremenu utakmice u Osijeku. Imamo svoj put i trebamo samo mirno nastaviti njime, od utakmice do utakmice.


Uživancija od nogometa


»Bijeli« su u Gradskom vrtu zabili tri gola i pritom stvorili još barem toliko izrazitih prilika za pogodak što jasno pokazuje da su se u stanci dodatno podignuli riječki napadački kapaciteti.


– Prije svega mislim da su gledatelji, posebno oni neutralni, mogli uživati u odličnom nogometu i kvalitetnoj utakmici u Osijeku. Vidjeli su pet golova, otvoreni gard obje momčadi. I jedna i druga momčad išle su na pobjedu. Možda se to za nas moglo unaprijed znati, ali nije se moglo pretpostaviti da će i Osječani tako reagirati. I oni su pokazali da se žele nadmetati. Bila je to prava utakmica, a sigurno da smo mi zadovoljniji jer smo odnijeli sva tri boda. Iz perspektive neutralnog gledatelja utakmica je bila čista uživancija.


Ono što nije bilo dobro u Osijeku su reakcije momčadi u fazi obrane, odnosno u trenucima kada su Ejupi i Lopa postigli pogotke. To definitivno nisu bile reakcije jesenske »Rijeke« koja je zračila silnom sigurnošću.


– Bez obzira na pobjedu svjesni smo da je pred nama još puno posla. Sigurno da nam neke stvari nisu trebale, ali polako, tek je počela druga faza prvenstva. Bitno je da smo ostvarili pobjedu na otvaranju i to na gostovanju kod jakog protivnika. To je ono zbog čega moramo biti zadovoljni, ali isto tako moramo nastaviti raditi i ispravljati pogreške u svojoj igri. U nogometu će uvijek biti pogrešaka. Treba ih samo uočiti i ispraviti.


Roman Bezjak donio je dimenziju više riječkom napadu, izgledalo je u Osijeku kao da nije ni otišao s Rujevice prošloga ljeta.


– Kada se govorilo o njegovoj prilagodbi rekao sam da nas dobro poznaje i da tu neće biti problema. Roman je samo ponovo došao – doma!


Kineski sindrom


Franko u pripremama nije bio pravi i to nije tajna. Pitanje je samo  je li bila riječ o posljedicama »kineske turneje« s reprezentacijom ili se jednostavno malo prištedio za prvenstvo.


– Možda me ipak malo poremetio nastup u Kini. Jednostavno se nisam dobro osjećao po povratku s posljednje reprezentativne akcije, stalno se javljao neki umor. Ipak smo mijenjali vremenske zone pa smo tamo odigrali dvije dosta jake utakmice praktički bez priprema, a ja sam se želio dokazati. Po povratku iz Portugala, sedam dana prije početka prvenstva počeo sam se dobro osjećati. Rekli su mi u zezanciji: Franko napokon si se vratio s »China Cupa«! Jednostavno je trebalo tijelu da se odmori i pripremi za nove napore. Bitno je i da ja u pripremama nisam osjećao nikakav pritisak, bio sam miran, uvjeren da će sve izaći na svoje.


Andrijaševićeve brojke u dresu »Rijeke«,  zaključno s dva osječka pogotka, su impresivne. Postigao je 11 golova u 15 službenih nastupa za »bijele«, 10 u 14 prvenstvenih ogleda, a posebno strši podatak da je zabio pet od posljednjih šest riječkih prvenstvenih pogodaka.


– Sigurno da mi je drago zbog golova. Imamo osjećaj da je napokon sve sjelo na svoje mjesto, ali moram spomenuti ekipu jer da nije ovakve ekipe ne bi bilo ni mojih golova. Pogledajte još jednom Vešovićev centaršut kod mojeg prvoga gola ili reakciju Gorgona koji mi je proslijedio loptu kod drugoga gola. Moji golovi su djelo svih nas. Meni je naravno drago što pridonosim uspjehu ekipe.


Iz Gradskog vrta »bijeli« su poslali jasnu poruku svojim navijačima, pa i rivalu iz Maksimira, da su ovoga proljeća spremni otići do kraja.


– Vjerujem da su naši navijači grizli nokte nakon prvoga poluvremena jer smo gubili. Međutim, pokazali smo ono što nas je krasilo u prvom dijelu – pobjednički karakter. Pred nama je još puno utakmica, a mi moramo samo slijediti našu uhodanu filozofiju. Mirno idemo od utakmice do utakmice i pritom gledamo samo na sebe. Dug je još put pred nama… – rekao je Franko.