Uoči današnje utakmice

Filip Bradarić prije Splita: Moramo pokazati snagu sada kad svi očekuju da ćemo pasti

Ivan Volarić

Snimio Vedran KARUZA

Snimio Vedran KARUZA

Moramo se držati zajedno, a pogotovo sada kada svi očekuju da padnemo ili kiksamo. Baš sada moramo pokazati snagu i zajedništvo. Samo tako možemo nastaviti gdje smo stali – kaže Bradarić



RIJEKA Koja je momčad posljednja otputovala s Rujevice s bodom u rukamam ne računajući turskog predstavnika u Europskoj ligi – »Basaksehir«? »Split«! Današnji gost Rujevice je u 34. kolu prošloga prvenstva zahvaljujući vanserijskim obranama svojega vratara Tomislava Duke sačuvao svoju mrežu, a »bijeli« remijem i matematički ostali  bez šansi za osvajanjem prvoga mjesta.


Današnja utakmica nema tu težinu, nitko neovisno o  ishodu ove utakmice neće postati prvak, no isto tako činjenica je i da nikome na Rujevici neće biti svejedno ukoliko se Riječanima ponovo zacrveni pred očima. »Bijeli« pobjedom žele zadržati četiri boda prednosti nad »Dinamom« i sačuvati ozračje koje puca od pozitivnih vibracija nakon velike pobjede nad »modrima«.


»Split«, unatoč Tomislavu Duki, koji će ponovo danas istrčati na Rujevici, ne bi smio predstavljati preveliku prepreku za razigranu momčad »Rijeke«, koja ne želi ponoviti prošlojesenski scenarij i olako prosuti bodovni kredit. Momčadi iz Parka mladeži ima tek četiri boda na kontu, »crveni« su u velikim financijskim problemima, momčad je ostala bez niza važnih karika, što ne znači da će se  Splićani predati sami od sebe.




Uostalom, bivši trener »Rijeke« Vjekoslav Lokica, koji je nedavno preuzeo »Split«, poznat je po tome da od već otpisanih momčadi zna stvoriti homogenu skupinu igrača koja je kadra svakome zagorčati život. Osim toga, Duka je poput svojega prethodnika Zagorca nerijetko inspiriran baš protiv »Rijeke«…


Navijačka podrška


– Prije svega nadamo se da ćemo nastaviti seriju pobjeda, ali i velikom broju navijača na tribinama kao što je to bilo protiv »Dinama« – govori veznjak Filip Bradarić, jedan od trojice igrača »Rijeke«, koji će danas početi utakmicu protiv ekipe iz rodnoga grada. – Nadam se da će nas navijači nositi prema pobjedi kao protiv »modrih«. To je bila naša dodatna prednost u odnosu na naše suparnike. Mi smo  odigrali dobro, međutim, sigurno da je puno lakše kada nas nosi publika. Nadam se da će tako biti i protiv »Splita«. Atmosfera u momčadi je stvarno dobra i samo treba tako nastaviti.


»Split« je prijašnjih sezona bio ozbiljan pretedent na mjesta koja vode u Europu, a sada na Rujevicu dolazi kao jedan od najozbiljnijih kandidata za ispadanje u niži rang?


– Svih ovih sezona koliko su bili u Prvoj HNL igrači »Splita« predstavljali su svima tvrdi orah. Ne znam što se dogodilo. Sigurno je da su u malo većoj krizi. No, na sve to ne smijemo tako gledati, već se u prvom redu voditi mišlju da u ovoj utakmici budemo sto posto, što možda nismo bili prijašnjih sezona u nekim tkz. malim utakmicama. Moramo gledati sebe, moramo dati svoj maksimum kao i do sada. Nema straha i ako se tako postavimo i krenemo kao u posljednje vrijeme. Treba imati respekt prema svakome i imati jednaki pristup bez obzira na to da li su s druge strane centra »Split«, »Cibalia« ili »Dinamo«.


Spomenuli ste kikseve u tkz. malim utakmicama. Vjerojatno ste mislili na prošlu jesen kada ste upravo u utakmicama s momčadima iz donjega doma prokockali četiri boda prednosti na čelu poretka ispred »Dinama«?


– Zna se ponekad dogoditi da u takvim utakmicama neke stvari krenu po zlu, ali zapravo ne bi smjeli upotrebljavati takve izraze kao što su velike i male utakmice jer svaka utakmica donosi pobjedniku tri boda. Znamo što nam je činiti nakon pobjede nad »Dinamom«, znamo da moramo potvrditi veliku pobjedu s  tri nova boda. Ovo će biti drugačija utakmica, oni će se povući, čekati svoju šansu iz kontre. Koncentracija mora biti maksimalna i samo s takvim pristupom možemo doći do cilja.



Arenasport


RIJEKA(4-2-3-1) PRSKALORISTOVSKIMITROVIĆELEZŽUTABRADARIĆMIŠIĆVEŠOVIĆANDRIJAŠEVIĆGORGONGAVRANOVIĆSPLIT(4-2-3-1) DUKAJURENDIĆFUŠTARDUBOVACVITUSZAHIROVIĆGRUBIŠIĆMIŠIĆŠPEHARPEŠIĆBOJIĆStadion HNK Rijeke na Rujevici.    Sudac Damir Batinić (Osijek).


Život bez Mate


Današnja utakmica protiv »Splita« mogla bi nalikovati na onu protiv »Lokomotive« ili »Slaven Belupa« s početka sezone koju ste, za razliku od utakmice s »Dinamom«, dobili uz dosta muke?


– Obično svi osim »Dinama« dolaze na Rujevicu zaigrati u zatvorenijoj formaciji i čekaju svoju priliku iz kontri. Moramo biti maksimalno oprezni da nas gosti ne bi kaznili iz prekida ili kontre. Isto tako moramo pokušati iskoristiti prvu ili drugu šansu jer će nam onda biti puno lakše igrati. Ako i ne uspijemo u tome, moramo biti koncentrirani i strpljivi. To je najbitnije.


Momčad evidentno raste na planu igre iz utakmice u utakmicu. Koliko u vašoj igri ima još prostora za napredak?


– S obzirom na kadar koji se dosta promjenio u odnosu na prošlu sezonu, mislim da smo odlično reagirali, da smo se vrhunski posložili. Svi pričaju da su se igrači kliknuli između sebe, da je atmosfera u svlačionici stvarno odlična. Moramo nastaviti u takvom smjeru, moramo se držati zajedno, a pogotovo sada kada svi očekuju da padnemo ili kiksamo. Baš sada moramo pokazati snagu i zajedništvo, da smo svi skupa i samo tako možemo ići dalje, te nastaviti tamo gdje smo stali.


I vaša forma raste?


– Kao i momčad, i ja se dižem u formi. Dosta igram, imam dobru minutažu. Zadovoljan sam. Treba samo tako nastaviti. Još samo da me zaobiđu ozljede…


Protiv »Splita« sigurno neće biti ozlijeđenog Mate Maleša?


– Tu su uz  mene Mišić i Čanađija. Sigurno da svaki od nas može odigrati utakmicu na pravoj razini, a sigurno da mi je žao što neće biti našega kapetana Mate. Uz njega smo svi puno sigurniji. Moramo to odraditi što je bolje moguće bez njega i nadamo se njegovu što bržem oporavku – rekao je Bradarić.