Prvi strijelac lige

FRANKO ANDRIJAŠEVIĆ: Kad čuješ što je bilo 1999., onda je jasno da moraš biti ozbiljan i pametan do kraja

Ivan Volarić

Foto D. Kovačević

Foto D. Kovačević



RIJEKA Više nema previše prostora, a ni potrebe za kalkulacijama. Kratko i jasno: nogometaši »Rijeke« večeras u pretposljednjem prvenstvenom kolu na svojem travnjaku na Rujevici ugošćuju devetoplasiranu »Cibaliju« u utakmici koju su čekale generacije i generacije igrača, a u prvom redu pristalica »bijele« boje. Meč lopta! Još jedna pobjeda i na Rujevici će se prvi put u povijesti kluba slaviti naslov državnog prvaka! S obzirom na stanje u vinkovačkoj momčadi, pa i evidentnu razliku u kvaliteti, mnogi su već unaprijed upisali bodove, međutim, sve ono što se događalo u završnici prvenstva prije 17 godina jasna je opomena svima u klubu da posao nije gotov sve dok sudac Vučemilović ne označi kraj utakmice, a nogometaši »Cibalije« pognute glave ne napuste Rujevicu kao i većina gostiju novoga riječkoga stadiona. Matjaž Kek je preiskusan trener da bi dozvolio opuštanje u ovom delikatnom trenutku, uostalom, niti nakon vjerojatno ključne pobjede u Koprivnici nije dozvolio da momčad zahvati euforija koja je jedino dozvoljena – navijačima. Rujevica je rasprodana u svega pola sata, oko 6000 navijača natiskat će se na tribine u iščevanju trenutka kada će »Rijeka« na travnjaku i matematički osigurati svoju prvu, povijesnu titulu državnog prvaka.


Mobilizacija


– Malo smo se proveselili nakon pobjede u Koprivnici, ali brzo smo se okrenuli »Cibaliji« jer vrlo dobro znamo što nam nosi ta utakmica – govori Franko Andrijašević, prvi strijelac riječke momčadi i jedan od junaka koprivničkog trijumfa. – Normalno da ćemo biti silno motivirani, Rujevica je rasprodana i to će nam biti dodatni vjetar u leđa. Vjerujem da ćemo biti pravi i ostvariti pobjedu, a onda ćemo ako Bog da svi skupa feštati.»Bijeli« su odigrali savršeno prvenstvo, pružili su svojim navijačima puno radosti, ali sada sve to treba okruniti – pobjedom vrijednom trofeja.– Svi znamo da smo cijele sezone krvarili za ovo. Ostaje napraviti još taj zadnji korak. Normalno da emocije rade svoje, posebno u ovih završnih četiri, pet kola, međutim, ostala je još jedna utakmica, igramo pred svojom publikom. Svi znamo što nam ta utakmica znači. Vjerujem da ćemo biti pravi bez obzira na to što je u pitanju treća utakmica u sedam dana. Ne smije biti euforije dok ne završimo posao.

Iako je većina aktualnog igračkod kadra Matjaža Keka u to doba bila na svojim nogometnim počecima, svi stanovnici »Rijekine« svlačionice dobro su upoznati s traumatičnom završnice sezone 1998./99.


– Znamo da nije gotovo, znamo što nam ova utakmica nosi. Zamjenik sportskoga direktora Ivan Mance ukazao nam je na sve ono što se dogodilo 1999. godine. Tada sve bilo unaprijed spremno za proslavu naslova prvaka, taj dan bio je praznik u gradu, svi su već bili na ulicama i slavili prvo mjesto. Na kraju se dogodilo to što se dogodilo. Kada čuješ te stvari, onda je jasno da moraš biti ozbiljan i pametan do kraja. Pripremit ćemo se za ovu utakmicu kao i sve ostale. Vjerujemo u sebe i u pobjedu. Nitko u tom slučaju sretniji od nas.


Podrška suigrača




Franku nije bilo lako živjeti posljednjih tjedana sa saznanjem da je na neki način bio tragičar u jedinom ovosezonskom porazu protiv »Lokomotive«. Međutim, U Koprivnici, koja je jesenas za njega na svojevrstan način bila mjesto nesreće, ponovo je zabio i vratio dio duga. Ako je uopće nekome bio nešto dužan…


– Nakon utakmice u Kranjčevićevoj imao sam osjećaj da sam prosuo sve ono dobro što sam napravio ove sezone. Međutim, dobio sam podršku od suigrača, prijatelja, obitelji i nakon nekoliko dana sam shvatio da se tako nešto trebalo dogoditi. To nije korak unazad već jednostavno nešto što te nauči nekim stvarima. Uspio sam se u glavi oporaviti, imao sam osjećaj prije Koprivnice da će sve doći na svoje. To je bio kiks i mene i cijele ekipe, ali izašli smo iz toga puno jači i zaslužili sve ovo što nam se sada događa.


Koliko znači spoznaja da možeš postati prvak s »Rijekom«? Mnogi se mogu pohvaliti da su osvojili naslov s »Hajdukom« ili s »Dinamom«, ali s »Rijekom«…


– Da mi je netko pričao prije sezone ili nekoliko godina da će se ovako nešto dogoditi, rekao bih da je lud, ali sada je došlo takvo razdoblje, namjestilo se sve skupa. Kada sam došao u »Rijeku« svi su me prihvatili na pravi način bez obzira na to što sam igrao u »Dinamu« i »Hajduku«. Mislim da se kroz utakmice u »Rijeci« pokušavam zahvaliti svima, pa i navijačima koji su me lijepo prihvatili. Da mi je ovo netko rekao ne bih vjerovao, ali kada ti Bog pruži ovakvu priliku, onda moraš dati sve da je iskoristiš.


Dupla kruna


Ukoliko »Rijeka« današnjom pobjedom ispuni i teoretske uvjete osvajanja naslova, taj uspjeh se sigurno neće slaviti samo u Rijeci i okolici. Nazdravit će se vjerojatno i onim splitskim krugovima sklonim Franku, a i svim onim krajevima Hrvatske koji priželjkuju kraj jedanestogodišnje dominacije jedne momčadi.


– Sigurno da će se slaviti i u Splitu. Ima tu ljudi koji su oko mene cijeli život i koji znaju kroz što sam sve prošao u svim klubovima u kojima sam igrao. Bit će im drago radi mene, ali i Bradarića i Eleza, koji su također igrali u »Hajduku«. Isto tako kada na mogućnost da će »Rijeka« postati prvak gledamo iz neutralnog kuta, onda je jasno da je to dobro jer se stvara jaka konkurencija u HNL-u. Kome je u interesu da je »Dinamo« prvak i prije početka svake sezone?! Osim »Rijeke«, digao se i »Osijek«, »Hajduk« je na dobrom putu, sve su to stvari koje vesele navijače.Sezona za »bijele« neće završiti ukoliko danas u prvenstvu odrade posao do kraja. Čeka ih još finale Kupa, intrigantna mogućnost da povijesnu sezonu zaključe – duplom krunom.

– Čim smo se plasirali u finale Kupa Hrvatske pokazali smo želju da želimo osvojiti jedno i drugo. Međutim, prvo moramo dobiti »Cibaliju« i osigurati naslov, a onda nas za sedam, osam dana očekuje nova prvenstvena utakmica – finale Kupa. Treba biti pametan, ostalo je pred nama 13-14 dana i zašto to prosuti. Trebamo naplatiti sav trud i poznavajući sve nas, sigurno ćemo davati sve od sebe i ako Bog da, doći ćemo do duple krune – rekao je Andrijašević.