Veznjaku "Rijeke" se ne žuri

FILIP BRADARIĆ OTKRIVA Zašto sam odbio ponudu “Bologne” i odlučio ostati na Rujevici

Ivan Volarić

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Snimio Vedran KARUZA / NL arhiva

Nazvao me je predsjednik Mišković i presudila je njegova želja da ostanem u Rijeci, da pomognem klubu i da zadržimo momčad na okupu što je više moguće kako bismo kao i prošle sezone napravili najviše što možemo u domaćim natjecanjima, a pogotovo u Europi – u Ligi prvaka – kaže Filip



RIJEKA Pomalo nezasluženo u debelom medijskom zaleđu odlaska Franka Andrijaševića u redove »Genta« protekla je vijest da je Filip Bradarić nakon dogovora s vodstvom »bijelih« odbio unosnu ponudu »Bologne« i odlučio ostati dijelom »bijele« momčadi koja će pokušati godinu za pamćenje okruniti još jednim povijesnim uspjehom – plasmanom u skupine Lige prvaka.


»Rijeka« je u razmaku od 24 sata izgubila jednog A reprezentativca Hrvatske, ali isto tako uspjela zadržati drugoga te time sačuvati na okupu po mnogima najvitalniji dio momčadi, osovinu Mišić – Bradarić, od koje polazi puno toga u igri »bijelih«.


– Dogovorio sam se s ljudima u klubu da ćemo vidjeti što će se događati u ovom periodu kada su pred nama europske utakmice – objašnjava Bradarić svoju odluku. – Osim toga meni se ne žuri, ekipa je vrhunska što je dokazala i prošle godine. Nema nikakvog razloga da ne bi ostao i mislim da je sve bilo maksimalno korektno i s moje i s njihove strane. Ako bude sve u redu onda će vjerujem opet doći prilika za ići u inozemstvo.


Nikad se ne zna




Filip je zajedno s ocem i zastupnikom već bio u Bologni, »Rijeka« i vodstvo tog talijanskog prvoligaša dogovorili su visinu odštetnog zahtjeva.


– Istina, taj transfer je praktički već bio riješena stvar. Međutim, nazvao me je naš predsjednik Damir Mišković i presudila je njegova želja da ostanem u »Rijeci«, da pomognem klubu i da zadržimo momčad na okupu što je više moguće kako bi kao i prošle sezone napravili najviše što možemo u domaćim natjecanjima, a pogotovo u Europi – u Ligi prvaka.


Navodno su obitelj Bradarić i vodstvo riječkoga prvoligaša glatko odbili ponudu »Galatasaraya« tešku čak sedam milijuna eura.


– Što se »Bologne« tiče tu je sve bilo konkretno, a za ostale klubove i ponude sam čuo, međutim ne znam ništa konkretno.


Svaka čast »Bologoni«, ali dojam je da je Bradarić ipak igrač za neki veći europski klub, možda i kvalitetniju ligu od Serie A.


– Nikad se ne zna, uvijek sve to može biti dvosjekli mač. Barem ja to tako gledam.  Ponekad je možda bolje ići u po imenu manji klub pa igrati i razvijati se još više nego otići u vrhunski klub pa možda ne igrati.


Teško je unaprijed tvrditi koji je bolji put. Međutim, sada se ne opterećujem s tim stvarima, maksimalno sam fokusiran na svoje obveze u »Rijeci«.


Favoriti


Ždrijeb lige prvaka bio je naklonjen Riječanima koje u drugom pretkolu očekuje bolji iz sraza velškog TNS-a i giblartarske »Europe«.


– Objektivno gledano mi bi važili za favorite protiv bilo koga da smo izvukli u ovoj fazi natjecanja. Ne poznajemo puno te momčadi i teško nam je procijeniti jakost tih liga u kojima igraju.  Sigurno da ćemo dobiti na vrijeme informacije o našim suparnicima, a do tada se moramo spremiti kako bi u dvije utakmice pokazali da smo bolji. Teren je jedino mjerilo.


Liga prvaka je veliki motiv i velika želja svih na Rujevici, no realniji cilj je plasman u skupine Europske lige.


– Najbitnije je proći drugo pretkolo Lige prvaka jer poslije toga imaš više mogućnost za ući u skupine Europske lige ili Lige prvaka. Međutim, momčad, koja je prošle sezone pokazala da je najbolja u Hrvatskoj i osvojila Kup Hrvatske, a pritom ostala  na okupu i popunila se s nekim igračima, može igrati ravnopravno protiv bilo kojega protivnika i ne smije se nikoga bojati.


Glava u drugom klubu


Ali, šampionska momčad »Rijeke« ostala je bez ponajboljeg igrača, Franko Andrijašević otišao je u »Gent«.


– Pričali smo dok smo zajedno bili u reprezentaciji i moj dojam bio  je da je bolje da ode jer glavom je već bio spreman otići dalje prema novim izazovima i gledano iz tog konteksta bolje da je otišao. Sigurno da je Franko to i zaslužio. Izuzetno je zadovoljan s ovim transferom i stvarno mislim da će se dokazati na najbolji mogući način tamo gdje će igrati nakon »Rijeke«. Kako ga nadomjestiti? Prošle godine se pokazalo da kada netko nedostaje da nije to toliki problem. Istina, Franko je zabio dosta golova, bio je nerijetko ključan igrač zbog svojih ulazaka iz drugoga plana i sigurno da će on jako nedostajati. Međutim, najbitnije je da budemo homogena grupa pa će onda opet momčad izbaciti pojedince. S takvim pristupom i energijom neće izostati ni rezultati.


Filip i suigrači od ponedjeljka su u svojoj tradicionalnoj ljetnoj pripremnoj bazi – Kranjskoj Gori.


– Tu nam je sve već poznato, naši domaćini su nas izvanredno ugostili i nemamo nikakvih primjedbi. Uvjeti su dobri, klima odlična. Istina, malo je vruće, ali ne toliko kao kod nas. Sve je odlično!


Trener Matjaž Kek i njegovi suradnici sigurno su podignuli intezitet rada tijekom ovoga tjedna.


– Uvijek se na pripremama dobro radi, ali to je normalno. Bilo je možda premalo odmora nakon prošle sezone, međutim mi smo profesionalci i moramo maksimalno odrađivati svoje obveze. Moramo svaki trening maksimalno odraditi ako želimo zaigrati u Ligi prvaka, ako želimo ostvariti svoje ciljeve iduće sezone. Takav pristup na treninzima sigurno će nam se vratiti – rekao je Bradarić.