Tko te ima taj te nema

Europska šamarčina ipak će izazvati potrese u Rijekinoj svlačionici

Orlando Rivetti

Brazilac Heber jedan je od onih koji bi mogao otići/V. KARUZA

Brazilac Heber jedan je od onih koji bi mogao otići/V. KARUZA

Predsjednik Damir Mišković je nakon razočaravajućeg poraza rekao da nitko osim Dinama nema pet veznih igrača takve kvalitete. Aktualno je, dakle, do kraja prijelaznog roka, 31. kolovoza, hoće li Rijeka još nekoga prodati. Hebera, Gorgona, Župarića... 



RIJEKA Srećko Juričić i Ivan Mance, sportski direktor Rijeke i njegov zamjenik, pobjegli su jučer u šumu. Jedan ima vikendicu u Gorkom Kotaru, a drugi je rodom iz Vrata. Ili su negdje obavljali neki veliki transfer. U odlasku, naravno, jer kako reče Damir Mišković, predsjednik HNK Rijeka, nitko osim Dinama u HT Prvoj HNL, nema pet veznih igrača takve kvalitete, niti si može dozvoliti luksuz da na klupi drži napadače kao što su Čolak, Kvržić i Puljić… Bio je to odgovor na brojna nagađanja da Rijeci treba kvaliteta na sredini terena, napadač koji će zabiti 15 golova… Izrekao je to Mišković nakon razočaravajućeg ispadanja iz Europe. Sutra je trebala Rijeka igrati s Maccabijem iz Tel Aviva za skupnu fazu natjecanja Europske lige i ulog od 2,92 milijuna eura. Aktualno je, dakle, do kraja prijelaznog roka, 31. kolovoza, hoće li Rijeka još nekoga prodati. Hebera, Gorgona, Župarića… Zasad je otišao samo Bradarić, ako ne računamo Leovca koji je bio na posudbi i preselio se u Dinamo. Istina, otišli su Matei, Črnic, Dangubić, Solomon, Ajayi… Svi u potrazi za svojom loptačkom srećom koju nisu pronašli na Rujevici.


Nakon europske šamarčine od koje će dugo svima na Rujevici crveniti obrazi, bez obzira na to što je to samo nogomet, igra u kojem se pobjeđuje i gubi, Rijeka se mora koncentrirati na domaću scenu. U HNL-u tražiti rehabilitaciju za europski debakl, a to može samo borbom za sam vrh ljestvice. Nakon nedjeljne pete utakmice na Rujevici, u goste dolazi Istra 1961, Rijeka će u sljedeća tri kola pokazati s kakvim ambicijama i kvalitetom ulazi u obračun za čelne pozicije. Igrat će, naime, u gostima s Dinamom i Lokomotivom, a između dva zagrebačka gostovanja ugostiti Osijek. Nakon toga bit će sve puno jasnije. Bez obzira na to što to neće biti niti kraj prvog od četiri prvenstvena kruga.


Rijeka, naime, još nije pokazala pravo lice. Jer, ako su susreti s Norvežanima i Hajdukom, kako je Kek najavio, bili test mogućnosti, onda se Rijeci crno piše…




U susretu s Rudešom, u kojem je bilo jedino važno pobijediti i osloboditi se norveške glavobolje, Rijeka je ponudila četiri nova igrača. Raspopovića, Escovala, Lončara i – Čolaka. Peti, Puljić, ušao je nakon trinaest minuta i ozljede Pavičića. Rijeka nedvojbeno ima širinu igračkog kadra od kojega Kek mora isklesati momčad koja će se boriti na naslov prvaka. Nije to psihološki teret na leđima igrača, jer zamislite da na Rujevici kažu da je cilj osvojiti peto mjesto… Pritisak je danas normalna stvar. I kod onog radnika koji ide ujutro na posao u brodogradilište, a ne zna hoće li na kraju mjeseca dobiti plaću…


– Pobjednički mentalitet se stvara – reći će Kek i naglasiti da je to stvar karaktera. A kod igrača vidi strašnu želju, jednostavno se žele nametnuti, gladni su rada i uspjeha. Nakon dobrog ulaska u prvenstvo moraju biti dovoljno pametni, izvući maksimum.


Iskusan je Kek znalac, zna kako oblikovati momčad. Traži brzinu i dubinu. Diže mu se kosa na glavi od igre u širinu, ili još gore, prema nazad, gdje je najteže pogriješiti…


– U nesigurnosti se kalkulira, zakasni, pa sve postaje sve složenije – reći će Kek o igri na sredini terena.


Lončar je istaknuo svoju kandidaturu za mjesto u srcu momčadi. Raspopović konkurira Paveliću, a sa Čolakom kao prvom špicom Rijeka ima drugu fizionomiju igre.


Kazat će Kek kako su njegovi igrači najbolji na svijetu.


– Razmišljam samo o igračima koje imam na raspolaganju. Pustimo ono što bi bilo da je bilo… Ne bi bilo korektno da se drukčije ponašam. Zamjeram im kada ne daju sve od sebe, kada misle lako ćemo… Ali kada se bore, ginu na terenu, tu sam da im pomognem – rekao je Rijekin trener.


Rijeka je protiv Rudeša osvojila bodove, a Kek je dobio informaciju, odnosno potvrdu onoga što vidi na treninzima, da su Raspopović, Escoval, Lončar i Čolak igrači koji mogu donijeti kvalitetu ovoj momčadi. I Puljić, naravno. Mjesta na terenu ima samo za jedanaestoricu, ali nakon Rudeša Kek sigurno ima veću mogućnosti kombiniranja momčadi. Dobio je nekoliko kandidata za prvi sastav. Konkurencija je pojačana.