Prognoze

‘Došlo vrijeme da Hajduk mora pomagati Dinamu’: Bivši igrači i treneri oba kluba o Jadranskom derbiju

Ivan Volarić

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Snimio Damir ŠKOMRLJ / NL arhiva

Naravno, Hajduk mora prvo pomoći sebi da zadrži treću poziciju. Hajdukova pobjeda može gurnuti Rijeku u negativan niz. Sve je moguće, iako sadašnja forma sve baca na Rijeku – kaže Katalinić



RIJEKA Tomislav Erceg, Ahmad Sharbini, Saša Peršon i Ivan Katalinić. Dva vrsna golgetera, branič reprezentativnog formata i nekadašnji vratar i trener. Dva rođena Riječana i dva »fetiva« Splićana koji su dali svoj doprinos ispisivanju duge povijesti jadranskih derbija. Čak 58 igrača i devet trenera može se pohvaliti da je poput navedene četvorke okusilo slast nadmetanja dvaju rivala u dresovima obje momčadi. Tomislav Erceg rekorder je po broju nastupa (24) i broju pogodaka za obje momčadi (5) u ogledima »bijelih« i »bilih«.


– Očekujem da uživamo u dobrom nogometu i da »Hajduk« dobije utakmicu! – započeo je »Tomogol«. – »Rijeka« je favorit, igra kući, u velikoj je formi i sigurno je da želi zadržati ovu poziciju jer se sada  otvorila mogućnost osvajanja naslova prvaka. Sada ćemo vidjeti njezinu snagu, da li želi i može otići do kraja. Ova utakmica sigurno neće odlučivati o prvenstvu, međutim vidjet će se karakter momčadi, mogu li igrači »Rijeke«  izdržati pritisak. Jer jedno je kada si drugi i grabiš prema naprijed u želji da stigneš prvoga, a drugo kada si na prvoj poziciji. »Rijeka« ima situaciju kojoj se nije nadala. »Hajduk« se s druge strane želi približiti vrhu.


Rijeka je favorit


Kaže Erceg da će ova utakmica pokazati koliko »Rijeka« može, no pitanje je da li ovaj »Hajduk« može predstavljati pravi test vrijednosti za »šampionske« ambicije »Rijeke«.




– U ovom trenutku ovo je za »Hajduk« najvažnija utakmica, a »Rijeci« nema većega izazova od »Hajduka«. Osim toga,  »Hajduk« se diže. Vidjet ćemo i njihovu reakciju. Ovo je idealna utakmica za jedne i druge da pokažu svoju kvalitetu – kaže Erceg.


Saša Peršon, za razliku od Ercega, zvuči puno opreznije i na ovu utakmicu ne gleda tako sudbonosno.


– »Rijeka« ovu utakmicu na temelju niza pobjeda i uspješnih utakmica dočekuje kao favorit. Tako bi bilo da dolazi netko drugi, a ne samo »Hajduk«.  Splićani  pak dolaze na Rujevicu rasterećeni,  nemaju pritisak da nešto moraju jer su na trećem mjestu. »Rijeka« ipak ima taj pritisak da mora dobiti utakmicu i zadržati bodovnu prednost na prvom mjestu  uoči velikog derbija u Maksimiru koji bi mogao, ali ne mora,  riješiti pitanje prvaka. »Hajduka« se nikako ne smije podcijeniti. »Hajduk« ima ekipu koja može iznenaditi, pogotovo ako ih se podcijeni.


Privatizacija


Može li se »Hajduk« uključiti u borbu za sam vrh? Ili je njihova realnost utrka za treću poziciju.


– Ta mogućnost se može aktualizirati eventualno ako Splićani iznenade »Rijeku«. U slučaju da »Rijeka« nastavi svoj niz pobjeda, onda »Hajduku« ostaje borba za treće mjesto i Europu. Bitno je i da igrači »Rijeke« zaborave na sve one pobjede u jadranskim derbijima posljednjih godina. Ovo je nova utakmica. Mislim da trener Kek to vrlo dobro zna i sigurno će nastojati igrače pripremiti  za utakmicu na taj način – tvrdi Peršon.


Ivana Katalinića iznenadio je podatak da nikada niti jedan rival nije čak 16 utakmica čekao na pobjedu u jadranskim derbijima. Četiri i pol godine protekle su od posljednjeg splitskog slavlja.


–  Draži derbija su upravo u tome da slabiji može iznenaditi jačega – govori iskusni splitski trener. – Opet, stvarno je dugi period da »Hajduk« nije dobio »Rijeku«. Otkada se »Rijeka« privatizirala, ona se stabilizirala, najbolje radi u Hrvatskoj. U klubu su sve ovlasti dali treneru Matjažu Keku i to se pokazao kao dobar potez.


Forma


»Hajduk« dolazi na Rujevicu osokoljen pozitivnim nizom.


– Ne znam na koji način će »Hajduk« igrati na Rujevici. Oni se tješe rezultatima, ali trenutno stanje pokazuje da je »Rijeka« u svemu bolja,  što najbolje ilustrira situacija na ljestvici gdje »Rijeka« ima deset bodova prednosti. Jasno, to ne znači da iznenađenje nije moguće. Opet, igra i kvaliteta pokazuje da su realne šanse na strani »Rijeke«.


Zvuči malo paradoksalno, ali od eventualnog pozitivnog rezultata »Hajduka« na Rujevici najviše bi mogao profitirati »Dinamo«!


– Došlo je takvo vrijeme da »Hajduk« mora pomagati »Dinamu«… Iako, naravno »Hajduk« mora prvo pomoći sebi da zadrži treću poziciju. Prvenstvo je dugo i nikada se ne zna što se može dogoditi. »Hajdukova« pobjeda može gurnuti »Rijeku« u negativan niz. Sve je moguće, iako sadašnja forma sve baca na »Rijeku« – tvrdi Katalinić.


Najbolji nogomet


Ahmad Sharbini posebno će naglasiti jednu vrlo bitnu stvar.



Natjecanje     utk.     pobj.     remija     por. Ju-liga     58     11     23     24Ju-kup     5     2     2     1Prva HNL     70     23     18     29 Hr-kup     8     3     5     0Superkup     1     0     0     1Ukupno     142     39     48     55


– »Rijeka« igra najbolji nogomet u ligi! U posljednje vrijeme igraju stvarno dobro, zabijaju puno, a primaju malo golova. I zbog svega toga sve osim pobjede »Rijeke« za mene osobno bilo bi  iznenađenje. Imaju jako dobru ekipu, dobru atmosferu, igraju pred domaćom publikom i pobjeda  ne bi smjela izostati. I »Hajduk« sigurno ima dobru atmosferu, utemeljenu na posljednjim pozitivnim rezultatima. Sigurno da su oni dignuli s novim igračima i s novim trenerima. Sve to je jamstvo zanimljive utakmice, ali ništa više od toga. »Rijeka« je bolja i kvalitetnija i tri boda ne bi smjela doći u pitanje.


Splićani dugo već ne znaju za pobjedu u jadranskim derbijima. U subotu će biti 1690 dana od posljednjeg trijumfa »Hajduka« nad »Rijekom«. Može se već govoriti i o svojevrsnom kompleksu.


– To je sigurno situacija koja ide u prilog »Rijeci«. Četiri i pol godine su stvarno dugo razbolje. Međutim, ono što mene najviše veseli su dobre igre »Rijeke«. Igrači »Rijeke« u jako dobroj formi dočekuju »Hajduk« i to su po meni glavni razlozi zbog kojih pobjeda ne bi smjela doći u pitanje – tvrdi najbolji strijelac »Rijeke« u HNL-u.