Luka Ivančić

Direktor Rijeke otkrio kako se slaže novi ‘bijeli stroj’: ‘Tražimo igrače koji će to moći pratiti’

Denis Frančišković

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Mi želimo Rijeku koja će izgarati na terenu i igrati kao što su to dečki činili u utakmici protiv Dinama u finalu Kupa. Želimo borbenu Rijeku, Rijeku s puno trke, agresije jer jedino tako možemo napraviti nešto više



RIJEKA – Luka Ivančić sijao je od sreće i zadovoljstva nakon velikog trijumfa u Puli nad Dinamom. Izgledao je kao posebno sretan čovjek, a takvih je te slavljeničke srijede na jugu Istre bilo jako puno. Uostalom, kako i ne bi, Luka se vratio svom klubu i odmah u prvoj godini operativnog vođenja riječkog prvoligaša stigao je trofej. Rabuzinovo sunce i mjesto doprvaka ostaju za povijest, s obzirom na okolnosti bila je to još jedna sezona u HNL-u s Rijekinim potpisom.


Kako ste kao direktor, ali ponajviše zaljubljenik u sport, doživjeli ovu sezonu HNK Rijeka? Rezultatski, s obzirom na sve okolnosti, može se reći da je ona iznad očekivanja?


– Apsolutno sam zadovoljan s ovom sezonom, baš kao i svi ostali u klubu. Iako smo imali određenih poteškoća, ali ipak smo izgurali do kraja i zasluženo osvojili drugo mjesto. Pokazali smo da možemo igrati protiv svakoga pa i protiv jedne od najjačih postavi Dinama otkad je HNL-a. Ovom prilikom zahvaljujem se svim našim navijačicama i navijačima, svima koji su s nama bili kroz cijelu ovu turbulentnu sezonu.




Ovo je velik rezultat, usuđujem se reći i jedna od uspješnijih sezona kada govorimo o povijesti Rijeke, ipak smo na kraju viceprvaci Hrvatske i osvajači nacionalnog kupa. Isto tako, zahvaljujem i svima onima koji su cijelu godinu radili u klubu, svim našim zaposlenicima i djelatnicima, ovo je i njihov trofej jer svi iz kluba znamo kroz koje smo probleme prolazili tijekom cijele sezone.


Iza vas je godina dana na mjestu generalnog direktora, a s obzirom na minuli rad u različitim klubovima i sportovima, kakva su iskustva s vođenjem kluba u HNL-u s obzirom na sve specifičnosti sporta u Hrvatskoj?


– Dosad sam radio u svim loptačkim sportovima, osim u odbojci i slobodno mogu reći da je košarka najbliža organizaciji i zahtjevima nogometa, no uvjerio sam se i da je nogomet stvarno svijet za sebe. U tom smislu je i vođenje kluba kao što je HNK Rijeka – vođenje s posloženom organizacijom i na europskoj razini nivou doista zahtjevan zadatak, osobito zato što uvjeti u Hrvatskoj nisu, nažalost, ni približno jednaki onim u drugim europskim zemljama.


Zbog toga zajedno s ostalim klubovima pokušavamo svake godine raditi na poboljšanju uvjeta. Radujemo se i VAR-u od sljedeće sezone. Radujemo se i novim travnjacima koji su dosad zaista pokazali da su odlična investicija. Ono što nam nedostaje u cijeloj ovoj priči, a što je ključno, prihodi su klubova od televizijskih prava. Bez prihoda od TV prava mi ne možemo ozbiljnije konkurirati europskom tržištu.


Budžet


Klupski budžet svakako je u fokusu vašeg posla. Hoće li se nešto po tom pitanju mijenjati u novoj sezoni ili idete dalje u nekim zacrtanim okvirima zatvaranje konstrukcije od nekih desetak milijuna eura?


– Naravno da je budžet u fokusu mog posla. Imamo projekciju i nadamo se da ćemo to i ostvariti. Naše projekcije su da s iznosom između 10 i 12 milijuna eura možemo zatvoriti financijsku konstrukciju, a ako budemo igrali u europskim natjecanjima, vjerujemo da će taj budžet biti i prebačen.


Prodaja igrača predstavlja vam oko 85 posto prihoda. Ove sezone prihodovna strana nije vam bila toliko izdašna izlaznim transferima kao ranijih godina. A i rano se ispalo iz Europe. Koliko vam je sve to otežalo posao?


– Najveći dio prihoda dolazi od prodaje igrača i zato je ovo ključan dio sezone u kojem osiguravamo financijsku stabilnost kluba. Naravno, jedan prijelazni rok u kojem ćemo manje uprihoditi ne znači odmah i raspad sustava kako se to često želi predstaviti u javnosti. Rijeka je ozbiljan klub i ima mehanizme koji nam omogućavaju da naše najbolje igrače ne moramo prodavati ispod realne cijene.


Što se tiče ispadanja iz europskih natjecanja mogu reći kako ni ove godine ne znamo hoćemo li uspjeti dostići grupnu fazu Europske lige jer nikada ne znate na koga ćete naići u ždrijebu. Već sada znamo za neke potencijalne suparnike i bit će vrlo teško parirati budžetima koji su i do pet, šest, ako ne i do 10 puta veći od našega. Svim našim klubovima bit će ubuduće jako teško plasirati se u grupne faze europskih natjecanja, ali to ne znači da nam borba za njih i dalje nije jedan od prioriteta.


Gorgon i okosnica


Predsjednik Damir Mišković zna naglasiti da ćete s manje novaca u nekoj bližoj budućnosti morati funkcionirati jednako dobro kao i sada i ostati konkurentni u samom vrhu hrvatskog nogometa?


– Mislim da se s našim budžetom i uvjetima koje imamo, a malo se tko u okružju može pohvaliti uvjetima kakve imamo mi, uvijek možemo boriti za jedno od prva četiri mjesta u HNL–u, a to je i zadatak kojeg je pred nas i pred stručni stožer postavila uprava. Kad nam se ukaže prilika napast ćemo i neki od trofeja kao što smo to i ove godine napravili, a što je naš predsjednik još na početku sezone unaprijed najavio. Naravno da puno toga ovisi o prihodima od izlaznih transfera, no dosta je toga i u načinu rada koji se u slučaju HNK Rijeka unatrag nekoliko godina pokazao konkurentan i učinkovit.



Osvajanjem Kupa opet je poraslo zanimanje za igrače Rijeke na tržištu, u središtu zanimanja su Sluga, Lepinjica, Župarić, tu je i vodeći strijelac Puljić… Iako je teško bilo što prognozirati, kakva su očekivanja po tom pitanju ovog prijelaznog roka?


– To je više pitanje za našeg sportskog direktora i njegovog zamjenika, ali možemo reći kako je osvajanjem Kupa, naravno, poraslo i zanimanje za igrače. Već postoje upiti za naše igrače, a mi imamo i kvalitetne mlade igrače, imamo i kvalitetne iskusne igrače, no svejedno ne možemo prognozirati kakvi će biti upiti u prijelaznom roku jer ne diktiramo tempo mi, već tržište. Nadamo se da ćemo neke okvire koje smo si zadali, ispuniti do kraja kolovoza i to i po pitanju odlazaka i po pitanju dolazaka. U tom smislu sve je moguće ako se ispune dva osnovna cilja, a to je da s transferom budu zadovoljni i igrač i klub.


Hoće li nekim od mlađih igrača koji su budućnost kluba biti ponuđeni bolji ugovori?


– Svi mlađi igrači imaju važeće višegodišnje ugovore. Strategija kluba je da u ovom petogodišnjem razdoblju afirmiramo određeni broj igrača iz naše omladinske škole. Siguran sam da će, sukladno tome, sportski direktori s njima regulirati odnose i u narednom razdoblju.


Dobar posao napravili ste s Gorgonom koji ostaje još četiri godine. Kakve su šanse da i Čolaka sljedeće sezone vidimo u bijelom dresu s obzirom na istek posudbe i prijašnje financijske zahtjeve Hoffenheima?


– Pa evo, s našim kapetanom smo potpisali novi četverogodišnji ugovor. Mislim da je to svojom strastvenošću, ljubavlju prema klubu i ovoj regiji te, iznad svega, svojom osobnošću i profesionalnošću to i zaslužio. S Gorgonom stvaramo i okosnicu momčadi koja će iduće četiri godine biti uz nas. Što se tiče Hoffenheima i Čolaka mogu reći samo da se nadamo sretnom epilogu.


Brojna iznenađenja


Što možete obećati navijačima, kakvu ćemo Rijeku gledati sljedeće sezone? I spremate li neke novitete po pitanju gledatelja, ulaznica…?


– Mi želimo Rijeku koja će izgarati na terenu i igrati kao što su to dečki činili u utakmici protiv Dinama u finalu Kupa. Želimo borbenu Rijeku, Rijeku s puno trke, agresije jer jedino tako možemo napraviti nešto više. Sukladno tome tražimo na tržištu i igrače koji će moći to pratiti. Bez gledatelja profesionalni nogomet nema smisla. Mi smo svjesni da nam glasna navijačka podrška donosi više od 30 posto bodova tako da se iskreno nadamo da će nas posjećivati u velikom broju i iduće sezone.


Što se tiče ulaznica i pretplata u novoj sezoni, ostat ćemo u svim sadašnjim gabaritima i nadamo se da će naši gledatelji uživati u Rijeci koju ćemo tek gledati. Spremamo, naravno, brojna iznenađenja za gledatelje, kao i svake godine, puno nagradnih igara, evenata, itd. Tu svakako ističem naš web shop, on line mogućnosti za kupnju ulaznica i kompleta ulaznica te mobilnu aplikaciju s kojom startamo od iduće sezone, a s kojom ćemo uskoro upoznati naše navijače.



Radovi na zamjeni glavnog travnjaka ovih su dana u punom jeku. Koliko će potrajati sanacija?


– Radovi na glavnom travnjaku, ali i na svim pomoćnim travnjacima, u punom su jeku. Očekujemo da će travnjaci biti spremni za prvo kolo HNL-a. Imamo odlične uvjete i svakako moram pohvaliti cijelu ekipu iz tvrtke Stadion Kantrida d.o.o. koji svakodnevno rade na travnjacima i pratećim sadržajima. Velika nam je čast i da opet možemo ugostiti našu nacionalnu reprezentaciju koja trenira na »starom« igralištu Lučkog radnika čiji travnjak bi mogao konkurirati bilo kojem travnjaku Prve HNL.


Ima li nekih novosti po pitanju gradnje stadiona na Kantridi, nakon potpisanog pisma namjere u Dubrovniku?


– Kao što sam nedavno rekao, u narednih se mjesec dana planiraju sastati delegacije obiju strana kako bi se nastavili u Dubrovniku službeno započeti razgovori.


Televizijska prava su ključna


Koliko je zahtjevno u ovakvoj situaciji doći do nekog pravog, velikog sponzora? Razmišljate li možda o nekom starteškom partneru?


– Nije lako naći pravog, velikog sponzora. Najveći problem je taj što je Hrvatska relativno malo tržište. Uostalom, mi ne možemo ni razmišljati o dovođenju nekih od najvećih međunarodnih sponzora dok se prvenstveno ne reguliraju televizijska prava. Kada budemo imali prava koja se prodaju i izvan Hrvatske, kada se naša liga bude pratila i gledala i vani, onda će naši klubovi moći dovesti jače sponzore, bolje igrače, a onda će se povećati i gledanost na tribinama.


TV prava su ključna. Naravno, u nekoj bližoj budućnosti će se barem jedna utakmica morati vidjeti uživo i na nacionalnim programima. Što se tiče strateških partnera, oni su dobrodošli ukoliko mogu unaprijediti našu kvalitetu, a kad govorimo o aktualnim sponzorima, onda moramo reći i kako razgovaramo s našim generalnim sponzorom koji je iznimno zadovoljan s dosadašnjom suradnjom te se nadamo da ćemo je i nastaviti.


Trenutno radimo na ugovaranju još jednog većeg sponzora, a to je riječko pivo Tars, lokalni brend s kojim ćemo vrlo vjerojatno raditi idućih godina i uzajamno se pomagati u širenju po našoj i Istarskoj županiji. Naravno, tu su i naši ostali sponzori s kojima odlično radimo svih ovih godina i s kojima se nadamo potpisati nove ugovore. Iznimno smo zahvalni na svemu što rade za nas, a pogotovo smo zahvalni kada vidimo da su svi, od prvog do zadnjeg, bili na tribinama u Puli i navijali za Rijeku – kaže Ivančić.


Klubovi iz HNL-a sve će teže do grupne faze euro natjecanja


Kupnja je nužno uvjetovana prodajom, ali vjerojatno imate neku strategiju za pokoje pojačanje koje će biti nužno za europski iskorak?


– Ovo je više pitanje za naše sportske direktore. Apsolutno smo svi mi u klubu uvjereni da Srećko Juričić i njegov zamjenik Ivan Mance te šef stručnog stožera Igor Bišćan drže situaciju pod kontrolom.


Ipak, europski iskorak ne može nitko obećati, iako on ostaje jedan od ciljeva kojima ćemo težiti, ali nećemo ni očajavati ako se to ne dogodi. Ponavljam, više nikom iz HNL-a neće biti nimalo lako dostići grupne faze europskih natjecanja – ocjenjuje generalni direktor Rijeke.