Prva HNL

“Dinamo” i formalno prvak! Splitski vratar radio čuda i zadržao “nulu” na Rujevici

Ivan Volarić

Foto V. Karuza

Foto V. Karuza



RIJEKA – Zahvaljujući vanserijskim intervencijama vratara Splita Tomislava Duke u samom finišu utakmice nogometaši Rijeke nisu uspjeli i četvrti put ove sezone svladati momčadi iz Parka mladeži čime su ispunjene i one matematičke pretpostavke da u Maksimiru dva kola prije sezone mogu početi slaviti novi naslov prvaka. Za većinu navijača Rijeke sezona je završila rujevičkim remijem bez pogodaka s Dinamom, a za igrače je očito sve bilo gotovo nakon splitske pobjede vrijedne drugoga mjesta. 


Iako su u samom finišu utakmice stvorili nekoliko stopostotnih prilika nogometaši Rijeke u većem dijelu utakmice nisu uspjeli nametnuti svoj prepoznatljivi agresivni ritam i visoki presing na loptu. Igrači u bijelim dresovima nerijetko su kasnili u duele i ničije lopte pa se uglavnom igralo ravnopravno na sredini terena sve dok se pojedinačna kvaliteta ne bi izazvala riječki reful prema splitskim vratima, a dobro organizirana gostujuća momčad nekim nesvakidašnjim potezom ne bi bila izbačena iz ravnoteže.


Kao nakon što su se primjerice otprilike nakon pola sata igre probudili najbolji igrači Rijeke ovoga proljeća Florentin Matei i Mario Gavranović, pa se odjednom počeo igrati zanimljivi nogomet oko i u gostujućem kaznenom prostoru. Premalo za vodstvo domaćih do odmora, ali dostatno za nekoliko obećavajućih i jednu spornu situaciju. U 31. minuti Matei je proigrao Gavranovića na vrhu kaznenoga prostora, a ovaj si lažnjakom otvorio prostor za udarac, no vratar Duka je dobro reagirao. Dvije minute kasnije Matei je izveo novu minijaturu, Gavranović gurnuo loptu za Bezjaka na vrhu peterca, a slovenski napadač ušao u dvojbeno zaleđe. U 33. minuti opalio je nimalo bezopasno i Matei, no lopta je otišla kraj gola. Poluvrijeme, u kojem je najbolja šansa bila kontra Rijeke tri na jedan iz 17. minute koju Ristovski nije uspio okončati točnim dodavanjem, zaključili su u 44. minuti Obšivačev startom s leđa na Gavranoviću (ubacio je Žuta) nakon kojega sudac Vučemilović unatoč silnim protestima nije pokazao na bijelu točku, te dva udarca s obje strane. U 45. minuti Bagarić nije iskoristio Vargićev dar, a 30-ak sekundi kasnije Tomasov je zamalo promašio okvir gola po udarcu s 16 metara.Nakon tri minute nastavka Malešova dijagonala s pola igrališta gurnula je Tomasova iskosa pred Duku, no vratar Splićana odbio je nogom prizeman udarac. Rijeka se unatoč toj prilici na otvaranju drugoga poluvremena dugo tražila u nastavku. Kao i početkom utakmice izostala je bespoštedna trka na svim dijelovima terena u nastojanjima da se osvoji lopta, ali utrčavanja u slobodan prostor kada se osvoji. U 63. minuti sa zapadne tribine prolomili su se zvižduci i povici negodovanja namijenjeni treneru Matjažu Keku koji je izvukao iz igre Mateia. U 66. minuti negodovali su navijači i igrači Rijeke tražeći najstrožu kaznu nakon što je netko od igrača Splita rukom zahvatio loptu u svojem kaznenom prostoru nakon kornera i udarca Bezjaka koji je zapeo u gužvi. Ubrzo se s tribina počela zazivati i pobjeda, a igrači Rijeke tek u samoj završnici odgovorili na pravi način. U 87. minuti Mitrović je nakon udarca iz kuta zatresao glavom vratnicu, a iz drugog uzastopnog kornera Bezjak zamalo promašio okvir gola. Dvije minute kasnije uža splitska obrana prvi put je grubo pogriješila ostavivši Bezjaka da se sam sjurio prema vratima, a Duka odbije nogom njegov pokušaj. Splitski vratar prometnuo se u junaka utakmice kada je minutu kasnije iz svojeg gornjeg desnog kuta izvukao Vešovićev pokušaj glavom, odnosno u posljednjim trenucima susreta kada je maestralno obranio Gavranovićev udarac, također glavom.   


Stadion HNK Rijeke na Rujevici. Gledatelja: 2552. Sudac: Ante Vučemilović (Osijek) 6,5. Žuti kartoni: Bradarić, Samardžić, Maleš (Rijeka), Franjić, Oremuš, Barcenas, Vidović (Split). RIJEKA: Vargić 6, Ristovski 6, Samardžić 6, Lešković 6, (30′ Mitrović) 6, Žuta 6, Bradarić 6, (76′ Močinić) -, Maleš 6,5, Tomasov 5,5, Gavranović 6,5, Matei 6,5, (63′ Vešović) 6,5, Bezjak 6SPLIT: Duka 8, Obšivač 6, Vrgoč 6, Rrahmani 6, Majstorović 6, Oremuš 6, Vidović 6, Barcenas 5,5, (67′ Pešić) -, Franjić 6, (67′ Špehar) -, Arroyo 5,5, (84′ Jukić) -, Bagarić 6


TIJEK SUSRETA;




90’+3 – Duka opet skida loptu nakon Gavranovićevog prodora po desnoj strani.


90′ – Igrat će se četiri minute sudačkog vremena.


89′ – Bezjak se našao sam pred Dukom, ali splitski vratar u situaciji “jedan na jedan” skida loptu i postaje junak susreta.


87′ – Kakve prilike. Prvo je Mitrović pogodio stativu, pa Bezjak nakon kornera glavom pucao malo pored gola.


80′ – Točno u Duku šutirao je Vešović.


76′ – Bradarić je zapucao s ruba kaznenog prostora, vratar Splićana opet na mjestu.


69′ – Lete žuti kartoni na obje strane – u posljednjih nekoliko minuta požutjeli su Maleš, Franjić, Vidović i Barcenas.


62′ – Barcenas pokušava dalekometnim udarcem, ali neprecizno.


60′ – Igra se tvrdo, ali zasad nema pravih prilika.


48′ – Tomasov je s desne strane gađao bliži kut vrata, Duka odbio nogom.


45+-1 – Šut Tomasova Vrgoč je skrenuo u korner.


45′ – Vargić je pogriješio i gurnuo u priliku Bradarića, ali odmah potom i brani sjajni udarac splitskog napadača.


44′ – Dvojbena situacija. Gavranović je pao u kaznenom prostoru nakon duela s Občivačem., ali Vučemilović odmahuje rukom.


44′ – Sjajna akcija “Rijeke”, Ristovski se našao sam ispred Duke koji je ipak brži i sjajnim istrčavanjem rješava opasnu situaciju pred svojim vratima.


42′ – Šut Mateija iz slobodnog udarca s 25 metara ide daleko od gola.


38′ – Bradarić je sjajnom dubinskom loptom prograo Tomasova, ovaj je pokušao pucati, Vrgoč blokirao i odbio u korner.


33′ – Nižu se prilike pred Dukom. Matei je izveo solo akciju i tukao jako s 20 metara, ali malo pored vrata.


32′ – Gavranović se na petnaestak metara izborio za prostor, šutirao iz okreta, ali istaknuo se lijepom paradom i vratar “Splita”.


30′ – U igru ulazi Matej Mitrović.


26′ – Lešković je ozbiljnije ozlijeđen i morat će napustiti igru, čini se da je u pitanju zadnja loža.


24′ – Pucao je iz slobodnog udarca Barcenas, Vargić lako hvata.


22′ – Novi žuti karton za “Rijeku”, nakon što je Samardžić srušio Arroya na 18 metara. Branič “Rijeke” nije imao izbora, jer igra “Splita” je jurio sam prema vratima Vargića.


19′ – Bradarić je požutio zbog oštrog starta.


18′ – Dobra akcija “Rijeke”, Ristovski je probio po desnoj strani, htio dati Bezjaku, ali Vrgoč čisti ispred njega. Gavranović je bio sam, šteta da Ristovski nije “išao” prema njemu.


16′ – Splitska obrana odbila je loptu ispred Bradarića, kojeg je lijepo proigrao Gavranović.


12′ – Tomasov je šutirao iz slobodnog udarca s dvadesetak metara, Duka brani.


1′ – Počeo je susret, “crveni” kreću s centra.


0′ – Do početka utakmice je još 20 minuta.