Derbi

Desetkovana Rijeka danas protiv Bjeličinih rezervi: Hoće li Bišćan pribjeći promjeni sustava?

Denis Frančišković



RIJEKA Dinamo i Rijeka danas igraju 78. derbi Hrvatski Telekom Prve HNL koji niti izbliza ne nosi takav naboj i draž kao raniji susreti »modrih« i »bijelih«.


Zagrepčani su trenutačno 14 koraka ispred momčadi Igora Bišćana, više se zaokupljeni Europom i kako preskočiti prepreku zvanu Benfica, dok Riječani brinu svoje brige. Dojam je da bi u ovom trenutku bod iz Maksimira bio »poput Učke« u srazu s drugom postavom »modrih«.


Razlozi takvih razmišljanja? Prije svega nekompletnost, velik broj igrača »van stroja« zbog ozljeda, Bišćan nije više nije u situaciji da na teren može izvesti momčad koju želi, nego onu koju mora.




Najnovija ozljeda Lončara otvorila je još jedno teško poglavlje za zagrebačkog stratega na klupi »bijelih«. Lončar uz Pavičića od dolaska Bišćana čini glavnu, osjetljivu i bitnu osovinu zadnjih veznih igrača i pravo je pitanje kako će Bišćan riješiti novonastalu situaciju. Na presici je priznao da je i sam u popriličnim dvojbama.


Pavičić bi mogao zaigrati u paru s Capanom, no on se tek oporavio i nije trenirao punim intezitetom, a pitanje je koliko Halilović, više na neprirodnoj poziciji, uopće može parirati intezitetu »modrih« napada. Sve izglednija je opcija da Bišćan u standarnom sustavu (4-2-3-1) pruži od prve minute prigodu mladom Lepinjici, povratniku iz Zadra. Mogao bi tu zaigrati i Darko Velkovski, ali u nedostatku stopera mora »krpati« mjesto Ecovala i Punčeca.


Ne bi trebalo čuditi ni da Bišćan pribjegne promjeni sustava pa zaigra u sustavu (4-1-4-1), onom istom kojeg prakticira Nenad Bjelica, trener »modrih«. Oba sustava umogome naravno zavise i stanju kapetana Gorgona za kojeg se na Rujevici ipak nadaju da će biti spreman. Odluči li se Bišćan za ovu drugu varijantu, mogla bi se očekivati varijanta Kvržić, Župarić, Velkovski, Mamić – Pavičić – Murić, Gorgon, Halilović, Acosty – Puljić, u kojoj bi Gorgon i Halilović mogli odigrati malo povučenije.


Očekivani sastavi:


DINAMO: Zagorac, Moharrami, Perić, Lešković, Rrahmani, Moro, Atiemwen, Gojak, Majer, Šitum.


RIJEKA: Sluga, Kvržić, Župarić, Velkovski, Mamić, Pavičić, Lepinjica Murić, Gorgon, Acosty, Puljić.