Jaki suparnik

Demonstracija moći: Nogometaši Rijeke u Kranju uvjerljivo pobijedili bivšeg prvaka Rumunjske

Ivan Volarić

Foto HNK Rijeka

Foto HNK Rijeka



KRANJ Nogometaši »Rijeke« ostvarili su najuvjerljiviju pobjedu tijekom slovenskih priprema i to protiv najjačeg suparnika s kojim su se do sada susreli. Bila je to klasična demonstracija moći i vrlo zoran pokazatelj zbog čega je momčad »Rijeke« prošle sezone autorativno osvojila dvostruku krunu i prekinula višegodišnju dominaciju »Dinama«, koji se ne tako davno susretao s momčadi »Astre« u skupnoj fazi Europske lige. Matjaž Kek prvi put tijekom ljetnih priprema izveo je od početka momčad koja bi mogla, primjerice, početi utakmicu pretkola Lige prvaka na Rujevici protiv velškog ili gibraltarskog prvaka. Doduše, trener »bijelih« odlučio je izostaviti s pozicije lijevoga beka Leonarda Žutu, a na njegovo mjestu izvesti Marka Vešovića, kojega je znao povremeno koristiti na tom mjestu i tijekom prošle sezone poput finala Kupa u Varaždinu. Prvi put na Vešovićevom mjestu desnoga krila Kek je upotrijebio Hebera, lijevo je izveo Mateija, a iza prve špice Gavranovića postavio oporavljenog Gorgona. Trener Riječana je zapravo od prve minute poslao na teren najbolje što ima u ovom trenutku i to je odmah izazvalo adekvatnu reakciju na terenu.


Razigrana Rijeka


Igrači »Rijeke« su u prvih dvadesetak minuta postigli dva pogotka, a vratar šestooplasirane momčadi rumunjskog prvenstva (pretprošle sezone bili su prvaci) Iliev bio je uvjerljivo najbolji pojedinac gostujuće momčadi. U 8. minuti Matei je tražio i pronašao Hebera na vrhu kaznenog prostora. Brazilac je propustio loptu za Gavranovića koji se oslobodio trojice braniča na malom prostoru i zakucao loptu kraj istrčalog Ilieva – 1:0. U 22. minuti Heberovo dodavanje Gavranović je propustio za Mateia koji je udarcem s vrha šesnaesterca uz pomoć vratnice drugim pogotkom okrunio silnu premoć »bijelih« u prvih pola sata utakmice. Naime, između dva pogotka »Rijeke« vratar »Astre« je zaustavio udarce Gorgona, triput Gavranovića i jednom Hebera. Sve su to bili otvoreni udarci s vrha ili srca kaznenog prostora. Rumunji nisu mogli pratiti visoki riječki ritam, iako su pokušavali odgovoriti agresijom i presingom na loptu. Riječani su djelovali brže, uigranije i u konačnici pokazali da su, kada su u najjačem sastavu, osjetno kvalitetnija i uigranija momčad. Trener »Astre« Alexander Radu pratio je utakmicu s tribina, a krajem prvoga poluvremena uvidio da je vrag odnio šalu pa se spustio na klupu. Uzaludno je trošio glasnice, njegova momčad bila je osuđena na sporedne uloge. Doduše, u 33. minuti Kek je morao odstupit od svoje prvotne namjere. Gostujući branič Belu prisilo ga je na prvu zamjenu nakon što je neoprezno »uvalio džon« Marku Vešoviću, koji je tek uz pomoć fizioterapeuta Alena Ilića i liječnika Bobana Dangubića izašao s terena i odšepao u svlačionicu.


Šofrančeva greda


U 42. minuti Cunha se zaigrao na vrhu svojega kaznenoga prostora, a Matei još jednom potvrdio da je kao i zimus najbolji igrač »Rijeke« u pripremama. Rumunjski ofenzivni veznjak odnio je loptu, a onda mirno prebacio istrčalog vratara Ilieva za 3:0. Trener »Astre« Alexandru Radu shvatio je nakon toga da više nema smisla galamiti. Samo je nemoćno sjeo na klupu…




Matjaž Kek nastavak je prema očekivanjima započeo prvim promjenama. Prvo je malo presložio ofenzivni dio momčadi. Heber je s desnog krila otišao u špicu gdje mu je Kek pridružio Matica Črnica. Uz desnu aut liniju zaigrao je Martić. U 50. minuti splet nesretnih okolnosti uskratio je Aleksandru Šofrancu rijetko viđeni pogodak. Branič »Rijeke« volej udarcem iz prve dočekao je Mateijev ubačaj, a lopta se od grede i vratnice odbila u polje. Kako je tijekom drugoga poluvremena Kek mijenjao igrače tako je logično počela patiti izvedba njegove momčadi. »Bijeli« više nisu bili tako opasni, ali su ipak uspjeli zadržati kompaktnost i sigurnost sve do posljednje minute. Grogirani Rumunji na kraju su uspjeli smanjiti rezultat iz prvoga udarca u okvir gola nakon što je Biceanu izašao sam ispred Sluge – 3:1.