Makedonski branič u redovima nogometaša Rijeke

Darko Velkovski puno očekuje od proljeća: ‘Rožmanova ideja igre meni odgovara kao stoperu’

Denis Frančišković

Darko Velkovski / Snimio Denis FRANČIŠKOVIĆ

Darko Velkovski / Snimio Denis FRANČIŠKOVIĆ

Rožmanove ideje su drugačije od Bišćanovih. Novi trener traži stalno sudjelovanje u igri svih linija. Meni to kao stoperu odgovara, želim igrati, iznositi loptu... - kaže Velkovski



RIJEKA  Nogometaši Rijeke krenuli su poprilično žestoko u pripreme, no pravi uvod dogodio se još u stanci kad su po posebnom programu trebali odraditi planirano. Tko to nije bit će u bitnom zaostatku, reći će Darko Velkovski, mladi stoper »bijelih« i makedonski reprezentativac od kojeg se puno očekuje ovog proljeća. Praktički da postane stalna karika riječke obrane koja će zbog brojnih odlazaka biti bitno redizajnirana.


A brojke ne idu niti približno u prilog Velkovskom koji je prije godinu i pol doveden iz Vardara kao značajno pojačanje. Skupio je dosad samo 11 nastupa (!), devet u HNL-u, jedan u Kupu i jedan u Europi. Prošle sezone odigrao je ukupno 482 minute za »bijele«, ove dosad 110 minuta, točnije samo jednu cijelu utakmicu (Osijek). U isto vrijeme više je igrao za Sjevernu Makedoniju, dvije utakmice protiv Izraela, po jednu protiv Latvije i Austrije.


– Istina, vidim da ovog proljeća svi puno više očekuju od mene, a moram priznati da to priželjkujem i ja. Prošla godina za mene je bila katastrofalna po pitanju ozljeda i nastupa – kaže Velkovski. – Sada smo na novom početku, imali smo program kojeg smo se morali držati u stanci i kojeg je trebalo odraditi uoči priprema. Samo da ne bude ozljeda, neka bude zdravlja i bit će OK. Vjerujem da imam kvalitetu i da ću se uspjeti nametnuti treneru. Moje ozljeda? Pa, uglavnom ta zadnja loža, ona me je jako mučila. I to dvaput lijeva, dvaput desna. Sad je sve dobro, nadam se samo da će i ostati tako.


Nezadovoljstvo




Učestalost ozljeda otvorila je određene sumnje.


– Jesam li ranije imao takvih problema? Ne. Možda jednom prije toga u cijeloj karijeri. I meni je čudno da sam sad u skoro dvije posljednje godine četiri puta bio out zbog toga. Čudno. Naravno da ni ja nisam zadovoljan. Kad je bio Bišćan i kad sam dobio šansu odigrao sam četiri, pet utakmica pa se opet ozlijedio. I tada su mjesto »uhvatili« drugi stoperi, a i dobro su igrali Župarić, Punčec i Escoval. Nisam tada mogao dobiti niti puno šanse i kad sam bio zdrav. Teško je promijeniti stopere kad dobro igraju.


Navijačima i pratiteljima rujevačkih zbivanja sve je bilo još čudnije što Velkovski stanadardno igrao za makednosku reprezentaciju.


– Znam da je svima bilo čudno što igram za reprezentaciju, a ne za Rijeku. Ali jednostavno tako se dogodilo. Kad sam bio zdrav čekao sam šansu, kad bi se ukazala prigoda zadesila me ozljeda.


Silom (ne)prilika Velkovski se od gubitnika pretvara u dobitnika. Mora samo potvrditi ono što posjeduje i u novonastaloj situaciji činit će stoperski par u duetu s Escovalom.


– Escovala dobro poznajem, naravno volimo obojica igrati i nametnuti se. Vjerujem da ćemo biti dobra kombinacija. Vidjet će se već i na pripremnim utakmicama kako ćemo funkcionirati kao novi stoperski dvojac. Znam da će nam trebati vremena jer smo jako malo igrali zajedno. No, trenirali smo zajedno u drugoj postavi, znamo se, ali najbolje se upoznati i uigrati kroz same utakmice. Bočni igrači? Morat ćemo se i s njima uigrati nakon odlaska Mamića i koliko čujem Kvržića. Mislim da neću biti problema, već sam dosta vremena na Rujevici i dobro se poznajemo.Velkovskog se na Bijeloj noći »dotaknuo« i sam predsjednik Damir Mišković. I jasno poručio: Vrijeme je da proigra ili…

– Mišković je to očekivao još kad sam došao da ću izboriti mjesto prvotimca, ali eto, tako se sve loše pogodilo. Znam da su očekivanja velika, ali vjerujte najviše ja sam od sebe puno očekujem.



Velkovski je zadovoljan Kvarnerom, a zanimljivo, iz Skoplja je stigao zajedno sa svojim ljubimcem.– Super mi je, živim između Rijeke i Opatije. Ljudi su dobri, tu sam s curom i stvarno nam je super. Istina nema puno mjesta za izlaske kao u Skoplju, ali zadovoljni smo. Mačka? A to je posebna priča. Doveli smo je iz Makedonije i sada ne možemo bez nje. Prvih par dana kad smo je dobili nije mi baš pasala, kasnije se dogodilo se dogodila ta kemija i ne mogu bez nje. Vodimo je svuda, a ima i svoj instagram profil, ha, ha… – u šali će Velkovski.


Vjera u momčad


Zadnja linija bit će još dodatno oslabljena odlaskom Kvržića.


– Šteta za njega, ali opet dobro smo popunjeni na desnom boku. Možda dovedemo kojeg krilnog napadača, ali bez obzira na to vjerujem u ovu momčad. Hoćemo li Escoval i ja moći iznijeti teret? Ako budemo zdravi bit će sve OK, a klub će odlučiti hoće li nam pojačati konkurenciju.


Sviđaju mu se Rožmanove ideje, pogotovo jer je igrač koji želi otići i prema naprijed.


– Rožmanove ideje su drugačije od Bišćanovih. Novi trener traži stalno sudjelovanje u igri svih linija. Meni to kao stoperu odgovara, želim igrati, iznositi loptu… Volim i kad igramo visok presing. Zadnji vezni? Ranije sam igrao samo tu ulogu, mogu se i tu snaći, ali nisam već dugo vremena bio u toj ulozi. Više volim biti u ulozi braniča.


Ocjena polusezone iz kuta Velkovskog? Može se reći i više s tribina…


– Na početku smo bili malo lošiji. Ne znam, možda zbog Europe i umora. Kasnije smo bili puno bolji. Nismo ni s Rožmanom na početku imali dobre rezultate, ali zadnje utakmice odigrali smo super. Sve u svemu mogli smo skupiti i više bodova premda pozicija nije loša za start proljeća.


Za drugo mjesto


Za razliku od Miškovića Rijekin stoper više bi želio drugo mjesto nego trofej Kupa.


– Tu su Hajduk i Osijek, a Gorica je malo slabija, ali jako dobra u domaćim utakmicama. Tamo ju je teško dobiti. Očekujem borbu za drugo mjesto sa Splićanima i Osječanima. Možemo li izbaciti Dinamo u Kupu? Nadamo se. Zašto ne? Jedna je utakmica, a da možemo pokazali smo najbolje prošle godine u finalu. Igramo doma i imamo šanse. Drugo mjesto je drugo mjesto, a opet trofej… Ja sam više za drugo mjesto i Ligu prvaka. No, idemo mi i u Kupu što je moguće dalje.


Reprezentacija Makedonije u baražu je Kosovom dodatnih kvalifikacija za Euro.


– Gruzija igra s Bjelorusijom, mi s Kosovom, a pobjednik ide na Europsko prvenstvo. Kosovo je novoformirana reprezentacija, možda nisu tako uigrani kao mi, ali bit će to teška utakmica. Igramo doma, vjerujem da ćemo proći. Atmosfera je dobra, živimo za te utakmice, igramo jedan za drugoga i želimo na euro smotru.


Velkovski u najboljoj vrsti gotovo redovito igra i sa Stefanom Ristovskim.


– Naravno da bi nam dobro došao u Rijeci. Ali i kad je na klupi tamo nije mu loše, vjerujte mi, ha, ha… Čujem se redovito s njim i s bratom Milanom. Dobro igra u Slovačkoj, zabija… Treba mu malo vremena i onda da se kao pravi napadač vrati u Rijeku. Vidio sam ga sada u Makedoniji, dobro je i zna da što više zabija bliži je povratku na Rujevicu. Posebno ako odu Čolak ili Puljić.


Za kraj poruka navijačima?


– Neka nas prate, a osobno dat ću sve od sebe, samo da bude zdravlja. Najbitnije je da nas bodre i kad igramo dobro i loše – zaključuje Velkovski.