Kekov pomoćnik

Danko Matrljan: Gavranovićeva klasa vidi se u svakom potezu

Ivan Volarić

SLATKE NAPADAČKE BRIGE – Danko Matrljan / Foto I. VOLARIĆ

SLATKE NAPADAČKE BRIGE – Danko Matrljan / Foto I. VOLARIĆ

Lijepo koristi prostor. Ima odličnu kontrolu lopte u pokretu. Pravi tajming ulaska u prostor – kaže Matrljan



RIJEKA U Keka nije kao nekada kod Bielse, gdje su posebno radili igrači obrane, pa vezni, i posljednji napadači. Ne bi se sretali na treningu. Bez obzira na to što je Kek bio stoper (ispravit će me, libero), a njegovi asistenti, jedan vezni, Miletić, a drugi napadač, Matrljan. Naravno, tu je i Žganjer, trener vratara. Danko Matrljan je u pobjedi nad »Real Madridom« zabio gol Stielikeu – volejom. Za sva vremena. Tada je »Rijeka« igrala s jednim napadačem – Matrljanom. Desno je bio Lukić, kasnije Janković, a lijevo Desnica.


Naravno, o napadačima sve zna Matrljan. Najprije Gavranović?


– Na prvim se treninzima vidjela klasa. Vjerujem da će faza prilagodbe biti jako brza i da će Mario pohvatati sve konce igre i ambijenta. Postati ono što se od njega očekuje – igrač za golove.




Odlike?


– Lijepo koristi prostor. Da je igrao na visokoj razini, švicarskoj reprezentaciji i Zürichu, vidi se u svakom potezu. Ima odličnu kontrolu lopte u pokretu. Pravi tajming ulaska u prostor. U susretu s »Dubaijem« zabio je prvi gol, ali i drugi je njegov. Natjerao je domaćina na autogol rijetko viđenim ulaskom na prvu stativu.


Tandem Gavranović – Bezjak u novom rasporedu 4-4-2?


– Kompatibilni su. Jedan i drugi mogu igrati prvu i drugu špicu. Prići i otići u dubinu. Obojica su brzi u nogama i razmišljanjima. Bezjak, osim što zabija golove, radi i rudarski posao faze obrane. Dobra prima loptu, može zadržati loptu dok se ostali ne dignu… Gavranović se vraća na tridesetak metara, može primiti i odložiti loptu. I što je najvažnije, obojica imaju kvalitetu da individualnim potezom mogu riješiti utakmicu.


Balaj?


– Drugi tip igrača. Čovjek koji završava akcije, klasični prvi napadač. Ali loptu mu treba donijeti… Najbolje s boka, naravno. Konkretan igrač u fazi obrane i u napadu. Imamo kvalitetu i raznovrsnost kombiniranja. Trener će odlučiti što ćemo, kada i kako igrati… Sigurno je da sada imamo ubojite topnike.


Matrljan nije htio ulaziti u raspravu mogu li sva trojica biti odjednom u sastavu, a tu je još i Tomasov kao četvrti napadač. Bilo bi veselo. Ali, zašto ne, i to je jedna od takitčkih varijanti. Kek će se vjerojatno naježiti kada to bude pročitao i zapitati: »tko vam je to nacrtao«?


Kako su se predstavile prinove…


GAVRANOVIĆ


U 35 minuta provedenih na travnjaku pokazao je da će biti pojačanje. Zabio je pogodak (iz dvojbenog zaleđa), podijelio nekoliko lopti, iako još nije top. Nakupilo se umora posljednjih dana od napornih pregovara i putovanja.


KAJEVIĆ


Prvo ime prve pripremne utakmice. Lijevonogi veznjak oduševio je, ali ne zbog asistencije koliko načinom svoje igre, kretanjem bez lopte, ali i rješenjima s loptom u nogama. Njegovim ulaskom »Rijeka« je počela nizati šanse za šansom.


BREZOVEC


»Breza« sa sedam, osam kilograma manje nego iz onog prvog riječkog mandata pokazao se u standardnom svjetlu. Unio je svoju prepoznatljivu agresivnost koja ne diže samo publiku na noge već i suigrače. Prekidi, udarac, agresija… Tipični »Breza«.


OSTALI


Dario Vizinger, Jamilu Collins, Gerald Diyoke i Frane Ikić ušli su u nastavku. Sva četvorica ostavila su solidan dojam. Svidio se više od ostalih branič Ikić koji je mirno odradio sve defanzivne zadaće, a umalo se upisao u strijelce. 


I. VOLARIĆ