Konačno zdrav

DARKO VELKOVSKI: ‘Napokon sam debitirao, čekam to i previše, nadam se samo da ću ostati zdrav…’

Denis Frančišković

Darko Velkovski i kondicijski trener Aris Naglić

Darko Velkovski i kondicijski trener Aris Naglić

 Bilo je odlično opet zaigrati nakon toliko dugo vremena. Posljednjih šest mjeseci nisam baš igrao za Vardar zbog suspenzije, a kad sam prije tri mjeseca došao u Rijeku, bio sam ozlijeđen - kaže makedonski branič



RIJEKA I to konačno dogodilo, Darko Velkovski, jedna od zvučnijih prinova »bijelih« ljetos, napokon je debitirao u dresu Rijeke. Na Kup ogledu u Križevcima zamijenio je Raspopovića od 57. minute i nastavak susreta odradio bez problema. Daroviti makedonski stoper vuče ozljedu lista od kada je u svibnju potpisao trogodišnju ugovornu obvezu. Sve se nekako odužilo, Velkovski je trenirao i uredno dobivao pozive makedonske reprezentacije, ali nije igrao. Počele su se javljati i sumnje u neku težu ozljedu, a i trener Matjaž Kek bio je već vidno nestrpljiv.


– Bilo je odlično opet zaigrati nakon toliko dugo vremena. Posljednjih šest mjeseci nisam baš igrao za Vardar zbog suspenzije, a kad sam prije tri mjeseca došao u Rijeku, bio sam ozlijeđen. Sad sam napokon debitirao, čekao sam to već i previše. Što da kažem, odličan, super osjećaj! Istina, nije ovo bila neka jaka utakmica, ali osjećam se dobro, na treningu sve ide u pravom smjeru – ističe Velkovski i dodaje: – Ruptura zadnje lože je zaliječena i više ne boli. Trenirao sam i ranije smanjenim intezitetom, ali nikako da prođe. Prošla je faza rehabilitacije i mislim da je sada to zaliječeno. Nadam se da neće biti više problema…


Povratak pobjedama


Kad već nije bilo prilike i vremena da zaigra, bilo je vremena za skupljanje dojmova. I analizu momčadi.




– Suigrači su skoro svi ispod 26 godina što meni jako odgovara. Svi se družimo, atmosfera je odlična, a i grad. Sviđaju mi se i Rijeka i Opatija. Stvarno mi je tu lijepo. Ostatak slobodnog vremena? Ova tri mjeseca i nije bilo puno vremena za nešto posebno. Samo terapije i treninzi. Dođu mi često gosti iz Makedonije, majka, otac, prijatelji… Zanimljivo je, prođemo do Opatije, prošetamo… – kaže Darko koji je vidio da Rijeka u pripremama melje protivnike. A i ima odličan start u prvenstvu. Nakon toga bodovi su se počeli sve teže skupljati.


– U početku sezone i u prijateljskim utakmicama bili smo jako uvjerljivi. Nakon ispadanja od Norvežana malo smo pali. Nitko nije očekivao da ćemo ispasti. Imali smo potom neke loše rezultate, ali polako se vraćamo. Protiv Lokomotive i nismo bili toliko loši, ali eto zaradili smo i crveni karton, koji uopće nije bio. Nakon toga bilo se teško vratiti u utakmicu. Vjerujem da ćemo se već u nedjelju opet se vratiti pobjedama, zanimaju nas samo tri boda – jasan je Velkovski koji naravno priželjkuje da bi već protiv Slaven Belupa mogao zaigrati. Ako ne od početka, barem u nastavku utakmice.


– Trudim se, a vidjet ćemo. Volio bih zaigrati. A i došao sam kao pojačanje, znam da su očekivanja velika. Vjerujem da će zdravlje biti ok, dat ću sve od sebe i nadam se biti dobro pojačanje za Rijeku – kaže stoper »bijelih« koji zna po potrebi zaigrati i u vezi.


– Najviše igram na mjestu stopera, ali ako nedostaje igrača, mogu zaigrati i u vezi. U Križevcima sam zamijenio Raspopovića, ali onda više nismo igrali sa četvoricom u zadnjoj liniji već Župarić, Escoval i ja kao tri stražnja igrača.


HNL jako dobar


Velkovski vjeruje da će uskoro zaigrati i za najbolju vrstu Makedonije koja gaji velike šanse u Ligi nacija. Igrao je za Rabotnički i Vardar i s oba kluba osvojio naslove prvaka Makedonije, u kojoj su nogomet i rukomet i dalje najpopularniji. Iako…


– U zadnjoj rukometnoj sezoni kao da je sve splasnulo. Otišlo je dosta igrača iz muškog rukometnog kluba, dok je ženski praktički propao, igraju samo cure iz omladinskog pogona. I u nogometnom Vardaru ima puno odlazaka, nekako se sada sve više bazira na mladim snagama, manje je ulaganja.


Zato je Prva HNL zasad na njega ostavila vrlo dobar dojam. Posebno ga dojmilo što se radi na poboljšanju infrastrukture.


– Prva HNL je po meni jako dobra. Čuo sam da prije nije bilo ovako puno dobrih terena, sada koliko vidim tu se napravio bitan pomak što je jako važno za nas igrače. Dosta je i dobrih momčadi, nikog ne možeš dobiti lako. Treba davati sto posto u svakoj utakmici i to je dobro. I u Makadoniji sam pratio ligu, najviše zbog Ristovskog – dodaje Velkovski.


Što u novonastaloj situaciji poprilične izjednačenosti može Rijeka? Po Velkovskom puno…


– Dosta je izjednačenih ekipa kako pokazuje start prvenstva. Vidjet ćemo kako će se sve to dalje razvijati, ali ako budemo igrali kao na početku, imamo dobrih šansi krojiti sam vrh ljestvice. Naravno, tu je i Kup u kojem se nikad ne zna – zaključuje Velkovski.


 



 Velkovski je prije dolaska na Rujevicu vrlo lako mogao završiti i u redovima zagrebačkih »modrih«.


– Menadžeri su mi govorili i da je Dinamo zainteresiran za mene, međutim, oni nisu imali problema sa stoperima. Te pozicije bile su dosta dobro popunjene. A i ja sam više htio u Rijeku, Stefan Ristovski mi je preporučio Rijeku kao super klub za napredak. Pohvalio mi je dečke i ljude iz kluba, rekao da grad ima navijače koji jako vole nogomet. U početku sam se malo više družio i s njegovim bratom Milanom dok nije otišao u Krško na posudbu. A i Žutu znam od ranije – kaže Darko.