O neočekivanom ispadanju iz EL-a

DAMIR MIŠKOVIĆ Ovo je najgora utakmica u mojih šest godina mandata

Orlando Rivetti

IDEMO DALJE... – Damir Mišković / Foto Nenad REBERŠAK

IDEMO DALJE... – Damir Mišković / Foto Nenad REBERŠAK

Protiv »Aberdeena« smo izgubili 0:3, ali smo imali prigoda, sada nismo stvorili ništa. Ako u šanse ne brojimo slobodan udarac Žute, jasno je kako smo igrali – kaže predsjednik riječkoga prvoligaša



RIJEKA Damir Mišković, predsjednik HNK »Rijeka«, nakon prve utakmice i remija u Sarpsborgu, bio je uvjeren da će na punoj Rujevici »Rijeka« izboriti prolaz u razigravanju za skupnu fazu Europske lige, igrati utakmicu koja vrijedi 2,9 milijuna eura. Niti je Rujevica bila puna (5351 gledatelja), niti je »Rijeka« ostvarila ono što su svi očekivali.


Utakmica i rezultat za zaborav, koja će ostaviti bolne ožiljke.


– Malo glavobolje, ali preživjet ćemo i taj brodolom. Nažalost, naša momčad nije došla na utakmicu… Nije to bila »Rijeka« koju smo navikli gledati, u čijoj smo igri toliko puta uživali, »Rijeka« koja bi znala pronaći put do uspjeha i kada je trebalo veslati uzvodno. Bila je jača od svih poteškoća. Zakazali su svi kada smo vjerovali da imamo otvoren put do play-offa Europske lige. Ostali smo u mraku igre u najvažnijoj utakmici. Nogomet je to, život ide dalje… Idemo se pripremiti za »Rudeš«. U susretu s Norvežanima ničim nismo zaslužili prolaz. »Sarpsborg« je bio bolji u svim segmentima igre.




Što to znači za prijelazni rok koji traje do kraja kolovoza u većini zemalja, dok je u Italiji završio jučer, jer danas počinje Serie A?


– Ništa se ne mijenja. Filozofija i politika ostaju iste. Igrači koji budu imali ponudu, a zadovoljava klub, mogu otići. Neće biti velikih promjena. Žao mi je zbog navijača. Žao mi je i igrača koji vrijede i mogu puno više, ali jednostavno nisu bili u utakmici. Ostaje žal što nećemo imati priliku pokušati ući u Europsku ligu, ali ne možemo ni mi svake godine igrati na velikoj jesenskoj sceni.


Izgubili su igrači europski izlog, »Rijeka« je ostala bez financijskog kolača?


– Dobro, još smo trebali igrati i play-off s Izraelcima, ali vjerovali smo da možemo pojačai svoju prihodovnu stranu – europskim novcem. Pokušali smo sve da zadržimo momčad. Prodan je samo jedan igrač, učinjeno je sve da zadržimo visok ritam, doveli smo nove igrače… Protiv Norvežana igrači su htjeli, ali kao da su glavama bili u nekom drugom filmu.


Borba za vrh


Nedostaje kvaliteta na sredini terena, nešto je nedostajalo u igri prema naprijed?


– Malo koji klub u Hrvatskoj ima kvalitetne igrače kao što su  Pavičić, Capan, Grahovac, Čanađija i Lončar. Malo tko si može priuštiti da napadači poput Čolaka, Kvržića ili Puljića sjede na klupi. Imamo fantastične vezne igrače. Ne možemo se mjeriti s »Dinamom«, ali nitko drugi nema takvu širinu kvalitete.


Norvežani su se nametnuli i zabili, kao u prvoj utakmici, nakon prekida?


– Imaju svoj stil, za nas nema isprike. Nevjerojatno je da su Norvežani i na Rujevici bili agresivniji od naših igrača. Bili su bolji, bili su momčad.  »Rijeka« nije psihički dobro ušla u utakmicu. Zatvorimo to ružno poglavlje. U nedjelju treba dobiti »Rudeš« i nastaviti tamo gdje smo stali… Zaspali!


Zvižduci navijača?


– Svatko ima pravo na svoj način izreći svoje negodovanje. Igrači za vrijeme utakmice nisu zaslužili zvižduk, možda je opravdan onaj na kraju zbog konačnog ishoda. Prvi se put dogodilo da za vrijeme utakmice dio navijača zviždi… Susret traje devedeset i više minuta, podrška je neophodna bez obzira na to na kako se igralo… Igračima je nakon toga bilo teško. Nikad, naime, nisu to doživjeli na Rujevici. Razočarani smo bili svi.


Borba za vrh u HNL-u?


– Drugo nam nije ostalo… Cilj je biti u vrhu. Imamo odlične igrače. Zar nije u proljetnom nastavku sezone koja je ostala za nama »Rijeka« bila najbolja i najuspješnija. Momčad je ostala ista uz nekoliko novih igrača. Protiv Norvežana nije bio jihov dan. Kriza rezultata došla je u vremenu kada to nismo očekivali. Nastavljamo dalje, nije smak svijeta, ni u klubu niti oko njega.


Moralne lekcije


Razgovarali ste s trenerom Kekom?


– Poslije utakmice, ali bez dubljih analiza vrućih glava. Jednostavno nismo napravili ono to smo očekivali. Činjenica je to od koje nitko ne može pobjeći. Iako često umanjujemo vrijednost drugih ekipa… Govorio sam o tome koliko je sve teže ući u skupnu fazu Europske lige. Samo 13 od 302 kluba iz 56 zemalja, koliko ih je krenulo u prvo pretkolo. Imali smo dobar raspored, nismo dobili »Sevillu«, ali zapeli smo na »Sarpsborgu«.


Počela je hajka na »Rijeku« jer nije prihvatila zamjenu domaćinstva s »Rudešom«?


– Svako tko kritizira i dijeli moralne lekcije neka prije toga pomete ispred svog praga. Istina je da je »Rudeš« trebao biti domaćin na »zamjenskom stadionu« u Gorici, nisu željeli, pristali smo da igraju na Rujevci. »Rudešova« odluka. Neka se »Lokomotiva« i »Rudeš« zapitaju zbog čega stadion u Kranjčevićevoj nije još spreman. Nije kriv HNS, znaju oni dobro. Kasni mjesec i pol, a HNS je bio spreman položiti travnjak, ostali radovi su kasnili…


Za kraj, ovo je bio težak udarac, poput onog u susretu s »Aberdeenom« prije tri godine?


– Svjesni smo situacije, Idemo svojim zacrtanim putem. Statistički, treći smo puta ispali kada smo počeli natjecanja u trećem pretkolu.


Najgora utakmica »Rijeke« u šest i pol godina vašeg mandata?


– Najgora! Protiv »Aberdeena« smo izgubili 0:3, ali smo imali prigoda, sada nismo stvorili ništa. Ako u šanse ne brojimo slobodan udarac Žute, jasno je kako smo igrali. Moramo se resetirati, pripremiti za susret s »Rudešom«.