Osvrt O. Rivettija

Čuvaj se istrijanske kačke i kad spi…

Orlando Rivetti



Matjaž Kek dobro zna kako je prošle sezone izgubio dva boda na stadionu Aldo Drosina. Puljani su se veselili remiju, a Marijo Tot (nekada drugi trener Rijeke), bio je ponosan na svoje igrače. Tom istom treneru (petom u godinu dana!), sada već bivšem, pulski nogometaši doslovce su okrenuli leđa. Pokazali što misle o njegovim potezima… Sada je uprava kluba okrenula leđa igračima, ostavila ih bez plaća. Prihvatila sugestiju s tribina: »Uprava, odlazi!«. Nema sreće nogometna Istra. Silne promjene imena, gazde i trenera. O igračima da ne govorimo. Svi bi kozu muzli…


Riječani su prošle sezone u četvrtom ogledu s Puljanima izgubili dva boda, ali su na kraju istrčali maraton, osvojili naslov prvaka. Tada su bili prvi, Dinamo je trčao za njima, sada je situacija obrnuta, Riječani kasne četiri boda za vodećim Zagrepčanima.


Na Rujevici momčad raste, bez obzira na očajnu predstavu u prijateljskom ogledu s Orijentom, na Drosini je totalna konfuzija, ali… Čuvaj se istrijanske kačke i kad spi… Poskok je opaka zmija. Ova sada skrivena je u gustoj travi i čeka – Riječane. I prije »krize rukovođenja«, odnosno finacijskih problema, Puljanima nije bilo za vjerovati. Znaju nešto nogometaši Dinama, koji su nedavno na Drosini odigrali neriješeno bez golova, na livadi koja je bila spremna za sadnju krumpira. Danas ljuti Istrijani nemaju što izgubiti, posljednji su na ljestvici, ne znaju što im donosi novi dan… U takvoj situaciji zar ima nešto ljepše od iskaljivanja bijesa na najboljoj hrvatskoj momčadi?


Nakon stanke zbog obveza reprezentacije nogometaši Rijeke nastavljaju utrku na tri kolosijeka. Istra 1961, Austrija u Beču, Osijek na Rujevici i – Dinamo u Maksimiru. Prije kup-utakmice s Goricom. Paklen raspored. Ishodi utakmica što će uvelike odrediti proljetne ambicije nogometaša Rijeke. Protiv Puljana zabranjeno je izgubiti, treneru Keku je dobrodošla utakmica s Orijentom, da nekim igračima objasni »neke stvari«. Ova je momčad u fazi formiranja, ali prošlo je vrijeme prilagodbe. Bilo bi lako da rezultat donosi zbroj individualnih kvaliteta, upravo se u tome krije zamka. Od Rijeke se očekuje, naime, da bude momčad! Ona šampionska čiji skalp sanjaju svi, od prvoplasiranog Dinama do posljednjeplasirane Istre…Kek je eruptirao smijeh i cinizam kada su mu servirali pitanje o tome tko ga sve zove za izbornika… Hrvati imaju Dalića, Slovenci traže Katančeva nasljednika, a Ujedinjeni Arapski Emirati (dvadeset godina nakon Juričića), čekaju, vjerojatno uzalud. U ovom trenutku Kek razmišlja samo kako nacrtati momčad koja će dobiti Istru, nakon toga pripremiti igrače za Beč (Austrija), kao zagrijavanje za Osijek i Dinamo.

U Puli neće biti Hebera, prvog strijelca HNL-a, vraća se Gorgon koji je Puljanima zabio u posljednje dvije utakmice. Gladan golova je Gavranović… Vešović bi malo igrao napadača. Sastav zna samo Kek. Bez obzira na to što je susret s Istrom najvažniji, i jedino važan u ovom trenutku, Kek sigurno već razmišlja kako osvojiti Beč.