In memoriam

Crnogorac “kamenolomu” udahnuo dušu: Umro legendarni trener “bijelih” Dragutin Spasojević

Orlando Rivetti

Spaske je bio i Simeone, željezna disciplina do boli, i Guardiola... Tko je mogao zauzdati čarobni trokut Hrstić – Ružić – Desnica!



Sunčane naočale, trenirka adidas, ruski model, kopačke s kramponima za blatnjav teren. Dragutin Spasojević – Spaske na Rijekinoj klupi! Poslije utakmica bio je umorniji, fizički i mentalno od svojih igrača, s novinarima je razgovarao ležeći na »maserskom stolu« fizioterapeuta Vlade Vrcića. Osebujna ličnost. Ljubo Španjol, najbolji predsjednik HNK Rijeka do pojave Damira Miškovića, doveo ga je nakon godinu dana »filozofske rekonstrukcije momčadi« Gojka Zeca (u Prvu ligu ušli su Šangulin i Lukarić 1974. godine).


Koliko su ga novinari cijenili (ljubomorni su bili njegovi nasljednici…), najbolje svjedoči činjenica da su mu nakon smjene, iduće sezone nakon osvajanja prvog Kupa maršala Tita, organizirali oproštajnu večeru! Gonič robova! Bič božji! Zahtjevan, ali pravedan prema igračima.


Dirljiv oproštaj. Španjola više nije bilo u klubu… Zapravo bio je jedan Španjol, ali drugi, direktor Josip-Bepo. Ljubo Španjol i Dragutin Spasojević postavili su temelje današnje Rijeke. Wrexham je bila prva europska utakmica… Rijeka je sada zaključila 42. prvoligašku sezonu zaredom. Od Španjola do – Miškovića.




Dragutin Spasojević je jedan od najboljih trenera Rijeke svih vremena. Recimo da spada u pet najuspješnijih, s Osojnakom, Skoblarom, Gračanom, Kekom… Rezultat je svetinja, o ukusima ne treba raspravljati.


Spaske je Rijeku doveo do povijesnog Kupa 1978. godine. Osvojio je i Balkanski kup. Na beogradskoj Marakani, stadionu kojega je inaugurirala Rijeka 1. rujna 1963. godine, a prvi pogodak postigao Nedeljko Vukoje. Rijeka je izgubila od Crvene zvezde 1:2. Stadion na kojem na Milan Minta Ružić iduće godine postigao gol »zvezdi« u polufinalu Kupa.


Prije pogotka Milana Radovića u 91. minuti, u finalu protiv Trepče Rijeka je sa Spasojevićem eliminirala Partizan, Dinamo iz Vinkovaca, Hajduk i Velež.


Bilo ja to doista Spasojevićeva momčad. Oblikovao ju je svojim kreativnim rukama i tvrdoglavom glavom. Željeznom disciplinom. Miodraga Kustudića je u jednom razdbolju kaznio zabranom dolaska na stadion! Priča je završila tako da je Kustudić nakon toga postao reprezentativac. A Hamida Gačanina možete pitati kako su »dresirali« Kuleta koji je satima udarao glavom po »visećoj lopti«.


Avramović na vratima, Makin i Hrstić na bekovima, Radin i Juričić na stoperskim pozicijama, Cukrov i Ružić na sredini terena, Durkalić na jednom, Desnica na drugom krilu, Radović kao druga špica koji skuplja Kustudićeve otpatke i pretvara ih u golove. To je bila Rijeka Dragutina Spasojevića. Bez pretjerivanja, najbolja Rijeka svih vremena! Iako će neki kazati da je to možda ona iz šezdesetih – Jantoljak, Milevoj, Mugoša, Radaković, Šangulin, Vranković, Lukarić, Zadel, Veselica, Naumović i Medle. O okusima…


Spaske je bio i Simeone, željezna disciplina do boli, i Guardiola… Tko je mogao zauzdati čarobni trokut Hrstić – Ružić – Desnica! Poezija u pokretu. Gusara Cukrova ili inžinjera Makina… Spasojevićeva momčad. Jedna jedina, jedinstvena, neponovljiva.  


Crnogorcu je Rijeka zauvijek ostala u srcu, kao i on Riječanima. Pisao je povijest u prvom licu.