"Prokletstvo iz predgrađa"

Crna tradicija: “Bijeli” gotovo deset godina ne znaju za pobjedu u Zaprešiću

Ivan Volarić

Pustimo prošlost, vjerujem da sadašnjost i budućnost pripada ovoj momčadi Rijeke. Znam da je Inter posljednjih godina crna mačka za Rijeku, ali mislim da se ova momčad nema razloga pribojavati, jer ima igru i kvalitetu – kaže Zoran Ban



 Nedjeljno gostovanje nogometaša »Rijeke« u Zaprešiću u pristalica »bijelih« izaziva uglavnom – mučninu u želucu. »Rijeka« se puno puta već »nasukala« u Zaprešiću, a nerijetko su se na tom stadionu (s)lomile visoke riječke ambicije u prvenstvu. Oni malo stariji navijači sigurno se sjećaju prvoga prvenstva Hrvatske 1992. godine kada je jedna potentna momčad »Rijeke« otputovala u Zaprešić s prve pozicije na ljestvici koju je dijelila s »Hajdukom« nakon osam prvenstvenih kola. Momčad trenera Marijana Jantoljaka sazidana na ostacima momčadi, koja je prethodno izborila ostanak u Prvoj ligi raspadnute države, silno je željela ostaviti dublji trag u prvom prvenstvu Hrvatske. »Bijeli« su poveli preko Davora Černa, bili bolja momčad sve dok u 76. minuti sudac Ilić iz Trogira nije dosudio dvojbenu najstrožu kaznu za »žute«, a bijesni igrači »Rijeke« nasrnuli na njega. Uslijedio je prekid, »Rijeka« je izgubila utakmicu za zelenim stolom, neki igrači su kažnjeni, a »bijeli« ispali iz kombinacija za sam vrh ljestvice.


Sudački poguranac


– Sjećam se jako dobro te utakmice – govori Zoran Ban, tada brzonogi napadač »bijelih«. – Bez obzira na to što je »Inker« te godine osvojio Kup Hrvatske i imao dobru momčad, mi smo došli u Zaprešić puni sampouzdanja, kao – favoriti. Poveli smo u ranoj fazi utakmice, bili bolja momčad, a onda se dogodilo penal kojega nitko na stadionu nije vidio osim suca. Uslijedili su naši protesti i prekid utakmice. Sjećam se da se već uoči utakmice naslućivalo da bi moglo biti problema sa suđenjem. Nažalost, takve najave su se obistiline, a nama su nakon te utakmice krenula kola nizbrdo…


A priča o zaprešićkom prokletstvu za mnoge generacije nogometaša »Rijeke« dobila svoje prvo poglavlje…




– Ispada da nam još u moje vrijeme taj travnjak u Zaprešiću nije ležao, ali mislim da je sada došlo pravo vrijeme da se prekine ta negativna tradicija – nastavlja Ban. – »Rijeka« je na jednom strašno pozitivnom putu. Zato pustimo prošlost, vjerujem da sadašnjost i budućnost pripada ovoj momčadi »Rijeke« koja je puno bolja ekipa od »Intera«. Najbolja u HNL-u! Znam da je »Inter« posljednjih godina crna mačka za »Rijeku«, ali mislim da se ova momčad nema razloga pribojavati jer ima igru i kvalitetu.


Nesretni poraz


Trinaest godina nakon što su Ban i društvo »stradali« u zagrebačkom predgrađu, još jedna momčad »Rijeke« je nakon gostovanja kod »Intera« bila prisiljena korigirati svoje visoke ciljeve u prvenstvu. »Bijeli« su u 4. kolu Lige za prvaka pobjedom u Zaprešiću trebali zadržati korak s »Hajdukom« u utrci za prvim mjestom. Uslijedio je bolan poraz (2:3), nakon kojega je bilo jasno da će se na Kantridi morati zadovoljiti osvajanjem prvoga Kupa od osamostaljenja.


– Prije svega, mi smo tijekom cijelog prvenstva imali problem napraviti taj dodatni iskorak prema prvom mjestu – prisjeća se ondašnji branič »bijelih« Igor Tkalčević i jedan od tragičara (strijelac autogola!) zaprešićkog posrtaja. – Zbog toga ne mogu reći da je utakmica u Zaprešiću bila prijelomna, ali je činjenica da smo nakon te utakmice malo drugačije gledali na sezonu. Budući da nismo imali tako veliki roster, kao što primjerice »Rijeka« ima ove sezone, u datom trenutku smo se opredjelili na Kup. Tko zna, možda bismo, da smo se strateški odlučili ići na oba cilja, na kraju ostali bez ičega!


Bez opterećenja


Tkalčević, kao i Ban, ne misli da se sve to treba previše ticati aktualne igračke garniture »bijelih«.


– Ova »Rijeka« je dovoljno jaka da igrače doista ne trebaju opterećivati priče o zaprešićkom prokletstvu. Jedino čime se moraju opterećivati je nastavak dobrih igara. Bitno je da nastave s prezentacijama kao u većem dijelu ove sezone – kaže Tkalčević.


No, ni u proljeće 2005. godine nije završila priča o »Rijekinim« porazima u važnim utakmicama u Zaprešiću. I u Kekovo vrijeme gostovanja kod »Intera« završavala su u pravilu – neslavno. Dovoljno se prisjetiti utakmice iz prosinca 2015. godine kada su »bijeli« remijem u potpunosti ispustili četiri boda prednosti nad »Dinamom«. Prošle sezone »Rijeka« je čak triput remizirala s »Interom«, a taj niz nastavio se i ove sezone. Na otvaranju prvenstva »Rijeka« je odigrala 1:1 u Zaprešiću. Gavranović je promašio penal (kao i godinu dana ranije Lešković!), pa zabio u 91. minuti, da bi dvije minute kasnije Martić skrivio penal za 1:1. Zaprešićki travnjak jedini je u HNL-u s kojega trener »bijelih« Matjaž Kek još nije odnio sva tri boda. Zapravo, »Rijeci« je to uspjelo samo triput u HNL-u, posljednji put 20. srpnja 2007. godine (1:0 Anas Sharbini). Nakon toga »Rijeka« je pet puta poražena i pet puta uspjela izvući bod. Ovoga puta bi malo koga zadovoljio neovisno o priči o »zaprešićkom prokletstvu«. Crnom nizu valjda je došao kraj…