Kapetan druge momčadi Rijeke

Budicin: Rijeka je veliki favorit, ali i silan motiv Puljanima

Ivan Volarić

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Snimio Silvano JEŽINA / NL arhiva

Ovo je specifična utakmica, što posebno kod igrača Istre 1961 izaziva dodatnu motivaciju. Oni će stati u defenzivniji blok i ako se ne otvori kako treba, može biti problema – kaže Budicin



RIJEKA Na golu Vanja Iveša, Robert Lisjak ili Ivan Mance, na desnom boku Andro Švrljuga ili Goran Vincetić, stoperi Luka Marić, Ivan Kurtović ili Fausto Budicin, na lijevom boku Manuel Pamić ili Sandi Dobrić. U veznom redu za četiri mjesta konkurira niz imena poput Dragana Tadića, Dragana Rakovića, Siniše Linića, Sergeja Jakirevića, Renata Pilipovića, Josipa Jerneića…, a u vršku napada bi, recimo, mogli zaigrati Fabijan Komljenović i Elvis Scoria ili pak Ahmad Sharbini i Sandi Križman.


 Riječ je o momčadi koja bi se mogla sastaviti od igrača koji su u svojoj karijeri nosili dresove riječkoga ili jednog od pulskih prvoligaša, odnosno koji su okusili draž susjedskog derbija poput subotnjega na Rujevici. Andrej Kramarić sa šest golova prvi je strijelac riječko-pulskih sudara, a Fausto Budicin igrač s najviše nastupa u tim utakmicama. Odigrao je više od četvrtine svih sjevernojadranskih prvoligaških derbija, točnije 14 utakmica, od toga šest u dresu »Rijeke«, a čak osam u dresovima »Pule« ili »Istre 1961«. Bio je i kapetan obje momčadi!


Puljanima više znači


Branič iz Rovinjskog Sela, rođen u Puli, kratko na početku seniorske karijere bio je u onoj staroj »Istri«, a onda preko ljubljanske »Olimpije« i austrijskog »Pashinga« stigao na Kantridu. Bio je dijelom generacije koja je osvojila dva Kupa Hrvatske (2005. i 2006.), potom je bio tri sezone u redovima »zeleno-žutih«, a onda se u ljeto 2014. vratio »Rijeci«. Trenirao je povremeno s prvom ekipom, bio nekoliko puta na klupi za pričuve, ali u prvom redu vraćen je da bi pomogao u razvoju mladih igrača »Rijeke II«. Kapetan je druge momčadi »Rijeke« koji u 34 godini sve češće pogledava prema trenerskoj klupi (završava školovanje za trenera s A licencom).




– Kažete da sam odigrao 14 susjedskih derbija! Zar toliko! – započeo je Budicin. – Ne pamtim niti jedan derbi posebno, ali znam da su te utakmice oduvijek bile specifične, ipak je to regionalni derbi i u tim utakmicama ne znači puno trenutni položaj na ljestvici ili bodovni saldo suparnika.


Kažu upućeni da je navijačima »Istre 1961« draže kada njihovi ljubimci dobiju »Rijeku«, nego »Dinamo« ili »Hajduk«.


– Slažem se, navijačima »Istre 1961« puno znače te utakmice. S istarske strane Učke regionalni derbi se cijeni puno više nego s ove kvarnerske, iako naravno svi ovdje u Rijeci vole kada se dobije »Istra 1961«, time se na neki način potvrdi primat u ovom dijelu Hrvatske. Osim toga, ne treba smetnuti s uma da »Rijeka« ima puno navijača u Istri što utakmici daje dodatnu draž, posebno gledano iz onoga istarskog kuta – nastavlja Budicin  koji je, zanimljivo, izašao pobjednikom u samo tri od 14 utakmica. Dva derbija je dobio u dresu »Rijeke«, jedan u dresu Puljana. Najčešće je, dakle, bio na – krivoj strani.


Pulski problemi


– Često sam te utakmice gubio, ali neovisno o rezultatu uvijek su to bile tvrde utakmice. Dosta puta je »Rijeka« bila puno jača u igračkom smislu pa kada bi »Istra« izvukla bod onda bi to bio veliki uspjeh.Znali su Puljani pomrstiti račune favoritu iz Rijeke, recimo »Buda« je sudjelovao u posljednem riječkom remiju (3:3) »zeleno-žutih« na Kantridi.

– Luda utakmica! Vjerojatno je Kek nakon te utakmice pročitao Pamićevu igru i »Rijeka« je nakon toga relativno jednostavno rješavala te  utakmice u svoju korist.


Na »Aldo Drosini« nema više Pamića, na njegovo mjesto stiglo je Budicinu dobro znano lice – Robert Rubčić. Gloverov kapital u Pulu je doveo i bivšega direktora »Rijeke« Marija Rubešu.


– Nažalost, navijači »Istre 1961« se još uvijek nisu uspjeli indetificirati s novim vlasnicima, ali niti s novim klubom. To je žalosno jer Pula je sredina koja bi mogla napraviti određeni iskorak prema boljem statusu u hrvatskom nogometu. Puno se toga obećalo kada se preuzimao klub, a ta obećanja se nisu u potpunosti ostvarila i zbog toga među navijačima ima dosta podjela. Ozračje nije onakvo kakvo bi trebalo biti. Sve je manje gledatelja na tribinama. Po meni, ispred bivšeg trenera Pamića postavila su se nerealna očekivanja na početku sezone.


Prvo mjesto


Budicin je i dio riječkoga projekta što, za razliku od pulskoga, rapidno napreduje od prvoga dana.


– U Puli su na neki način htjeli kopirati »Rijekin« model, ali mislim da su u startu napravili neke greške. Bitna je razlika u tome što su ljudi koji su preuzeli »Rijeku« znali u detalje mentalitet prosječnog riječkoga navijača, znaju vrlo dobro ovaj kraj, tradiciju kluba… Osim toga znali su izabrati odgovarajuće ljude na vodećim mjestima i to je bila formula uspjeha.


»Rijeka« je dobila prvi ovosezonski duel »Glover vs. Volpi«. Tada nitko nije slutio da će se u idući sudar dva kluba, iza kojih stoji inozemni kapital ući s razlikom od čak 16 bodova.


– Ako gledamo čisto statistički onda je »Rijeka« u subotu veliki favorit. »Istra 1961« nije uvjerljiva na gostovanjima, a »Rijeka« je dosta uvjerljiva na Rujevici. Opet, ovo je specifična utakmica koja posebno kod igrača »Istre 1961« izaziva dodatnu motivaciju. Iako Rubčić nije defanzivan trener kao što je Pamić, oni će ipak stati u defanzivniji blok i ako se ne otvori kako treba može biti problema.


Budicin je bio dio one generacije koja je u jesen 2010. godine pod vodstvom Nenada Gračana u jednom trenutku zasjela na prvo mjesto. Pet godina kasnije jedna druga generacija nogometaša »Rijeke«, također je prva.


– Ova momčad može otići do kraja, ali pod uvjetom da slijepo slijedi filozofiju koja ju je dovela do prvoga mjesta. Dakle, da se koncentriraju isključivo na prvu sljedeću utakmicu. To je najveći razlog uspjeha ove momčadi. Nema ni najmanjeg opuštanja unutar ekipe. Ako budu tako nastavili moglo bi biti svašta do kraja sezone – rekao je Budicin.