Pogled unazad

“Bijeli” nisu dosegnuli zacrtane ciljeve, a najbolje što se dogodilo je Rujevica

Ivan Volarić

Dom Bijelih stadion na Rujevici / Foto S. Drechsler

Dom Bijelih stadion na Rujevici / Foto S. Drechsler

Rujevica je spasila proteklu sezonu, ali je jasno da projekt stvaranja moćnoga kluba u hrvatskim i europskim okvirima ne može živjeti isključivo od plodova ulaganja u infrastrukturu



Je li iza riječkoga prvoligaša uspješna ili neuspješna sezona? Drugo mjesto, polufinale Kupa i ispadanje na prvoj europskoj prepreci. »Rijeka« u tri natjecanja nije uspjela stići do zacrtanih ciljeva i u tom smislu nema dvojbi: sezona nije i ne može biti potpuno uspješna. Teško je naravno u konkurenciji »Dinama« imperativno tražiti prvo mjesto, »Rijeka« je do posljednjih kola držala »modre« pod pritiskom i u tom smislu se treneru Matjažu Keku i igračima može malo toga zamjeriti.


Možda tek dojam koji prevladava, a to je da u nekim utakmicama jednostavno nisu pronašli malo više hrabrosti i na taj način dodatno ugrozili »modre«. Ono što se treneru i igračima može s punim pravom »nabiti na nos« jest način na koji su ispali u polufinalu Kupa. »Rijeka« jednostavno ima prekvalitetnu momčad da bi si dozvolila ispasti u polufinalu Kupa od prosječne momčadi »Slaven Belupa«. Za to nema isprike!


Navijačke emocije


Europa je posebna priča. Olakotna okolnost je da »Rijeka« nije imala najbolji ždrijeb, a otegotna da se unatoč tome nije smio dogoditi previsoki poraz na Kantridi od »Aberdeena« 3:0. Uostalom, uzvrat u Škotskoj pokazao je da »Rijeka« nije ispala od bolje, već u tom trenutku mentalno spremnije momčadi. Zašto »Rijeka« u psihološkom smislu nije spremno dočekala dvije utakmice sa »Slaven Belupom« i »Aberdeenom« pitanje je za trenera koji je svoje najveće uspjehe na klupi »Rijeke« ostvario upravo u utakmicama koje su se igrale kup sustavom.





Nema trofeja


»Rijeka« nije u potpunosti ostvarila rezultatske ciljeve. Ispadanje od »Aberdeena« u pretkolu Europske lige i »Slaven Belupa« u polufinalu Kupa Hrvatske su preveliki podbačaji da bi ih nadomjestilo drugo mjesto i borba za naslov do posljednjih kola.


Igra


»Rijeka« ove sezone nije igrala atraktivan nogomet zbog kojega teže padaju poneki posrtaji. Težački nogomet bez šarma kakvoga je protežirala momčad Matjaža Keka gubi smisao kada izostane očekivani rezultat.


Nove vrijednosti


Igrači »Rijeke« vrijede manje na tržištu nego prošle zime što znači da sezona nije adekvatno iskorištena kako bi se osjetno podignule ili stvorile nove igračke vrijednosti. S obzirom na to da klub živi od prodaje igrača to je također – minus.



Rujevica je najbolje što se »Rijeci« dogodilo u prošloj sezoni. Klub je prvi put u svojoj povijesti dobio svoj – dom. Kantrida to, bez obzira na sentimentalne vrijednosti i navijačke osjećaje, nikada u potpunosti nije bila. Uostalom, »Rijeka«/»Kvarner« su svoje prve prvoligaške utakmice igrala na Omladinskom igralištu, a tek sredinom 70-tih klupske prostorije preseljene su s Korza na stadion podno stijena.


Osim toga, Kantrida je podjednako pripadala i drugim klubovima, uglavnom atletskim s kojima je često dolazilo do iskrenja. Nerijetko su treneri »Rijeke« proklinjali dan kada su preuzeli kormilo kluba koji nema gdje trenirati i čije odigravanje utakmice ovisi o količini oborina na Kvarneru. U tom smislu »Rijeka« je na Rujevici dobila svoje dvorište, mjesto gdje sve uzrasne kategorije mogu svakodnevno raditi u vrhunskim uvjetima. »Rijeka« više nije podstanar, odgovorni klupski ljudi ne moraju više moljakati klubove iz grada i okolice da joj povremeno ustupe teren za trening.


Visoki ciljevi


Razumljivo, upitno je koliko to prosječni navijač može na taj način doživjeti. No, sigurno je da će se isplativost ulaganja u moderan nogometni kompleks potvrditi u skorašnjoj budućnosti. Nova Kantrida može biti samo dodana vrijednost, nadogradnja na ono što je temelj svakoga kluba koji misli ozbiljno – trening kamp, odnosno mjesto na kojem klub živi 24 sata na dan.



Izborena Europa


»Rijeka« je drugim mjestom prvi put u povijesti kluba izborila sudjelovanje u pretkolu Europske lige četvrtu godinu zaredom. To je elementarni cilj do kojega je momčad došla bez većih stresova.


Borba za naslov


»Bijeli« su osvojili rekordan broj bodova u jednoj sezoni, nekoliko kola prije kraja još su bili u otvorenoj borbi za naslov s moćnijim suparnikom. Načelno su ispunjene zimske najave o borbi za naslov.


Infrastuktura


»Rijekina« sezona počela je velikom pobjedom – preseljenjem na Rujevicu. Nakon desetljeća i desetljeća čekanja, pa i zanemarivanja lokalne samouprave, »Rijeka« je sama sebi izgradila trening centar po mjeri velikih europskih klubova. 



Rujevica je uvjetno rečeno spasila prošlu sezonu, ali je potpuno jasno da projekt stvaranja moćnoga kluba u hrvatskim i europskim okvirima ne može živjeti sezonama isključivo od plodova ulaganja u klupsku infrastrukturu. »Rijeka« je posljednjih godina izrasla u veliki, a želi postati još veći klub, što je nemoguće ostvariti bez adekvatnih rezultatskih dosega.


»Rijeka« je u posljednje četiri godine osvojila dva trofeja, jedan Kup Hrvatske i Superkup, triput je osvojila drugo mjesto, dvaput su »bijeli« zastali u polufinalu Kupa Hrvatske, dvaput su igrali skupinu Europske lige. Sve su to rezultati koji zaslužuju respekt. Navijači su željni trofeja, novoga proboja u skupinu Europske lige što je i mora biti cilj svake sezone. S time će se morati nositi trener Matjaž Kek i njegovi odabranici počevši od prvoga kola nadolazećeg prvenstva u koje »Rijeka« ulazi s vrlo visoko postavljenom letvicom očekivanja u, ali i oko kluba.