Osvrt Orlanda Rivettija

Bez obzira na sve, utakmica s Milanom na Rujevici je – spektakl

Orlando Rivetti

REUTERS

REUTERS

Gattuso protiv Rijeke jednostavno mora pobijediti. Početi stvarati svoju momčad. »Moja Zlatna lopta je otimati što više lopti«, rekao je jednom dok je igrao. Svjestan da mu tehnika nije jača strana. Ali srce ogromno, mišići čelični.



Nakon Real Madrida (3:1) i Juventusa (0:0), u nekim drugim vremenima (Juričića igrača), na riječkoj će travi večeras igrati – Milan! Jedan od najboljih, najtrofejnijih klubova svijeta, koji sada traži izgubljeno blještavilo. Treća najveća međunarodna utakmica u gradu na Rječini. Blizu su im Olympiacos, Feyenoord, Stuttgart, Sevilla, Standard Liege, Ferencvaros… Povijesni dan riječkog nogometa u petoj godini Miškovićevih čuda. Bez obzira na to što je Milan već osigurao proljeće u Europi. Kroz Europsku ligu moraju pokušati izboriti Ligu prvaka iduće godine, jer u prvenstvu im ne cvjetaju ruže. Potonuli su sa svojom slavom… Rijeka je svoje rekla, oproštaj je to od Europe. Treći put u skupnoj fazi.


Na Rujevici nisu uspjeli uzeti bodove Austrijacima i Grcima. Uspješniji su bili u Beču (3:1) i Ateni (2:2), nakon fenomenalne partije u prvoj dionici utakmice. Tada smo vidjeli europsku Rijeku, pravog prvaka Hrvatske. Za razliku od prva dva izdanja skupne faze Europske lige, kada na šest gostovanja Riječani nisu uspjeli postići nijedan gol, sada su u tri nastupa uzeli četiri boda i zabili sedam golova! Premalo, nažalost, ali utakmica s Milanom je svejedno spektakularna. Bodovi ne znače puno, ali oba sastava traže izlaz iz krize, traže svoj izgubljeni identitet.


Rino Gattuso »Ringhio« ili »Dog« čeka svoju prvu trenersku pobjedu s Milanom. Kao igrač osvojio je dvije Lige prvaka, trinaest godina u »crveno-crnom« dresu. Naslijedio je Montellu, ali na klupi je debitirao remijem s Beneventom, Milanu je gol razbio vratar Brignoli u petoj minuti sudačke nadoknade – glavom. Milanu se nikada u povijesti takvo što nije dogodilo. Još je gore bilo Riječanima kada su na San Siru poraženi u »istoj minuti« nadoknade…




Gattuso protiv Rijeke jednostavno mora pobijediti. Početi stvarati svoju momčad. »Moja Zlatna lopta je otimati što više lopti«, rekao je jednom dok je igrao. Svjestan da mu tehnika nije jača strana. Ali srce ogromno, mišići čelični.


Matjaž Kek razmišlja o sustavu igre i promjeni nekih pozicija igračima, barem kako je rekao u najavi. Činjenica je samo jedna – da mu je pola momčadi izvan stroja. Zbog kartona i ozljeda neće biti Hebera, Gorgona, Mišića… Najteže će na tribinama, ipak, biti reprezentativcu Bradariću (zadnja loža), koji je navijač Milana!


Neukusno bi bilo uspoređivati igrački kapacitet momčadi koja je u prijelaznom roku potrošila više od 200 milijuna eura s Rijekinim kadrom. Jedino je Kek jači od Gattusa. Ne fizički, Ringhio je u zubima nosio pola suparničke momčadi i na mundijalu 2006. godine kada je Italija bila Svjetski prvak.


U Milanu je prvu špicu igrao Puljić koji je zagorčavao život Bonucciju (42 milijuna eura!), sada će vjerojatno igrati iza Gavranovića. Domagoj Pavičić, istinski biser, čiji će ugovor Rijeka otkupiti u siječnju, i vjerojatno na proljeće jedan od ključnih igrača, igrat će u paru s Malešom ispred obrane u raspoedu 4-2-3-1. Kakvu je taktičku zamku Kek spremio Gattusu, vidjet ćemo večeras.


Jedno je sigurno, utakmica bez uloga, spektakularna, koju ni jedni ni drugi ne bi htjeli izgubiti. Riječanima bi remi bio senzacionalan uspjeh. Navodno s klupe kreće naš reprezentativac Kalinić, ali će početi utakmicu Andre Silva koji je koštao 38 milijuna eura… Rujevica večeras za čisti užitak.