Zašto Rijeka ne pobjeđuje?

Ban: Mora se investirati u napadača; Scoria: Napadači trebaju podršku iz veze

Ivan Volarić

Foto Roni BRMALJ

Foto Roni BRMALJ

Ne vidim problem realizacije i igre, momčad igra moderno i dobro, a najveći problem je po meni pritisak rezultata koji dolazi sam po sebiMarinko Koljanin



RIJEKA Zoran Ban i Elvis Scoria početkom 90-tih igrali su zajedno u vršku »Rijekinog« napada. Scorija je stigao iz Pule krajem osamdesetih kao izrazito daroviti napadač koji zbog ozljeda nije napravio karijeru kakvu je mogao. Vratio se kasnije »Rijeci« kao trener u tri mandata, u jednom je osvojio Kup Hrvatske (2005.). Brzonogi grobnički napadač je s druge strane po odlasku s Kantride napravio lijepu inozemnu karijeru, nosio je između ostaloga i dres »Juventusa«. Danas plovi menadžerskim vodama, posebno je vezan uz portugalsko tržište. Razumljivo, igrao je za »Belenenses« i »Boavistu«. Marinko Koljanin bio je s druge strane napadača – između vratnica. Pomoćnik Otte Barića u zlatnoj eri »Casino Salzburga«, »Rijeci« se vratio kao direktor, odnosno sportski direktor, koji je sudjelovao u stvaranju momčadi koja je također osvojila Kup Hrvatske (2006.). Tri pogleda na isti problem pod radnim naslovom: Zašto »Rijeka« ne pobjeđuje? 


– Prije svega mislim da »Rijeka« nije u nekom velikom problemu kao što se sada navodi, sve bi vjerojatno izgledalo puno drugačije da se zabio gol ili dva više u posljednje dvije utakmice – govori Koljanin. – Treba uzeti u obzir da je »Rijeka« sada jedna respektabilna momčad i da svi protiv nje igraju vrlo defanzivno. Trebat će vremena i strpljenja da se nadigraju izrazito zatvorene momčadi. Nisam gledao utakmicu protiv »Slaven Belupa«, ali znam da je to momčad koja igra visoki presing s trenerom koji me je ugodno iznenadio, a čuo sam da je »Rijeka« i njih nadigrala. Možda je došao trenutak kada malo škripi realizacija, ali to nije samo pitanje napadača, već cijele momčadi. »Rijeka« ima vrlo dobru igru, stvara puno šansi. Gledao sam jednu utakmicu HNL-a koja je završila omjerima udaraca prema golu 2:1. Nisam mogao vjerovati! To je jedan od osnovnih problema u ligi, da nema 15-20 udaraca prema golu. »Rijeka« to često ima, kao što je imala protiv »Intera«. Nažalost, završilo je 0:0, ali spletom okolnosti. To je bila utakmica na svojem mjestu, sve je odigrano kako treba, međutim, nije pao pogodak.


Problem nastaje kada se poveže više takvih utakmica jer tada pati rezultat. Osim toga, stvara se negativna klima među navijačima željnim pobjeda i trofeja.


Bliže Dinamu 




– Slažem se, ali za mene nije kiks igrati neriješeno sa »Slaven Belupom«. Stoji s druge strane da se »Rijeka« mora naviknuti na ulogu velikog favorita, igrači moraju biti svjesni da moraju stalno ići na pobjedu, a to nije uvijek jednostavno. 


Govorimo, dakle, o mentalnom problemu momčadi, odnosno onome što se obično naziva – pritiskom.


– Apsolutno se javlja pritisak, iako ne dolazi iz kluba – objašnjava Koljanin. – Predsjednik to ne govori javno, što je dobro. Međutim, pritisak se javlja sam po sebi, jer svima je jasno da se mora napraviti korak bliže »Dinamu«. Momčad je odlična, igra ozbiljno, a najbolji pokazatelj je pristup u takozvanim malim utakmicama. Dali su deset komada u kupu, sedam »Orijentu« u prijateljskoj utakmici… U tom dijelu ne vidim probleme, uostalom da su umjesto dva remija ostvarene dvije pobjede, bilo bi sve jako dobro. Ne vidim problem realizacije i igre, momčad igra moderno i dobro, a najveći problem je po meni pritisak rezultata koji dolazi sam po sebi. Nakon što se dvije godine zaredom odlično radilo, navijači i mediji traže korak naprijed i to je normalno. I sam Mišković je jednom prilikom rekao da se uspjeh u Stuttgartu zaboravio nakon nekoliko dana. To je tako u sportu, sve se brzo zaboravi. Igrači se moraju nositi s tim pritiskom, možda nedostaje jedan kvalitetniji pojedinac, igrač tipa Kramarića, ali ima tu dovoljno kvalitete da se to nadomjesti na drugi način. Recimo, Močinić je u dobroj formi, a vjerujem da ima potencijal da bude još konkretniji u ofenzivnom smislu. »Rijeka« po meni mora iskoristiti iscrpljujuću europsku jesen »Dinama« i ostati blizu. Ako u tome uspije, onda može ove godine biti jako blizu prvoga mjesta.


Kek zna posao 


Elvis Scoria također nije sklon na aktualni klupski trenutak gledati pretjerano kritički.


– Treba se prvo vratiti na početak sezone, kada je »Rijeka« imala problem da je primala puno golova, što nije tipično za Kekov mandat tijekom kojega je koncentracija bila visoka, a igra iza lopte odlična. Kada se taj problem javio, Kek je prvo uspostavio ravnotežu, vratila se sigurnost i vratio se posjed. Nakon toga se javio problem realizacije. Po meni Balaj i Bezjak su kvalitetni igrači, a vrlo je upitno da li »Rijeka« može dovesti napadača od milijun eura, odnosno bi li takav igrač došao igrati u »Rijeku«. Vjerujem da će u konačnici Balaj i Bezjak zabiti svoju kvotu golova, osim toga aktualne brojke to sugeriraju. Njih trebaju podržati igrači iz vezne linije, a »Rijeka« ima u svojem kadru veznjake koji mogu zabijati golove. Sigurno je da će se s prvim golovima napadača prestati govoriti o problemu realizacije koji nije toliko izražen da bi se trebalo govoriti o pojačanjima od milijun eura. »Rijeka« ima kvalitetu za ovu ligu, treba samo ovim igračima dati povjerenje. Naravno, kada sve to stavimo u kontekst ambicija koje se mogu isčitati iz izjava odgovornih klupskih ljudi.


»Rijeka« sigurno ima kvalitetu za drugo mjesto, no upitno je može li s ovim kadrom opasnije ugroziti »Dinamo«.


– Normalno da to onda mijenja stvari, međutim do zimske stanke i prijelaznog roka ovi igrači zaslužuju maksimalnu podršku – dodaje Scoria. – Treba, međutim u kontekst ove priče oko realizacije uzeti u obzir činjenicu da su Leovac i Tomečak bili važni za napadačku igru »Rijeke« jer su kao bekovi radili razliku u zadnjih 30 metara, što je bio veliki adut »Rijeke« u stvaranju šansi protiv zatvorenih ekipa. Sigurno da njihov odlazak traži vrijeme prilagodbe na neke druge načine igre. Međutim, Kek je u ove dvije godine uspješno rješavao sve probleme koji su se pojavljivali pa će vjerujem i ovaj – poručio je Kekov prethodnik na riječkoj klupi.


Probiti barijeru 


Zoran Ban ponudio je nešto drugačije mišljenje od Scorije i Koljanina.


– Nije sve loše, dapače, međutim u nogometu je to tako: kada ne zabijaš pogotke, onda nema pobjeda, a kada nema pobjeda, onda nema onoga najbitnijeg – bodova. »Rijeka« ima dobru solidnu liniju, veza je ostala praktički ista, međutim ako se želi parirati »Dinamu«, onda treba imati bolji napad – govori Ban. – Ne osporavam kvalitetu Bezjaka ili Balaja, ti dečki zabijaju, ali »Rijeci« treba jedan napadač koji će u HNL okvirima garantirati gol po utakmici. Ako želiš biti blizu »Dinama« i napraviti korak više, onda moraš investirati u pravog špica. Ne mogu u klubu očekivati da će svake godine biti te sreće i da će im se dogoditi Kramarić. Ako si nešto zaradio i profitirao od prodaje igrača, dio tog novca moraš reinvestirati u pojačanja. »Rijeka« mora dovesti jednog pravog napadača, ako ne i dva!


Bivši napadač »bijelih« dovodi u pitanje sportsku politiku koja se temelji na filozofiji da se ne iskače iz nekih financijskih okvira kod plaćanja odštete.


– Pravoga igrača uvijek treba platiti. I veliki klubovi štede, izbjegavaju plaćanje odštete, međutim ponekad moraš ciljano dovesti ono što ti neophodno treba i to platiti. Cijenim ono što predsjednik govori o tome kako neće iskakati iz nekih financijskih okvira, ali po meni mora se ponekad probiti barijera jer bez toga će se teško napraviti nešto više. Svi smo vidjeli koliko bi pravi špic značio »Rijeci« u Europi i HNL-u ove sezone – rekao je Ban.