Zakuhalo na Rujevici

‘BRAK’ KOJI TRAJE PET I POL GODINA Je li između Keka i Miškovića zaista došlo do zasićenja?

Orlando Rivetti

Arhiva NL

Arhiva NL

Šteta što se u kriznoj situaciji nije oglasio i sam Matjaž Kek. Trener malo shvaća predsjednika koji mora zatvoriti proračun od 12 milijuna eura, malo je ciničan kada priča o ekipi u skladu s budžetom...



RIJEKA Matjaž Kek dugo je u skladnom braku s HNK »Rijeka«. Pet i pol godina nitko nikada nije kao trener trajao na Kantridi (sada Rujevici), u povijesti kluba. Nitko nije ostavio tako dubok trag, osvojio četiri trofeja, srca navijača, svih Riječana… Dvostruka kruna 2017. godine, tri Europske lige (skupna faza), festival nogometne ljepote, zadovoljstva i sreće. Kekov rukopis.


Nogometaši »Rijeke« danas u 10 sati nastavljaju s radom, počinju pripreme za nedjeljni derbi (21 sat), s »Dinamom« u Maksimiru. Igraju protiv lidera prvenstva, aktualnog prvaka, koji im je nakon pet odigranih kola, pobjegao dva boda.


Matjaž Kek, uvjeravaju s Rujevice, bit će na treningu i početi pripremati momčad za susret s »Dinamom«. Dobra vijest, nedvojbeno, nakon što je u ponedjeljak Kek izgubio živce i rekao – zbogom! Najavio da se neće vratiti. Ali, s obzirom na to da to nije bio prvi put, iako situacija nije bila nikad ozbiljnija, nitko se na Rujevici nije posebno uzbudio. A bogme niti predsjednik Damir Mišković koji je na godišnjem odmoru. Ako je predsjednik na odmoru, nema – panike!




Mišković, naime, nije dramatizirao nakon nekih teških poraza pa nije ni sada reagirao poslije sramotnog ispadanja od norveškog »Sarpsborga«, odnosno posljedneg remija s »Istrom 1961« prošle nedjelje.


Žarište bolesti 


Puljani su za Riječane bili vanzemaljci. Uzalud majstorije Hebera, veoma dobra predstava Lončara koji je pretrčao više od dvanaest kilometara… Previše je bilo odsutnih, što je naljutilo Keka.


Žarište »Rijekine« bolesti je u – Sarpsborgu. Kada je Kek rekao kako su svi skupa podbacili, počevši od njega. Tvrdeći da kada 14 igrača odigra loše, ispod svake razine, jasno je da je krivnja trenerova. Protiv »Istre« bilo je još i gore od toga…


»Hajduk«, »Sarpsborg«, »Rudeš«, »Istra 1961«… Četiri utakmice od kojih čovjek dobije grčeve u želucu natjerali su Keka na žestoku reakciju. Svaki trener reagira na svoj način. Ćiro Blažević bacio bi u zid zlatni Rolex, Klopp bi rekao da su igrači igrači odigrali sramotno, da im je rekao kako nije bilo dobro i da je to jedan od onih dana kada čovjek mora biti bijesan… Kek je dan poslije utakmice s Puljanima bio poput buldoga koji žvače ose.


Šteta što se u kriznoj situaciji nije oglasio i sam Matjaž Kek. Trener malo shvaća predsjednika koji mora zatvoriti proračun od 12 milijuna eura, malo je ciničan kada priča o ekipi u skladu s budžetom… Na Rujevici tvrde da su doveli šest igrača. Otkupili ugovore Župarića i Acostyja, angažirali Velkovskog, Pavelića, Mamića i Lončara. Nitko ne bi došao da je struka rekla da nisu kvaliteta i kapacitet »Rijeke«, uvjerava nas Mišković koji upravo iz toga razloga ne prihvaća tezu o limitiranosti momčadi.


Dinamo favorit


Sedam pobjeda u isto toliko utakmica ostvarila je momčad »Rijeke« u proljetnom nastavku prošle sezone. Kada je s istom ekipom »Dinamu« došla na tri boda nakon što je na kraju jeseni ta razlika iznosila 15 bodova. Naravno, sada nema Bradarića, koji je u tom razdoblju bio tri utakmice kažnjen zbog isključenja u Maksimiru, a nakon toga tražio izgubljeni ritam… Nova imena su Pavelić, Lončar, Mamić i Velkovski, koji još nije zaigrao.


Neriješen ishod s Puljanima nije tragedija. Veći je problem način na koji je »Rijeka« odigrala susret u kojem je branila prvo mjesto. »Rijeka« mora dignuti glavu, u nedjelju je derbi u Maksimiru. »Dinamo« je favorit, ali bila je i »Rijeka« protiv »Istre 1961«.


Damir Mišković i Matjaž Kek moraju za isti stol. Jer da nije Miškovića, ne bi bilo ni Keka. Uspjeha i zarade. Ali i obrnuto… Kek je proslavio Miškovića. Je li došlo zasićenja, imali li Kek drugu trenersku kombinaciju, saznat ćemo danas u 10 sati. S Rujevice uvjeravaju da se s Kekom ide napasti »Dinamo«.


Nitko, naime, ne vjeruje da će Kek podviti rep, a otkaz sigurno neće dobiti… Svaki brak prolazi kroz krizna razdoblja. U ovom slučaju sigurno je jedno, nitko nikoga nije prevario…


Ako slučajno ode, Kek zaslužuje sve počasti. Zahvalnost za sve što je napravio.