Red Bull na meti šaljivdžija

Austrijska La Decima: Kako je Rijeka postala dio šaljive povijesti austrijskog nogometa

P. N.

foto: screenshot twitter

foto: screenshot twitter

Deseti neuspjeh tima iz Salzburga neiscrpan je izvor inspiracije austrijskim ljubiteljima nogometa. Tako je to, nacionalne prvake često vole samo u matičnom gradu. Svi ostali im zavide i jedva čekaju da prvak padne. Tad nastaje opći smijeh.



“Red Bul Salzburg postao je predmet podsmijeha cijele Europe.” Tako na društvenoj mreži Twitter poručuju s jednog od popularnih austrijskih profila, koje prati na desetke tisuća ljudi. Dakako, u pitanju je pretjerivanje. Cijela Europa slabo mari, ali da se Red Bullu smiju u Austriji – to je definitivno istina.


Rijeka je uzela svoj udio u Salzburgovoj muci: nogometnom klubu iz Mozartovog grada poraz na Rujevici obilježio je i jubilarni, deseti neuspjeh u nastojanjima da se domognu Lige prvaka.


– Deset godina kvalifikacija, deset godina neuspjeha. Čestitamo vam obljetnicu, poručuju navijačima Red Bulla suparnici koji prate i podržavaju druge austrijske timove.




Uzalud se na društvenim mrežama tu i tamo javi glas razuma, koji da do znanja da Red Bull barem dolazi u priliku da se domogne Lige prvaka. Kad “lajna” nekog uzme u đir, takvi glasovi razuma uglavnom ostaju neprimijećeni.


– Vrijeme ja nove dresove, poručuje se s jednog od profila nesklonih Red Bullu. Uz ovu poruku – fotografija dva bika okrenuta na leđa, uz natpis Dead Bull.


Mala marketinška ideja za tim iz Slazburga, poručuje se s drugog profila. Na fotografiji – pakiranje od deset Red Bullova.


Ista procedura kao i svake druge godine godine, poručuju s društvenih mreža, uz hashtag – LaDecima.


Deseti neuspjeh tima iz Salzburga neiscrpan je izvor inspiracije austrijskim ljubiteljima nogometa. Tako je to, nacionalne prvake često vole samo u matičnom gradu. Svi ostali im zavide i jedva čekaju da prvak padne. Tad nastaje opći smijeh.


– 10 mal probiert, 10 mal nicht pasiert, rimuju Austrijanci rugalicu za svog prvaka. Deset puta pokušali, deset puta se nije dogodilo.


Može li sad Red Bull na svoje dresove makar staviti jedan mali ananas, rugaju se Austrijanci, nastojeći napraviti parodiju na zvjezdice koje stoje na dresovima većih, uspješnijih klubova, označavajući tako njihove uspjehe. Nakon deset neuspjeha zaslužili su jednu zuvjezdicu na prsima, stavljaju sol na rane ekipi iz Salzburga,


La Decima, La Decima, odjekuje društvenim mrežama, iako tim Marca Rosea nije zaslužio ništa drugo nego čestitke. Tako je to s prvacima. Svi čekaju da negdje posrnu. A Red Bull je posrnuo deset puta. Deseti put, evo, u Rijeci, koja tako postaje dio šaljive povijesti austrijskog nogometa.