"Eševi" se poklonili

Armada Rastočine: Pogledajte najveći grafit posvećen Rijeci

Ivan Volarić

Foto: D. ŠKOMRLJ

Foto: D. ŠKOMRLJ

Grafit je dugačak 36 metara, visok 3,80 metara (136 kvadratnih metara op.a), utrošen je materijal u protuvrijednosti od 10-12 tisuća kuna, a za samu izradu grafita trebalo nam je dva tjedna, kaže Bojan Fumić



RIJEKA Nešto poslije 15 sati brojni klinci odjeveni u »Rijekine« boje formirali su počasni špalir na prilazima parkingu ispod nebodera »Š-6«, kod Riječana poznatiji kao pretposljednji u nizu od pet »eševa« iznad ceste koja vodi prema Kozali.


Napadač »Rijeke« Bekim Balaj ubrzo je ostao zarobljen u tom špaliru, a nešto malo dalje započela je pjesma uz neobilazne pirotehničke »začine«. Albanski reprezentativac, koji ne igra utakmicu protiv »Splita« zbog žutih kartona, uveličao je jedan od najvećih društevnih događaja na Rastočinama, još jednom gradskom naselju – nedavno su to bili Grbci, prethodno je oslikana i trafostanica u Dobrinju na Krku – koji je dobilo svoj zid posvećen Armadi i riječkom nogometnom prvoligašu.


Nekoliko metara dalje, iznad ceste koja vodi prema kozalskom groblju, ponosno je stajalo još jedno remek djelo grafitera Seca, kojemu su najviše pomagali Knegla i Fume, odnosno za ovu priliku glasnogovornik Armade Rastočine – Bojan Fumić.




Rastočine


Rastočine



– Grafit je dugačak 36 metara, visok 3,80 metara (136 kvadratnih metara op.a), utrošen je materijal u protuvrijednosti od 10-12 tisuća kuna, a za samu izradu grafita trebalo nam je dva tjedna. Pripreme su naravno trajale puno duže – objašnjavao je Fumić uz napomenu kako je ovo najveći Armadin grafit i na najnepristupačnijem mjestu.


Izrada grafita je uglavnom isfinancirana zahvaljujući dobrovoljnim prilozima stanovnika Rastočina i sponzorstvima. Uostalom, trebalo je i organizirati svečano otvaranje koje je okupilo nekoliko stotina navijača i za koje je trebalo osloboditi posebno dragocjen prostor ispred nebodera gdje se svako parking mjesto plaća u suhom zlatu. Naravno da ovom prilikom nikome nije bilo problem premjestiti svoj automobil i tako osloboditi prostor za svojevrsnu pučku veselicu koja se zahuktavala kako se bližio mrak.



– Moramo se zahvaliti Heinekenu, 3-D visinama na ustupljenoj skeli i HNK »Rijeci« na novčanoj donaciji, te dronu kojega su nam posudili za ovu priliku – dodao je Fumić.


Upravo je polijetanje klupskog drona, koji je sve zajedno ovjekovječio, izazvalo najveću pozornost netom nakon što su klinci ispratili Balaja, a oni stariji zažalili da nije došao domaći dečko iz obližnje »trojke« Ivan Močinić.


Atmosfera se već u tim trenucima opasno zagrijavala za središnji dio događaja. Dečki iz Armade Rastočine servirali su svima nazočnima besplatno piće i iće kako bi prikratili vrijeme do velike bakljade.


Oko 17 sati 36 baklji osvjetlilo je novi grafit, a na svakom od pet neboderu upaljeno je simbolično po pet baklji. I legendarni eševi su se poklonili Armadi jer, kao što stoji na novom grafitu: s Rastočina dolazi grupa cijela kojoj je i krv plavo bijela…