Branič vjeruje u spremnost "Rijeke"

Ante Kulušić uoči današnjeg ogleda sa “Slaven Belupom”: “Znam što nas čeka, ali spremni smo na sve”

Ivan Volarić

Snimio Ivica TOMIĆ

Snimio Ivica TOMIĆ

Pred nama je teška i bitna utakmica. Naš je cilj odigrati dobar nogomet, a onda iz toga proizlazi i dobar rezultat. To je najbitnije i na taj način razmišljamo uoči svake utakmice – kaže Kulušić



RIJEKA  I sam spomen »Slaven Belupa« u većine navijača »Rijeke« izaziva barem – tihu jezu. Zapravo, nakon što su »bijeli« nedavno skinuli s dnevnoga reda »zaprešićko prokletstvo«,  preostale dvije utakmice sa »Slaven Belupom« do kraja sezone mnogi doživljavaju kao možda najveću opasnost za prosipanje bodova neophodnih u utrci za naslovom.


Zašto? Zato jer »kozmetičari« jednostavno iz nekog razloga ne leže riječkoj momčadi, a to potvrđuju posljednji rezultati. Prošle sezone »Rijeka« nije uspjela dobiti niti jednu od četiriju međusobnih prvenstvenih utakmica (četiri remija!), a pored toga »kozmetičari« su u polufinalu Kupa nanijeli posljednji poraz Riječanima u svim natjecanjima. Na Rujevici je bilo 2:1 za »bijele«, a u Koprivnici čak 3:0 za domaće!


Ove sezone »Slaven Belupo« i »Rijeka« odigrali su jednu traumatičnu utakmicu (sudac Burilo i njegovi pomoćnici na kraju su zakinuli obje momčadi) bez pogodaka u Koprivnici,  da bi u uvodu prvenstva Riječani pred svojim navijačima slavili 2:0, ali ni to nije bilo tako glatko kako sugerira rezultat. »Rijeka« je zapravo slomila otpor »kozmetičara« tek nakon što su gosti ostali s igračem manje krajem prvoga poluvremena (Jovičić). Sve ovo jasno sugerira što »bijele« danas očekuje na Rujevici u posljednjem ogledu prije prvenstvene stanke i pretposljednjem sudaru uoči derbija proljeća protiv »Dinama« na Rujevici.


Respekt




– Pred nama je teška i bitna utakmica, ali dobro smo pripremljeni na to, znamo što nas čeka. Nadam se da ćemo spremni dočekati utakmicu – govori iskusni šibenski branič Ante Kulušić, koji je stigao na Rujevicu prošle zime pa na »svojoj koži« još nije  osjetio  posljedice negativne riječke tradicije u ogledima s današnjim gostima.


– U ovo vrijeme koliko sam u Rijeci, priprema za svaku utakmicu je ista, dakle maksimalno se respektira suparnik neovisno o tome tko je s druge strane centra. Isto vrijedi i za utakmicu protiv »Slaven Belupa«. Ne sumnjam da će šef sve dobro izanalizirati i da će nas dobro usmjeriti i pripremiti za utakmicu.


Kulušić je potpuno u pravu kada kaže da riječka filozofija uvijek ista kada je u pitanju vrednovanje idućeg suparnika, ali ne samo to, već su i ciljevi uvijek isti neovisno o snazi protivničke momčadi. Pogotovo to dolazi do izražaja u trenucima kada Riječani nemaju pravo na rezultatski podbačaj žele li kraj sezone dočekati na prvom mjestu.


– Prije svega naš cilj je  odigrati dobar nogomet, a onda iz toga proizlazi i dobar rezultat. To je najbitnije i na taj način razmišljamo uoči svake utakmice.


Riječani su u Osijeku konačno sačuvali svoju mrežu što je sigurno ohrabrenje za zadnju liniju koja je ove zime Mitrovićevim odlaskom doživjela promjene. Kek je u pripremama dugo tražio novi stoperski par, no prvo se ozljedio Župarić, pa je Kulušić stigao neposredno pred početak prvenstva. Tek u posljednjim utakmicama ustalio se u srcu riječke obrane dvojac Elez – Kulušić.


– Uigravamo se. Nov sam i treba nam netko vrijeme. Ne sumnjam da će biti još bolje nego što je bilo do sada.


Visoki kriteriji


Iako u Kulušić ima u nogama dosta iskustva i jakih utakmica u turskoj Superligi, nije lako prilagoditi se na napadački stil igre »bijelih«. Zahtjevno je igrati na poziciji stopera u situaciji kada često ostaješ na širokom prostoru »dva na dva« ili čak »jedan na jedan«.


– Sigurno da treba neko vrijeme za prilagodbu, nije jednostavno. Šef je postavio visoke kriterije i mi ćemo se potruditi to ispuniti.


Stoper rodom iz Drniša nedavno je na Poljudu prvi put u karijeri imao prilike biti dijelom jadranskog derbija i svime onime što on nosi sobom.


– Što se navijanja tiče atmosfera je bila dobra, a incident koji se dogodio na kraju ostavio je ružnu sliku na derbiju. Nadam se da se to neće ponavljati i da je to izolirani slučaj.


Kulušića danas čeka sudar protiv bivšeg suigrača iz »Šibenika« – vratara Gorana Blaževića.


– Bit će mi drago da se nakon dugo vremena sretnemo na travnjaku!


Možda Goranu neće biti baš drago kad Kulušić stigne u njegov šesnasterac na prekid jer Ante je već zabio nekoliko pogodaka za »Rijeku« u prijateljskim utakmicama. U onim službenim već je u nekoliko navrata bio blizu, pa i nedavno u Gradskom vrtu.


– Nadam se da ću i ja konačno nešto zabiti za »Rijeku« u službenim utakmicama…


I da će »Rijeka« u prvom redu dobiti utakmicu prije dobrodošle stanke.


– Iskoristit ćemo stanku da bismo se malo odmorili i još bolje pripremili za nastavak prvenstva. Normalno je da se nakupilo malo umora, ali sve je to samo stvar glave – rekao je Kulušić.