Iz Trenčina u Nantes

ARMANDO MANCE: Antonio je prošao veliku borbu, a kod Vahe može još napredovati

Ivan Volarić

Armando Mance

Armando Mance

Prije svega Nantes je veliki klub, a što je najbitnije, Halihodžić je po znanju sigurno među deset najboljih trenera na svijetu. Vaha je također bio napadač i sigurno se Antonio uz njega može dignuti još 30 do 50 posto. Antonio je prošao veliki borbu, ali mislim da mu je razvojna karijera išla pravilnim putem - kaže Antonijov stariji brat i menadžer Armando



RIJEKA Posljednji dan siječnja i zimskog prijelaznog roka u zapadnoj Europi donio je i jedan značajan transfer za riječki nogomet. Antonio Mance (23) prešao je iz slovačkog Trenčina u francuski Nantes. Riječki napadač prihvatio je poziv Vahida Halihodžića koji je u njemu pronašao zamjenu za Emiliana Salu, argentinskog napadača, koji je ove zime, nakon potpisa za Cardiff, stradao u zrakoplovnoj nesreći. Nantes je posudio Mancea do kraja sezone s pravom otkupa njegova ugovora za dva milijuna eura odštete. U transferu je, u svojstvu igračeva zastupnika, sudjelovao i Antonijev stariji brat Armando, nekada prvi strijelac Prve HNL juniora sa stažom u prvoj momčadi Rijeke.


Veliki klub


– Halihodžić je pogledao nekoliko Antonijevih utakmica i svidio mu se, te je zatražio od kluba da ga dovedu. Trenčin je prošle jeseni dobro igrao u Europskoj ligi, puno bolje nego u prvenstvu, gdje su očito platili ceh nastupima u Europi. Antonio je zabio četiri gola u Europi i dosta dobro igrao u prvom dijelu sezone – govori Armando o svojem mlđem bratu koji je prije Trenčina igrao za Pomorac, Istru i Domžale. Prošao je trnoviti put dokazivanja da bi stigao do Nantesa.


– Prije svega Nantes je veliki klub, a što je najbitnije, Halihodžić je po znanju sigurno među deset najboljih trenera na svijetu. Vaha je također bio napadač i sigurno se Antonio uz njega može dignuti još 30 do 50 posto. Antonio je prošao veliki borbu, ali mislim da mu je razvojna karijera išla pravilnim putem. A kada je tako, onda rezultat dođe prije ili kasnije – nadovezao se Armando.


Podrška mladima




Riječki nogomet je u Antoniju nakon dugo vremena dobio predstavnika u jednoj od »liga petice«. Ricardo Bagadur je posljednji Riječanin koji je nastupio u jednoj od pet najjačih europskih liga. Stoper, koji se prošloga ljeta skrasio u Osijeku, upisao je jedan nastup u Serie A u dresu Fiorentine. Mance, za razliku od Bagadura, nije proizvod omladinskog pogona riječkoga prvoligaša. Vrlo brzo je otišao i krenuo svojim putem afirmacije. Očito je dobro postupio i pritom na najbolji način demantirao sve one koji tvrde da u riječkom bazenu nedostaje nogometnog talenta za više ili visoke europske nogometne standarde.


– Sigurno da je ovo velika stvar i za grad i za riječki nogomet. Šteta što Antonio nije uspio to postići preko HNK Rijeke, ali vjerujem da će pokazati put ostalim darovitim igračima iz Rijeke i dokazati da u našem bazenu ima kvalitetnih mladih igrača koji samo trebaju podršku i priliku – rekao je Armando.