Pod riječkom urom

40 GODINA Od Spasketa do Keka, od Malog Lošinja do Albufeirije

Orlando Rivetti

Od Malog Lošinja do Albufeire, od Dragutina Spasojevića do Matjaža Keka, od Ljube Španjola do Damira Miškovića... Četrdeset godina od prvog trofeje Kupa maršala Tita 1978. godine i Radovićeva pogotka Kosovarima u prvoj minuti sudačke nadoknade.



Kada su Riječani u siječnju prošle godine na zimskim pripremama osvojili Atlantic Cup u Faru, bili su uvjereni da je to bila generalna proba za podizanje novih trofeja, onih najvažnijih, osvajanja HNL-a i stavljanja ruku na Rabuzinovo sunce. Dinamovci su se rugali: – To je sve što ste osvojili! Odgovor znate!


Tada su Riječani imali plus šest ispred Dinama, za razliku od trenutačnih -15. Obrana naslova nemoguća je misija. Dok bi osvajanje Kupa bio lijep uspjeh nove momčadi, koju će Kek oblikovati svojim rukama desetak dana u portugalskoj Albufeiri. Mariborski kipar naučio je u ovih pet godina kako se oblikuje mramorna ploča, komad stijene, napravi skulptura i udahne joj dušu. S novom momčadi, zimi i ljeti uvijek isto, mora pokušati osvojiti Kup. Peti trofej u pet godina.


Od Malog Lošinja do Albufeire, od Dragutina Spasojevića do Matjaža Keka, od Ljube Španjola do Damira Miškovića… Četrdeset godina od prvog trofeje Kupa maršala Tita 1978. godine i Radovićeva pogotka Kosovarima u prvoj minuti sudačke nadoknade. Od Spasojevića do Keka, četiri desetljeća Rijeke i šest osvojenih Kupova (dva bivše države), četiri hrvatska. Jedan Balkanski i jedan hrvatski Superkup. Naslov prvaka je iznad svega! Ali veličanstven je bio i doček kod Bonavije nakon prvog Kupa. Nakon što je osam tisuća Riječana ukrcano u Bijeli vlak i stotine autobusa… Invazija na Beograd. Okupacija!




Spaske je obožavao Mali Lošinj, Lošinjani njega… U Udici se kod Gina živjelo. Čikat je bio »mučilište«, travnati i jedan pješčani teren. Kovačnica uspjeha, kao što je prošle godine Keku to bila portugalska Albufeira. Srećko Juričić je na Lošinju bio mladi lav gladan uspjeha, sada će od ponedjeljka u Portugalu još jednom biti – gospodin Srećko, čovjek s više od 60 na leđima… Povijest HNK Rijeka, od ulaska u Prvu ligu posljednji puta 1974. godine.


Za razliku od Španjola, koji nije dobio prigodu staviti ruke na drugi trofej, iz jednostavnog razloga što je bio jači od Komiteta, pa je dobio mačem po političkim koljenima, Damir Mišković, drugi spasitelj, u Portugalu otvara novu stranicu povijesti, kao vlasnik kluba! Jamstvo da će Rijeka biti i dalje u vrhu hrvatskog nogometa, svake godine igrati Europsku ligu…


Nitko bolje od Srećka Juričića ne može dati svoj sud o Spasojeviću treneru i Keku suradniku… Matjaž Kek, Josip Skoblar, Miroslav Ćiro Blažević, Dragutin Spasojević i Stojan Osojnak nedvojbeno su najbolji treneri Rijeke svih vremena. O ukusima… Ali rezultat je svetinja. Juričić je u dresu Rijeke igrao kod Šangulina, Zeca, Spasojevića, Blaževića, Brnčića, Skoblara, Vrankovića…


Kao buldog koji žvače osu bio je Spasojević na bijeloj klupi. Svaka sličnost s Kekom je – slučajna… Spaske bi navukao svoju »rusku trenirku«, crvenu ili plavu, adidas, navukao kopačke s kramponima za blatnjav teren i stavio tamne naočale za sunce…. Strah i trepet. Poslije utakmice, potpuno iscrpljen, izjave je davao na »maserskom krevetu« legendarnog Vlade Vrcića. Danas je Matjaž Kek spreman za još jednu utakmicu, komunikaciju s novinarima usavršio je do – psihološkog profila.


Kekovi su prethodnici Kup osvajali protiv Trepče, Partizana, Hajduka i Varteksa, dok je Slovenac oba trofeja uzeo – Dinamu! Dinamo će Riječanima biti na putu i ove godine, u veljači u polufinalu na Maksimiru… Najvažnija proljetna utakmica.


Kako će izgledati Rijeka u proljetnom nastavku ne zna ni Matjaž Kek. Brodogradilište u Albufeiri otvara se u ponedjeljak. Znate tko se najviše veseli novom izazovu? Matjaž Kek!


I kada bude kukao, nemojte ga shvatiti ozbiljno, on je sretan čovjek. Glad u očima igrača njegova je inspiracija.