Odljev preko bare uz pomoć posredničkih agencija

Mladi sportaši vole Ameriku: do novog trenera za samo 48 sati i 500 eura

Slađana Vignjević

Interes naših sportaša za odlazak u Ameriku je sve veći, no financijska kriza se odrazila na smanjenje stipendija koje Amerikanci daju stranim studentima, kaže Boris Kuharić vlasnik agencije iz Koprivnice 



Mnogi će se složiti kako su sportaši zemalja bivše Jugoslavije vrlo daroviti i uspješni, no veliki broj ih već za rane mladosti odlazi na kaljenje »preko bare«. Amerika im se čini kao prva stepenica k ispunjenju sna o uspjehu u svijetu sporta, a ulaznicu pronalaze putem posredničkih agencija. Da bi postali dijelom određenog tima ili momčadi nekog od sveučilišta dovoljno je stupiti u kontakt s tamošnjim trenerima što je moguće u samo 48 sati. 


    Na tom principu funkcionira agencija za posredovanje iz susjedne Srbije. Riječ je o agenciji »Stipendije za 500« koju je osnovala ekipa LZ Sporta, agencije za posredovanje čiji se vlasnik i osnivač, bivši srpski tenisač Đorđe Matijašević, i sam okušao u američkim sportskim sveučilišnim vodama. Magistrirao je poslovnu administraciju (MBA) na Auburn University-u, a u isto vrijeme je bio među deset najboljih tenisača u NCAA ligi. Bio je i pomoćni trener za tenis na Auburnu te je kao junior sudjelovao na tri Grand Slam turnira, Rolland Garros, Wimbledonu i US Openu.   


Izrada životopisa


Na internetskim stranicama agencije stoji kako je menadžer za hrvatsko područje Goran Mrdalj, bivši nogometaš. Iako nam je Mrdalj u telefonskom razgovoru najprije obećao dati podrobnije informacije o odlasku hrvatskih sportaša u Ameriku, iste nam je uskratio ne odgovarajući na pozive. Na istim stranicama stoji i kako inicijativu Matijaševića o osnivanju i djelovanju posredničke agencije s idejom da američki treneri budu dostupni svima u roku od 48 sati podržava i naš proslavljeni tenisač Ivan Ljubičić.   





    Poznati primjeri među hrvatskim sportašima koji su se otisnuli u Ameriku jesu oni Gordana Kožulja koji je studirao političku ekonomiju na kalifornijskom Sveučilištu Berkeleyju te Duje Draganje koji je srušio deset godina star europski rekord u 25-metarskim bazenima otkad je formu do vrhunca doveo trenirajući na Berkeleyu. Na Berkeleyu se proslavio i srpski plivač Milorad Čović koji je također dobio stipendiju preko posredničke agencije.



»Natjecao sam se na juniorskom Touru s osnivačem LZ Sporta. Podržavam LZ Sport jer omogućava našim djevojkama i mladićima da dosegnu visoku razinu u sportu kojim se bave, a istodobno ne zanemare školovanje i diplomiraju na svjetski priznatim sveučilištima«, stoji na webu mišljenje Ivana Ljubičića. 


    Agencija LZ sport dosad je u Ameriku poslala oko 350 sportaša iz Belgije, Brazila, Crne Gore, Engleske, Finske, Francuske, Hrvatske, Italije, Srbije i Španjolske, a čini se kako put do odlaska u Ameriku nije kompliciran. Potrebno je imati – 500 eura i nešto sportskog talenta. Naime, nakon što menadžeri agencije upoznaju roditelje i sportaša o uvjetima i načinu obrazovanja i bavljenja sportom na američkim sveučilištima, potrebno je uplatiti 500 eura, nakon čega se kreće s izradom sportskog životopisa prema američkim standardima. Sportašu se potom izrađuje i video materijal koji se skupa s referencama objedinjenim u životopisu u roku od 48 sati šalje svim sveučilišnim trenerima, na preko 1.500 sveučilišta koji su u potrazi za sportašima različitih sportova, od atletike, hokeja na travi, američkog nogometa, odbojke, vaterpola, košarke, kuglanja, mačevanja, gimnastike, hokeja na ledu, streljaštva, skijanja, plivanja, hrvanja, bejzbola, golfa, veslanja, softbola do tenisa.   


Rigorozan odabir


Nakon što prime podatke, zainteresirani treneri stupaju u kontakt direktno sa sportašem koji potom dobiva preciznije informacije o sveučilištu, sportskoj ekipi i potencijalnoj stipendiji. Iako je biznis posredničkih agencija između sportaša i koledža razvijeniji u Srbiji, ni Hrvatska ne zaostaje. Među nekoliko hrvatskih agencija je i ona Borisa Kuharića iz Koprivnice koji se time, kao dodatnim poslom, bavi već četiri godine. 


    – Interes naših sportaša za odlazak u Ameriku svake je godine sve veći. Ljudima je danas postalo prihvatljivije otići u stranu zemlju nastaviti s obrazovanjem, a da se pritom ne odriču sporta. Ipak, valja istaknuti utjecaj financijske krize koja se odrazila na smanjenje stipendija koje Amerikanci daju stranim, pa tako i našim studentima. Hrvatski sportaši odlaze u Ameriku radi boljih uvjeta, posebice u određenim sportovima poput plivanja, kaže Kuharić ne želeći otkriti točan broj perspektivnih sportaša koji su iz Hrvatske krenuli put Amerike. Sportaši koji žele dobiti sportsku stipendiju za jedno od američkih sveučilišta moraju ispuniti određene uvjete jer je postupak odabira vrlo rigorozan, a konkurencija velika, dodaje Kuharić. Naime, treneri sveučilišnih sportskih timova u SAD-u raspolažu proračunom kojim mogu stipendirati sportaše u čak 22 sportske discipline, a sportašice u 19. Od svih prijavljenih kandidata odlučuju se za najperspektivnije sportaše u pojedinim disciplinama koji svoj status dokazuju vrhunskim sportskim rezultatima koje su do tada postigli te prijemnim ispitom. Brojne prednosti odlaska u Ameriku Kuharić temelji na vlastitom iskustvu. 


    – Osobno sam imao tenisku stipendiju te sam završio studij međunarodnog poslovanja i marketinga na Oklahoma State University. Za vrijeme studija sam proputovao veliki dio SAD-a, upoznao mnogo ljudi iz svih krajeva svijeta od Kolumbije do Australije, naučio kvalitetno jezik, stekao mnoga iskustva, stekao međunarodno priznatu diplomu i proživio još mnogo toga što bez odlaska na studij u SAD nikada ne bi, a takvo nešto bih preporučio svakom mladom čovjeku, riječi su Borisa Kuharića, vlasnika agencije za posredovanje koja služi kao servis za pronalaženje adekvatnog sveučilišta za pojedinog sportaša.